Novák Katalin adta át az életműdíjat az Év sportolója gálán

Az M4 Sport – Az Év sportolója gálát megtisztelte jelenlétével Novák Katalin köztársasági elnök, aki hétfő este az egyik díjátadó is volt az Operaházban: az államfő adta át a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) életműdíját Fábiánné Rozsnyói Katalinnak.

Magyar Nemzet
2023. 01. 09. 22:55
null
Budapest 20230109 Év sportolója gála MSÚSZ Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 80 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin kajakosként az 1968-as mexikóvárosi olimpián ezüstérmet szerzett Pfeffer Anna párjaként a női K–2 500 méteres számában. Kati néni – ahogy egy ország hívja – viszonylag hamar szögre akasztotta a kajaklapátot, de a sportágtól nem távolodott el, sőt a kajak az életét olyannyira áthatotta, hogy a férje, az 1956-ban Urányi Jánossal K-2 10 000 méteren olimpiai bajnok Fábián László is kajakos.

Kezdetben gyerekekkel foglalkozott, majd szépen lassan lépkedett feljebb az edzői ranglétrán. Tanítványai közül Mészáros Erika volt az első, aki jelentős eredményeket ért el. A barcelonai olimpián a Mészáros Erikával, Czigány Kingával, Dónusz Évával és Kőbán Ritával felálló négyes pedig megszerezte a női szakág első olimpiai bajnoki címét – ez volt Kati néni első ötkarikás aranya is edzőként. Innen pedig a többi, ahogy mondani szokták, történelem. Tanítványai összesen 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki érmet szereztek, s irányításával hatan lettek olimpiai bajnokok. Az említett négyes tagjai mellett Kovács Katalin és Janics Natasa is. Hatszor választották meg Magyarországon az év edzőjének.

 

Rendkívüli pályafutásáról egy interjúban így vallott: „Nőként egy olyan területen lettem sikeres, ami a férfiak privilégiuma volt előtte, ezért apró bántásokat kaptam. De én hittem a munkában, a versenyzőimben, és ők is hittek bennem. Ráadásul nem tudták, hogy ez engem inkább arra sarkall, hogy felvegyem a kesztyűt, és megmutassam, engem nem lehet csak úgy félrelökni az útból. Ezért keménynek mondanak.”

Hétfő este azonban elérzékenyülten lépett az Operaház színpadára, hogy Novák Katalin köztársasági elnöktől és Szöllősi Györgytől, az MSÚSZ elnökétől átvegye a sportújságíró-szövetség életműdíját.

– Mindenkit üdvözlök, és nagyon örülök annak, hogy megkaptam ezt a díjat, hogy megtiszteltek engem, talán az utolsó életműdíj, amit kapok. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott – mondta Fábiánné Rozsnyói Katalin a színpadon, és köszönetet mondott tanítványainak is, közülük többen is felsorakoztak mögötte a színpadon, meglepve a legendás trénert.

FRISSÍTÉS!!!

Borítókép: Idén Fábiánné Rozsnyói Katalin kapta az MSÚSZ életműdíját (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.