Kettős győzelem a Liu fivérektől és országos csúcs Pekingben – már kínaiként

A hét végén Pekingben rendezték meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók kínai nemzeti bajnokságát, amelyen a Magyarországtól tavaly év végén elköszönt két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor nagyot hajrázott. A mai zárónapon 1000 méteren Liu Shaoang győzött, Liu Shaolin pedig ezüstérmes lett.

2023. 04. 02. 11:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai nemzeti bajnokságon 1500 méteren Liu Shaoang bronzérmes lett, Liu Shaolin Sándor pedig a hatodik helyen zárt Tiencsin város színeiben, ebben a 14 milliós lakosságú városban telepedtek le. 500-on Liu Shaolin szerzett bronzot, öccse pedig a szám olimpiai bajnokaként negyedik lett, vagyis a fivérek mindkét távon egyaránt döntősök voltak az erős mezőnyben. A mai zárónapon pedig az 1000 méter még jobban sült el számukra, hiszen ezt Liu Shaoang nyerte meg, bátyja pedig a dobogó második fokára állhatott. Liu Shaolin Sándor pedig még az elődöntőben 1:22,490 perces idővel megdöntötte a kínai országos csúcsot is. (Van olyan kínai portál, anelyen öccsének adják a csúcsjavítást, és először mi is ennek hittünk...) S ami még érdekesebb: a magyar csúcsot Liu Shaoang 1:23,021-gyel tartja, vagyis Liu Shaolin ma ennél jobb időeredményét ért el. A világcsúcs amúgy 1:20,875, ezt egy dél-koreai versenyző jegyzi. (Mivel a short track 1000 méteren taktikai verseny, ez inkább csak játék a számokkal, de mindenképpen érdekes játék.) Ma a döntőben Liu Shaoangnak 1:26,082 is elég volt a kínai bajnoki aranyhoz. Liu Shaolin Sándor 1:26,189-cel lett második, miután a másodikként célba érkezett versenyzőt kizárták.

Liu Shaoang, Liu Shaolin
Liu Shaoang a 84-es, Liu Shaolin Sándor a 83-as sisakban versenyzett

Liu Shaoang már kínai melegítőben:

– Édesapánk Tiencsinből származik, örülök, hogy a szülővárosát képviselhetem. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar visszatérhetek a 2022-es olimpia színhelyére versenyezni. Ez a verseny legfőképpen azt a célt szolgálta számunkra, hogy visszaszerezzük a versenyrutint. Az 1000 méteren elért arany és az ezüst után természetesen nagyon elégedettek vagyunk, folytatjuk az edzéseket, és a lehető leghamarabb újra versenyezni szeretnénk mindketten – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor, aki legutóbb tavaly februárban ugyanebben a pekingi csarnokban versenyzett a téli olimpián. A magyar vegyesváltóval akkor bronzérmes lett, 1000 méteren a döntőben hiába haladt át elsőként a célvonalon, kizárták.

Liu Shaoang szombaton nem nyilatkozott, és vasárnap emiatt is elnézést kért, majd bátyjához hasonlóan ő is azt emelte ki, hogy több mint egy éve nem versenyzett, örül, hogy mindhárom távon döntős volt, és elfáradt.  

Liu Shaoang és Liu Shaolin nagy nyereség a kínaiaknak

Liu Shaoang tavaly az olimpián 500-on győzött, 1000-en és a vegyes váltóval harmadik lett. A 2018-ban a phjongcshangi olimpián győzelemre vezették férfiváltónkat. A 25 éves Liu Shaoang így kétszeres olimpiai bajnok, emellett hatszoros világbajnok. A 27 éves Liu Shaolin Sándornak egy olimpiai és két vb-aranya van. A kínai sajtó pedig máris arról cikkezik, hogy a 2026-os olimpián a kínai válogatott nagyon eredményes lehet velük.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor (balra) és Liu Shaoang (Fotó: Getty Images/VCG)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.