Ronaldo egy magyar játékos rekordját veheti célba Szaúd-Arábiában

Korábban is játszottak ismert labdarúgók Szaúd-Arábia profi bajnokságában, mint a svéd Christian Wilhelmsson vagy az olasz Sebastian Giovinco, de Cristiano Ronaldo az első igazi szupersztár, aki a közel-keleti ligába igazolt. Az al-Nasszr új szerzeménye híres edzővel dolgozhat együtt, de hozzá kell szoknia a kicsi stadionhoz. Ronaldo a katari vb egyik kultikus hősével együtt játszhat, és a magyar származású Kiss Filip szaúdi rekordját veheti célba.

2022. 12. 31. 11:20
CRISTIANO RONALDO
ar-Rajján, 2022. december 2. A portugál Cristiano Ronaldo a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjában játszott Dél-Korea-Portugália mérkõzésen az ar-rajjani Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 2-án. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaúd-Arábia élvonalbeli bajnokságának a második helyén álló al-Nasszr csapata péntek késő este jelentette be , hogy szerződtette korunk egyik legnagyobb sportsztárját: 2025-ig kötött szerződést új csapatával, sajtóhírek szerint évi 200 millió eurós gigafizetést tehet zsebre, ami valóban mesés, ugyanakkor közben épp lemászik a futballtérképről. Egy korszak ezzel bizonyosan véget ért, Ronaldo egy teljesen új világba csöppen, amelyben azonban lesznek számára ismerős kapaszkodók.

Cristiano Ronaldo új csapata, az al-Nasszr mezével

– Izgatott vagyok, hogy kipróbálhatok egy új bajnokságot, egy számomra ismeretlen országban. Az al-Nasszr víziója, amelyen dolgoznak, inspirálóan hatott rám, alig várom, hogy találkozzak a csapattársaimmal és együtt még több sikert érjünk el – mondta fel a kötelező szöveget az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo, akit a The Athletic idézett.

Kiss Filip rekordja – egyelőre – biztonságban

Ahová Ronaldo betette a lábát, ott sorra döntötte meg a rekordokat. Ez alighanem így lesz Szaúd-Arábiában is, és ebből a szempontból egy magyar származású játékos, Kiss Filip csúcsa lehet az egyik célpontja. A felvidéki, Dunaszerdahelyen született, közelebbről kisudvarnoki illetőségű Kiss Filip 13-szoros szlovák válogatott középpályás, aki az Ettifaq színeiben 126 meccsen lépett pályára a szaúdi bajnokságban, s ezzel ő az európai csúcstartó a ligában.

A 32 éves Kiss ma már az Egyesült Arab Emirátusokban szerepel, így az ő számai nem növekednek majd, ám ha Ronaldo kitölti a 2025-ig szóló szerződését, és utána nem marad a ligában, nehezen döntheti meg a rekordját, hiszen csak 30 fordulóból áll egy idény, amely jelenleg már a 11. fordulóban jár, így Ronaldo ennyi idő alatt nem érheti utol Kisst.

Korábban több neves európai labdarúgó is szerepelt a szaúdi bajnokságban. A 79-szeres svéd válogatott Christian Wilhelmsson esete talán a legismertebb, hiszen ő 2008-ban gyakorlatilag a pályája csúcsán szerződött az al-Hilal csapatába, s 2012-ig a ligában maradt, miközben megőrizte a helyét a válogatottban is. Ennek ellenére mindössze 51 találkozón lépett pályára a szaúdi bajnokságban, viszont igen eredményes volt, 20-20 gólt és gólpasszt jegyzett.

Ismert név Sebastian Giovinco is, a Juventus egykori csatára 2019 és 2021 között szerepelt ugyancsak az al-Hilal színeiben. Az idén visszavonult 23-szoros olasz válogatott játékos 57 meccsen 12-12 gólt és gólpasszt ért el Szaúd-Arábiában.

Ronaldo számára az egy idényen belüli gólrekord megdöntése lehet a legfontosabb cél, amelyet jelenleg Abderrazak Hamdallah tart, aki 2019-ben 34 góllal zárta az idényt. 

Az al-Ittihad játékosával nemrég találkozhatott is Ronaldo, hiszen Hamdallah a vb-n történelmet írt, negyedik helyezett marokkói válogatott tagja volt, bár a Portugália ellen megnyert negyeddöntőben nem lépett pályára.

Ki lesz Cristiano Ronaldo edzője?

Azok után, hogy Ronaldo a Manchester Unitedtől olyan botrányinterjúval távozott, amelyben Erik ten Hag vezetőedzőbe is páros lábbal beleszállt, mondván a holland nem tisztelte őt, ezért ő sem számíthatott tőle tiszteletre, kulcskérdés, hogy ki lesz a portugál új főnöke.

Felkészült edző irányítja az al-Nasszr együttesét, amelyet június óta Rudi Garcia vezet, aki 2011-ben francia bajnoki címet nyert a Lille-lel, ahol az ő kezei között nőtt fel legutóbb pedig 2018-ban dobott nagyot a Marseille-jel, amelyet az Európa-liga döntőjéig vezetett.

– Azt gondolom bármely edző le lenne nyűgözve, ha egy olyan sztárral dolgozhatna együtt, mint Cristiano Ronaldo, és én tavaly novemberben egyszer már nagyon közel kerültem ehhez a Manchester Unitednél – nyilatkozta Rudi Garcia. – Kétszer is tárgyaltam a klubbal, de végül Ralf Rangnickra esett a választás.

Rudi Garcia nem tart attól, hogy nehéz lesz Ronaldót kezelnie, hiszen van már tapasztalata hasonlóan nagy egyéniséggel: – Mindig is úgy gondoltam, hogy az ilyen klasszisokat könnyebb irányítani, mert ők nagyon intelligensek, erről az AS Románál is meggyőződhettem Francesco Totti esetében.

Milyen csapat az al-Nasszr?

Jelenleg a szaúdi bajnokság második helyén áll az al-Nasszr, a hátránya tíz forduló után két pont az al-Shabab mögött, és Ronaldo leigazolása egyértelműen a bajnoki címet veszi célba. Legutóbb 2019-ben volt bajnok az al-Nasszr, amely akkor a kilencedik alkalommal szerezte meg az aranyérmet. 

Az első hely azért is fontos, mert csak a bajnok vehet részt az ázsiai Bajnokok Ligájában, Ronaldo célja pedig Európában is a legrangosabb nemzetközi kupában való szereplés volt, amelyet összesen ötször nyert meg a Manchester United és a Real Madrid mezében. Ha a bajnoki cím nem jön össze, a szaúdi kupasorozat, a Király Kupa megnyerése is utat nyithat az ázsiai BL-be.

Ronaldo kénytelen hozzászokni a kategóriákkal kisebb stadionhoz is az al-Nasszr labdarúgójaként, hiszen a csapat otthona, a Mrsool Park mindössze 25 ezer néző befogadására alkalmas, miközben a portugál Manchesterben az Old Traffordon 74 ezer, korábban a Real Madridnál pedig 81 ezer néző előtt futballozhatott a Santiago Bernabéuban.

Kik a legnagyobb sztárok a szaúdi ligában?

Cristiano Ronaldo érkezése egyértelműen emeli a szaúdi bajnokság értékét, noha már így is néhány jól ismert játékos szerepel a ligában. Közülük a portugál újdonsült csapattársa, az al-Nasszr csatára, Vincent Aboubakar a nemrég véget ért katari vb egyik kultikus hőse volt, mivel Szerbia ellen gyönyörű gólt szerzett, majd Kamerun az ő 92. percben fejelt góljával győzte le 1-0-ra Brazíliát a csoportkörben, ami után az ünneplése miatt második sárga lappal kiállították.

Az al-Nasszr keretének még két jól ismert tagja van: a korábbi Arsenal- és Napoli-kapus, David Ospina, valamint a Bayern München színeiben BL-győztes, 41-szeres brazil válogatott védekező középpályás, Luiz Gustavo.

Rajtuk kívül a lengyel válogatott Grzegorz Krychowiak (al-Shabab) és a West Bromwich Albionban megfordult Matheus Pereira (al-Hilal) neve is jól cseng a bajnokságban.

Cristiano Ronaldo tehát ismerős arcok közé is került, de mégiscsak szokni kell, hogy mostantól Szaúd-Arábiában futballozik majd.

Borítókép: Cristiano Ronaldo a portugál válogatottban a katari vb-n (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.