Nagy pofont kapott az amerikaiaktól a magyar válogatott

Nem várt, hatalmas pofont kapott hétfőn a férfivízilabda-válogatottunk: Varga Zsolt együttesét 15-9-re kiütötte az Egyesült Államok csapata a Világkupa zágrábi selejtezőjében.

Magyar Nemzet
2023. 03. 13. 20:04
USA MAgyarország vízilabda Világkupa Vogel Soma Nagy Ádám
USA MAgyarország vízilabda Világkupa Vogel Soma Nagy Ádám Fotó: Kovacs Aniko Forrás: MVLSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos mérkőzés várt hétfőn a férfivízilabda-válogatottra a Világkupa selejtezőjében a szuperdöntőbe való továbbjutás tekintetében. Az ellenfél pedig az az amerikai csapat volt, amely az elmúlt egy évtizedben csak elvétve tudta megverni a mieinket – igaz, legutóbb, a tavalyi világbajnokságon büntetőkkel jobbnak bizonyult a magyar válogatottnál.

A tengerentúliak számára a zágrábi tornának tulajdonképpen nincsen tétje, hiszen a szuperdöntő házigazdájaként egyik továbbjutó hely mindenképpen őket illeti meg. Ettől függetlenül nem vették félvállról a viadalt, és már az Európa-bajnok horvátokat hatalmas csatára késztették, fiaira pedig aztán hatalmas verést mértek. A magyar csapat vezetett 1-0-ra és 2-1-re is, az Egyesült Államok viszont már az első negyedben fordított, a másodikban pedig könnyedén elhúzott, mivel Vámosék legközelebb csak a nagyszünet előtt dobtak gólt, így a fordulás előtt már 9-3 volt az eredmény. A harmadik játékrészt két góllal ismét az amerikaiak nyerték, az utolsóra némiképp összekapta magát a válogatottunk, és 15-9-re kozmetikázta az eredményt.

A két csapat támadási statisztikái igencsak árulkodók: miközben az amerikaiak 57 százalékos, addig a magyarok mindössze 27 százalékos pontossággal lőttek kapura, az emberelőnyök kihasználása pedig 50, illetve 25 százalékos volt.

A magyar válogatott kedd este a házigazda Horvátország ellen fejezi be a szereplését 18.30-kor. A győzelem továbbjutást érne, ám ahhoz hatalmas teljesítményjavulásra lesz szükség.

 

„Ilyen vereségekből sokat lehet tanulni”

Varga Zsolt magára vállalta a felelősséget a történtekért, de úgy látja, a hétfői vereségből sokat tanulhatnak a játékosai.

– Maga a vereség mindig benne van a pakliban, amikor kimegyünk a csatamezőre – azaz alakulhat így is egy meccs, ahogy ma alakult. Ez mindig is az én felelősségem, a játékosoknak az a dolguk, hogy játsszanak. Nyilván kevés volt az együtt töltött idő, illetve jeleztem, hogy előfordulhat: egyes csapatok kicsit nehezebben viselhetik azt, hogy a játékosai többsége három-három és fél negyedeket játszik rendszeresen, és nekik egy ilyen sorozat harmadik-negyedik meccse elhozhatja a mélypontot –  magyarázta a szövetségi kapitány, majd rátért a találkozó elemzésére. – A mai mérkőzés egyértelműen rossz élmény, nem vízilabdáztunk jól, az elejétől kezdve kapkodtunk – miközben az első negyedben akadt néhány olyan helyzet, hogyha három-nullára vezetünk, akkor is azt mondjuk, ez a reális. Ehelyett ők jöttek ránk, és aztán nagyon elkapták a fonalat, minden pozícióból lőttek gólokat. A mélyére kell nézni a történteknek, és nem a fáradtságra, illetve arra fogni a vereséget, hogy ők két pihenőnap után játszottak, nekünk pedig egyébként szerencsénk sem volt. 

Ahogy most, az Eb előtt is elmondtam, sok olyan dolog van, amin dolgozni kell – és ma gyakorlatilag minden egyszerre mutatkozott meg a lemaradásunkat illetően, az összes hiányosságunk előjött. 

Amíg én vagyok a szövetségi kapitány, azon fogok dolgozni, hogy ezeket a részleteket rendbe tegyük, hogy a magyar vízilabda ne kerülhessen ilyen helyzetbe, egy amerikai csapat nem lőhet ellenünk öt-hat akciógólt, a legmagasabb szinten ez nem férhet bele. Komoly munka vár ránk, játékosokat kell építeni, én kizárólag ebben hiszek. Ennek a csapatnak ilyen mérkőzésekre van szüksége – meccs közben mondtam a srácoknak, ez egy új szituáció, most ebből kell kijönni. El is kezdtünk valamelyest, aztán azonban megint visszazuhantunk. Pályafutásom során egyébként akadtak ilyen mérkőzéseim, edzőként is, és tudom, hogy nagyon sokat lehet meríteni a komoly vereségekből – ezt többé senki sem akarja átélni. De ennél is fontosabb, amit folyamatosan hajtogatok: munka, munka, munka, mert rengeteget kell dolgoznunk azon, hogy valóban egyenletes és magas szintű teljesítményt tudjunk nyújtani – húzta alá Varga Zsolt.

A mérkőzésen négy gólt dobó szerint a magyar csapat a puhányságára fizetett rá.

– Az elején sok egyszerű gólt kaptunk, illetve azt éreztem, hogy védekezésben elég puhányak voltunk, akciógólokat lőttek, bementek elénk, amiből kiállításokat és ötmétereseket szereztek. Elég szomorú, de úgy nézett ki, mintha ők jobban akarnának nyerni. A végén már későn kapcsoltunk, amikor elkezdtünk védekezni – így is tizenöt gólt kaptunk, azzal nem lehet nyerni. A védekezés elöl is kapkodást szült, mindenki egyedül akarta megoldani, én is – és ezek az egyéni akciók nemigen működnek, főleg ma nem akart semmi sem összejönni. Ahogyan az lenni szokott, mi lőttük a kapufákat, náluk több lövés pattant be a blokkról – ez most egy ilyen nap, nem kell szomorkodni, holnap a horvátokkal játszunk, megint meg lehet mutatni. Azért vagyunk itt, hogy gyakoroljunk, együtt legyünk – megpróbálunk nyerni, de az a legfontosabb, hogy akarjunk, nagyon komolyan akarjunk nyerni – szögezte le a Pro Recco pólósa.

 

Világkupa, selejtező, A csoport:
Egyesült Államok–Magyarország 15-9 (4-2, 5-1, 4-2, 2-4)
gólszerzők: Irving 5, Cupido 3, Vavics, Daube 2-2, Abramson, Hallock, Dodd 1-1, ill. Zalánki 4, Angyal 2, Pohl, Vámos, Fekete 1-1

Az állás: 1. Olaszország 12 pont, 2. Horvátország 9, 3. Egyesült Államok 9, 4. Magyarország 6, 5. Franciaország 0, 6. Japán 0.

Borítókép: Magyar bánat, amerikai öröm (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.