A fiatal magyar csapat kiütötte az olimpiai bajnokot Argentínában!

Parádés hétvégét zártak vívóink a világkupa-versenyeken. Azután, hogy férfikardban Budapesten Szilágyi Áron, a kínai Nankingban pedig Kun Anna nyakába került az aranyérem, Buenos Airesben a férfipárbajtőrözők csapatversenye is magyar győzelemmel zárult. Az argentin fővárosban Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Koch Máté és Keszthelyi Zsombor állhatott fel a dobogó tetejére, a négyes többek között az olimpiai bajnok japánokat is simán legyőzte.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 10:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról már beszámoltunk, Budapesten szombaton a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfikard világkupán a BOK-csarnokban háromszoros olimpiai bajnokunk, győzött, vasárnap pedig a magyar csapat – Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban – bronzéremmel zárt a Zarándi Csaba világkupán. Szilágyi a világkupa- és Grand Prix-versenyekről a tizenharmadik trófeáját gyűjtötte be. A kínai Nankingban női párbajtőrben a két héttel budapesti Grand Prix-ezüstérme után Kun Anna pályafutása első egyéni világkupa-győzelmét aratta. Női csapatunk Kun Anna, Büki Lili, Nagy Kinga, Wimmer Dorina összeállításban a hetedik helyen zárt. 

Kun Anna
Kun Anna Forrás: Magyar Vívószövetség

Buenos Airesben a férfipárbajtőrözők világkupa-versenyén egyéniben lett hetedik helyünk, Nagy Dávid jutott el a negyeddöntőig, a közép-európai idő szerint vasárnap éjjel véget ért csapatversenyben pedig együttesünk Nagy Dávid, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Keszthelyi Zsombor összeállításban a dobogó tetejére masírozott! Tehát úgy, hogy a világranglistán második, olimpiai ezüstérmes és világbajnok kiújuló lábsérülése miatt vasárnap már nem tudott a csapat rendelkezésére állni.

A mieink a 16 között 45-22-re verték a házigazda argentinokat, ez kötelező feladat volt, majd nagy bravúrt végrehajtva 39-31-re legyőzték a regnáló olimpiai bajnok japánokat! Nagy Dávid néggyel, Koch Máté hárommal, Andrásfi eggyel több találatot adott, mint amennyit kapott, így jött ki a nyolctusos győzelem. A másik ágon sorra véreztek el az esélyesek, és így a mieink az elődöntőben a csehekkel kerültek össze, akik korábban a világelső franciákat verték meg. Nem bántuk, és bár két körig szoros volt a meccs, mi több, a rivális vezetett, a végét Nagy Dávid simán lehozta, és csapatunk 35-28-ra győzött. A döntőben, megint csak meglepetésre, Venezuela következett, soraiban a 2012-es, londoni olimpiai bajnok Ruben Limardo Gasconnal. A döntő tulajdonképpen egyetlen asszóról szólt, ugyanis a végig taktikus és óvatos meccsen, mindkét csapat belement abba, hogy az utolsó asszó egyenlő állásról, 25-25-ről kezdődjön Limardo és Nagy Dávid között. S a mieink számítása jött be, versenyzőnk ugyanis az egész napi remek vívását megkoronázva esélyt sem hagyott a venezuelaiak sztárjának, együttesünk 32-26-ra nyerte meg a döntőt.

A most hiányzó Siklósi Gergely is csak 25 éves, Nagy Dávid, Koch Máté és Andrásfi Tibor egyaránt 23, Keszthelyi Zsombor 20 – a Magyar Vívószövetség beszámolója szerint valószínűleg minden idők legfiatalabb átlagéletkorú négyese nyert világkupát.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány itthonról követte a férfikard világkupa-hétvégét, ám természetesen végigkísérte korábbi, saját fegyvernemét is, s így értékelt a Magyar Vívószövetség honlapján:

– Fegyelmezett, nagyszerű vívással nyertek világkupát a fiúk! A legnagyobb rivális, olimpiai bajnok japánok a verseny előtt nálunk edzőtáboroztak, a jelek szerint sikerül feltérképezni őket. Mindig fura az is, amikor a meglepetés csapatok érkeznek oda ellenfélként, miként történt ez a csehek és a venezuelaiak esetében, de a fiúk ezt magabiztosan lehozták. Három világkupa-aranyéremmel zárta a hétvégét a magyar vívás, azért ez rendkívüli, nagyon örülök, és gratulálok valamennyi érintett edző kollégámnak.

Vívásban áprilisban kezdődik az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak, versenyzőink jó előjelekkel kezdhetik meg.

Borítókép: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid és Keszthelyi Zsombor négyese mindenkit legyőzött Buenos Airesben (Forrás: Magyar Vívószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.