Ezt mondta Hosszú Katinka a lányról, aki megdöntötte a világcsúcsát

Halott edző, rákos apa – a 16 éves kanadai Summer McIntosh élete drámákkal teli, de istenadta tehetség. Szombaton mintegy fél másodperccel megjavította Hosszú Katinka ikonikusnak számító, 2016-os riói olimpián úszott űridejét, s egyben világcsúcsát 400 vegyesen. McIntosh a világon az első nő, aki a 4 perc 26 másodperces határ alá vitte a rekordot. Hosszú Katinka már tavaly nyáron elismerően beszélt róla.

2023. 04. 02. 15:04
Toyota U.S. Open - Greensboro
SPO-SWI-TOYOTA-U.S.-OPEN-GREENSBORO Fotó: JARED C. TILTON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Summer McInstosh a tizedik születésnapjára készült, amikor megdöbbentette a világot a fantasztikus úszásával 400 vegyesen a 2016-os riói olimpián. Több mint két másodperccel javította meg a kínai Je Si-ven világcsúcsát, amelyet négy évvel korábban a londoni játékokon sokan gyanúsnak ítéltek, annyira hihetetlen volt. Hosszú új, 4:26,36-os rekordja közel hét évig megközelíthetetlen volt. Aztán Summer McInstosh felnőtt, és most megdöntötte azt.

Toyota U.S. Open - Greensboro
Summer McIntosh túlszárnyalta Hosszú Katinka világcsúcsát. Fotó: Jared C. Tilton

Már tavaly tudni lehetett, hogy a kanadai zseni lesz az, aki Hosszú Katinka elképesztő világcsúcsát átadja a múltnak, csak az volt a kérdés, hogy mikor jön el ez a nap. 2022-ben McIntosh kétszer is áttörte a 4 perc 30 másodperces határt 400 vegyesen, ami 2017 óta neki sikerült először, és előtte mindössze négyen voltak képesek erre valaha: Hosszú és az említett Je mellett az ausztrál Stephanie Rice és a zimbabwei Kirsty Coventry.

Hosszú Katinka: Olyan, mint én, amikor formában voltam

Ezután Hosszú trónfosztásának az első lépését a 2022-es budapesti világbajnokságon tette meg McIntosh. A Duna Arénában hazai közönség előtt versenyző háromszoros olimpiai bajnok magyar klasszis a 400 vegyes döntőjében, címvédőként minden erejét össszeszedve negyedik lett, az aranyérmet pedig 2013 óta először valaki más szerezte meg. Az akkor még csak 15 éves McInstosh juniorvilágcsúccsal (4:32,04) győzött, s ezzel 1998 óta a legfiatalabb vb-érmes lett a számban.

– Vele kapcsolatban az a kérdés, hogyan éli majd meg a lányból nővé válást, mert sose lehet tudni, hogy ez miként hat valakire – nyilatkozta Hosszú Katinka a budapesti vb-n McIntoshról. – Azt látom, hogy gyönyörűen úszik, és olyan részidőkre képest, mint amilyeneket én szoktam úszni, amikor formában voltam. Nem lenne rossz egyszer úgy kiállni ellene, hogy én is a régi vagyok.

Summer McIntosh nem viccelt

Kettejük csatájára már aligha kerül sor, hiszen Hosszú nemrég bejelentette, hogy babát vár, ami az egy hónap múlva a 34. születésnapját ünneplő úszónő számára valószínűleg a pályafutása érdemi részének a végét jelenti. Mindenesetre az most már biztos, hogy McIntosh a valaha volt legjobb Hosszú Katinka számára is kemény kihívást jelentene.

Minden idők 10 legjobb eredménye női 400 vegyesen:

1. Summer McIntosh – 4:25.87 (2023)
2. Hosszú Katinka – 4:26.36 (2016)
3. Je Si-ven – 4:28.43 (2012)
4. Hosszú Katinka – 4:28.58 (2016)
5. Summer McIntosh – 4:28.61 (2022)
6. Summer McIntosh – 4:29.01 (2022)
7. Hosszú Katinka – 4:29.33 (2017)
8. Stephanie Rice – 4:29.45 (2008)
9. Hosszú Katinka – 4:29.89 (2016)
10. Kirsty Coventry – 4:29.89 (2008)

„Nem áprilisi tréfa” – ezzel a címmel kürtölte világgá McIntosh új világcsúcsát a Swim Swam című nemzetközi szaklap. Summer április elsején, a kanadai nemzeti válogatón úszott 4:25,87-et 400 vegyesen, azaz mintegy fél másodperccel megjavította Hosszú rekordját. Ráadásul néhány nappal korábban 400 gyorson is új világcsúcsot állított fel, amikor több mint három tizedmásodpercet faragott az ausztrál Ariarne Titmus tavaly májusban felállított 3:56,40 perces idején.

McIntosh világcsúcsa 400 vegyesen:

Edzője halálát is fel kellett dolgoznia

Fiatal kora ellenére McIntosh nemcsak a vízben, hanem azon kívül is megedződött már. 2021-ben mindössze 14 évesen szerepelt a tokiói olimpián, és 400 gyorson alig maradt le az éremről, kanadai országos csúcsot úszva negyedik lett. Teljesítménye önmagában fantasztikus volt, pedig már az kisebbfajta csodával ért fel, hogy egyáltalán kibírta a Tokióba vezető utat.

McIntosh úgy készült az olimpiára, hogy az edzőjét gyászolta: Kevin Thorburn 2020 áprilisában halt meg, nem sokkal a koronavírus-járvány kitörése után. 

Talán épp kezdett volna lelkileg talpra állni élete egyik fontos szereplőjének az elvesztése után, amikor 2021 januárjában újabb csapás érte: az édesapját rákos betegséggel diagnosztizálták (jelenleg már tünetmentes).

– Mindenki megvívta a maga harcát a járvány miatt, de ő elveszítette az edzőjét teljesen váratlanul. Aztán meg az apja… – sóhajtozott a CBC-nek Summer édesanyja, Jill Horstead, aki maga is kanadai válogatott úszó volt, majd hozzátette: – Egész jól állta az ütéseket.

Aki 16 évesen megdönti az Iron Lady világcsúcsát, azt biztosan kemény fából faragták.

Borítókép: Summer McIntosh a 400 vegyes új csúcstartója (Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.