Luca Brecel beteljesítheti Ronnie O’Sullivan jóslatát

Ronnie O’Sullivan nemcsak játékosként, hanem jósként is jobb Shaun Murphynél. Így összegezhetjük a Luca Brecel–Sze Csia-huj mérkőzést a sznúker-világbajnokság elődöntőjében. Igaz, könnyen fordítva is történhetett volna, hiszen Luca Brecel 14-5-ös hátrányból fordított és nyert végeredményben 17-15-re. A másik ágról Mark Selby jutott döntőbe.

Magyar Nemzet
2023. 04. 29. 19:03
Luca Brecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hihetetlenül játszott. Nagyon jó, dinamikus játékos, valószínűleg a legtehetségesebb sznúkerjátékos, akit valaha láttam. Szívesen végignézném, ahogy megnyeri a világbajnokságot, mert úgy kell játszani, ahogy ő – Ronnie O’Sullivan így méltatta Luca Brecelt, miután 13-10-re kikapott tőle a sznúker-világbajnokság negyeddöntőjében. Tegyük hozzá, hogy 10-6-os előnyről, azaz Luca Brecel a hajrában zsinórban hét frémet hozva győzött.

Luca Brecel
Luca Brecel másodszor bizonyította, hogy jól bírja a nyomást (Forrás: Twitter)

Luca Brecel az elődöntőben a kínai Sze Csia-huj ellen játszott, aki viszont Shaun Murphy favoritja volt. Miután az első fordulóban kikapott tőle 10-9-re, a korábbi világbajnok azt mondta, szerinte Sze lesz az első kínai világbajnok. Arra talán ő sem gondolt, hogy mindjárt idén, pedig Sze Csia-huj nagyon közel állt hozzá. A 20 éves kínai már 14-5-re vezetett Luca Brecel ellen, azaz csak további három frémet kellett volna behúznia a döntőbe jutáshoz. 

A belga játékos már 5-3-as hátrányban elvesztette egyszer a fejét, egy rossz lökés után a dákót hokiütőként használta, és kiütötte a fehér golyót az asztalról.

Luca Brecel aztán összekapta magát. 14-5-ről, még pénteken, feljött 14-10-re, igaz, a szombat délutáni folytatásban így is Sze Csia-hujnak állt a zászló. A belgát azonban nem lehetett megállítani, további hat frémet nyert meg, zsinórban tehát tizenegyet, így fordított 16-14-re. A világbajnokság történetében ilyen bravúrra még nem volt példa.

Ezután Sze Csia-huj végre nyert egy frémet. 16-15-nél előbb Luca Brecel indult meg, de elhibázott egy könnyű pirost. Sze következett, s tőle szokatlanul előbb nem vállalt be egy kényelmetlen lökést, utána viszont ráment egy nehezebbre. Hibázott. Luca Brécel élt a lehetőséggel, Sze azt már meg sem várta, hogy az ellenfele belökje a rózsaszínű golyót, már előtte megadta magát és sportszerűen gratulált Brecelnek. 

Szinte tökéletesen játszott Brecel

– Mondtam a barátnőmnek, hogy ha nyerek, az lesz a legérzelmesebb pillanat az életemben – vágott bele a meccs utáni nyilatkozatába Luca Brecel. – Nem is akartam elhinni, hogy a végén lehetőséget kaptam. Nagyon remegtem... A győzelem nagyon sokat jelent egy ilyen kemény meccsen és egy ilyen nagy tornán. Soha nem álmodhattam arról, hogy 14-5-ről nyerek. Őrület. Nem a vakszerencsének köszönhettem, hogy visszakapaszkodtam, egyszerűen nagyszerűen játszottam, és ez a legfontosabb. Mentálisan mindig elég erős voltam, és az utóbbi években még fejlődtem is e tekintetben.

Sze Csia-huj elismerte, hogy nagyon izgult, s ez okozta a vesztét.

– A negyedik szakaszra megváltozott a hozzáállásom. Nagyon szerettem volna nyerni, és nagyon ideges lettem ettől, nem éreztem, hogy tudnék továbblépni. Csalódott vagyok, de nem nagyon csalódott. Az utolsó két szakaszban Brecel majdnem tökéletesen játszott – értékelt a fiatal kínai.

Selby lesz Luca Brecel ellenfele a fináléban

Luca Brecel tehát bejutott a sznúker-világbajnokság döntőjébe, ahol a négyszeres világbajnok Mark Selby vár rá, aki szintén 17-15-re győzte le Mark Allent.

Sznúker-világbajnokság

Az elődöntő:
Luca Brecel (belga)–Sze Csia-huj (kínai) 17-15
Mark Selby (angol)–Mark Allen (észak-ír) 17-15

A negyedik szakasz összefoglalója:

Borítókép: Luca Brecel káprázatos fordítással jutott döntőbe (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.