Milák Kristóf az Év sportolója – ez Liu Shaoang első súlyos veresége

Milák Kristóf két világbajnoki aranyérme és világcsúcsa többet ért Liu Shaoang olimpiai bajnoki címénél és négy vb-aranyánál. A sportújságírók szavazata alapján legalábbis a kiváló úszó lett az év sportolója 2022-ben. A végeredményben persze szerepet játszhatott az is, hogy a rövid pályás gyorskorcsolya kiválósága a bátyjával egyetemben Kínában folytatja a sportpályafutását. A nők között az atléta, idén a 100 méteres gátfutásban Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca lett a győztes, Marco Rossi az év edzője. A gálát megtisztelte jelenlétével Novák Katalin köztársasági elnök.

Magyar Nemzet
2023. 01. 09. 21:53
Milák nyert, Liu Shaoang és Szilágyi nem volt jelen
Budapest 20230109 Év sportolója gála MSÚSZ Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nagy vesztese már akkor volt a választásnak, amikor hármasra szűkítették a tízes listákat. A férfiak között olimpiai programban szereplő versenyszámban négyen nyertek 2022-ben világbajnoki, illetve olimpiai bajnoki címet. Liu Shaoang történetesen mindkettőt, hiszen az olimpiai arany mellé az áprilisi vb-n további négy aranyat szerzett, rajta kívül és is vb-győztes volt tavaly. Utóbbi csúszott ki az első három közül.

Az eredmények alapján, nem is vitás, Liu Shaoangot illette volna meg a díj, ellene szólt viszont, hogy a bátjyával, Liu Shaolin Sándorral egyetemben novemberben bejelentette, hogy a jövőben más ország színeiben folytatja a sportpályafutását. Nos, Liu Shaoang ennek dacára az első három közé bekerült, de kiderült, a távozás nagyobb súllyal nyom a latban a sikereknél, az újságírók szavazatai alapján 2022-ben Milák Kristóf lett az Év sportolója. Milák másodszor győzött, hiszen 2019-ben is ő kapta a díjat. Idén a két vb-arany és a 200 méteres pillangóúszásban elért világcsúcs mellett három Eb-arannyal szolgált rá az elismerésre.

A hölgyek között idén magyar sportoló nem nyert egyéni világbajnoki aranyat. Az öttusázó és a tornász előtt az atléta kapta a legtöbb voksot, aki a 100 méteres gátfutásban 2022-ben ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon.

– Nem gondoltam volna, hogy valaha megkapom ezt a díjat. Ebben az évben nagy reflektorfény lesz rajtunk, igyekszem mindent megtenni. Szeretném ezt az elismerést mindenkinek megköszönni – mondta Kozák Luca.

büszke a díjra

Az év edzője díjat Marco Rossi kapta.

– Nagyon büszke vagyok rá, hatalmas megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Magyarország számos kategóriában a világ legjobbjai közé tartozik, mégis engem díjaztak. Szeretnék köszönetet mondani a stábomnak és a játékosaimnak is. A játékosok nélkül ugyanis semmit sem érnek az edzők, azt Fabio Capello mester is megerősítheti. S köszönöm a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, Csányi Sándor elnök úrnak, aki nélkül nem értük volna el az eredményeinket – nyilatkozta a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Kopasz Bálint csapatban sem nyert

Az év csapata egyéni sportágakban a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca összetételű, 2022-ben világbajnok női kardválogatott lett.

– Szeretnénk megköszönni ezt a díjat a sportújságíróknak, akik ránk szavaztak, illetve az edzőinknek, a családunknak és mindenkinek, aki támogat minket – nyilatkozta a díjjal a kezében Pusztai Liza.

Kopasz Bálint tehát ebben a kategóriában sem lett első, pedig Nádas Bencével kajak kettes ötszáz méteren a vb-n és az Eb-n is győzött. 

Az év sportpillanata Kristoffer Zachariassen gólja az Európa-ligában, amivel a Ferencváros bejutott a legjobb tizenhat közé. A díjat Kubatov Gábor, az FTC elnöke vette át meghatottan, s méltatta a csapat csupaszív norvég támadóját.

Az Év sportolója a férfiaknál Milák Kristóf lett.

– Sokat gondolkoztam azon, hogy amennyiben engem ér ez a megtiszteltetés, akkor mi az az üzenet, amit tovább tudok adni, mint élsportoló... – kezdte Milák Kristóf a díj átvétele után, majd elakadt a hangja, s a beszédet azzal zárta, hogy megköszönte a támogatást.

Az Év csapata a labdarúgó-válogatott lett.

Borítókép: Milák Kristóf 2019 után másodszor lett az év sportolója (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.