Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nyolc magyar résztvevővel indul a bojkott sújtotta világbajnokság

Szerdán tartották a női ökölvívó-világbajnokság sorsolását. A seregszemlének Újdelhi ad otthont, s a vb különleges lesz abból a szempontból, hogy a legtöbb sportágban az ukrajnai háború miatt körön kívülre szorult orosz és fehérorosz sportolók hazájuk színeiben vehetnek részt. A világbajnokságot részben ennek következtében tizenkét ország bojkottálja, Magyarország viszont nagy, nyolcfős csapattal érkezett meg Indiába.

Magyar Nemzet
2023. 03. 15. 16:54
női ökölvívás
Fotó: boxing.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán tartották a sorsolást, csütörtökön már megkezdődnek a küzdelmek az idei női ökölvívó-világbajnokságon. Az esemény házigazdája India fővárosa, Újdelhi, a vb-n hatvanöt országból összesen 333 sportoló indul, tizenkét súlycsoportban zajlanak a küzdelmek.

A magyar küldöttség nyolc versenyzővel utazott el Indiába, ahol az orosz és a fehérorosz bokszolók is saját hazájuk zászlaja alatt versenyezhetnek.

Részben a nemzetközi szövetségnek (IBA) ez a döntése vezetett a bojkotthoz, nem küldött csapatot a vb-re az Egyesült Államok, Anglia, Kanada, Ukrajna, Lengyelország, Csehország, Svédország, Hollandia, Svájc, Norvégia és Írország sem – tavaly Isztambulban az írek kettő, a kanadaiak és az amerikaiak egy világbajnoki aranyérmet szereztek. Szintén kihagyja a vb-t Koszovó, de ennek semmi köze az oroszok státusához: a balkáni ország függetlenségét nem ismeri el India, ezért az oroszokkal ellentétben a koszovóiak nem versenyezhettek volna hazájuk zászlaja alatt.

Sok az újonc, de az érem is cél

A magyar válogatott tagjai közül két újonc, dr. Busa Gabriella (52 kg) és Lakotár Hanna (54 kg) már a vb első napján szorítóba lép, spanyol, illetve indiai rivális ellen. Rajtuk kívül Szeleczki Lilla (48 kg), Mezei Petra (50 kg) és Lakos Regina (70 kg) is az első világbajnokságán vesz részt Újdelhiben.

A tavalyi Eb-bronzérmes Nagy Tímeának (81 kg) kiemeltként csak az elődöntőbe jutásért kell először szorítóba lépnie. Ötödik világbajnokságán szerepel Indiában Szűcs Szabina (57 kg), és indul a vb-n a tavalyi év legjobb hazai női ökölvívójának választott Hámori Luca (66 kg) is.

– Nem lesz egyszerű a dolgom a világbajnokságon, mert nagy nevek és tapasztalt versenyzők vannak a súlyomban, de hiszek magamban annyira, hogy fel tudjam venni a versenyt az élmezőnnyel. Szeretnék meglepetést okozni ezen a világbajnokságon, és egy éremmel hazatérni – mondta az U22-es korosztályban Eb-ezüstérmes Hámori, még a sorsolás előtt. Azóta kiderült, hogy már a kezdés sem lesz könnyű, a tavalyi vb-bronzérmes Janjaem Suwannapheng lesz Hámori első ellenfele.

Fontos kiemelni, hogy noha kvótaszerző év van, a világbajnokságon nem lehet indulási jogot szerezni a jövő évi, párizsi olimpiára. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az IBA viszonya igen fagyos, az ötkarikás műsorban szereplő sportágak közül egyedüliként sem a párizsi ökölvívótornát, sem annak kvalifikációját nem a sportági szövetség szervezi.

Borítókép: Nyolc magyar versenyző vesz részt a világbajnokságon (Forrás: Boxing.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.