Egy lesajnált amatőr foglalhatja el Ronnie O’Sullivan trónját

Két korábbi győztes is kiesett a sheffieldi Crucible Színházban zajló sznúker-világbajnokság első fordulójában. Judd Trump után az idényben végig remeklő Shaun Murphy is búcsúzott, méghozzá drámai csatában, a vb eddigi legjobb mérkőzésén 10-9-re maradt alult Sze Csia-hujjal szemben. Murphy két éve leszólta az akkor még amatőr kínait, most viszont felmagasztalta, szerinte Sze lehet az első kínai világbajnok. A címvédő Ronnie O’Sullivan ma délután játszik a nyolcaddöntőben az iráni Hosszein Vafaei ellen, akivel kölcsönösen becsmérelték egymást.

2023. 04. 21. 8:43
Sze Csia-huj
Sze Csia-huj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Világbajnoki forma, ezzel a teljesítménnyel a világbajnokságot is megnyerheti! Így lelkendezett csütörtökön már éjszakába nyúlóan Révész Bulcsú, a sznúker ifjú magyar nagykövete a Shaun Murphy–Sze Csia-huj (angol átiratban Si Jiahui) mérkőzés hajrájában az Eurosport stúdiójában. Elsősorban a húszéves kínai játékost méltatva, de aztán kommentátortársával arra jutottak, ez a megállapítás Shaun Murphynek is dukál.

Sze Csia-huj, Shaun Murphy
Sze Csia-huj fogadja Shaun Murphy gratulációját Fotó: Twitter

Tényleg fantasztikus meccs volt, mindkét fél nagyszerűen játszott. Még szerdán Murphy elhúzott 2-0-ra, de aztán Sze fordított 5-3-ra, a 2005-ös világbajnoknak kapaszkodnia kellett, hogy egyáltalán 5-4-es hátránnyal zárhassa az első szakaszt. A csütörtöki folytatásban Sze már 9-6-ra vezetett, tehát egyetlen frémre volt a győzelemről, de Murphy egyenlített. A döntő frémre az angol klasszis mintha elfáradt volna, előbb pontatlan pozicionálással megakadt a brékben, majd a végén nem tudott kimenekülni egy sznúkerből, ami után Sze lezárhatta a meccset.

Sze Csia-huj (Si Jiahui) tehát 10-9-re győzött, bejutott a legjobb tizenhat közé, ahol Robert Milkins lesz az ellenfele.

Sze már nem amatőr, hanem potenciális világbajnok

A Murphy–Sze meccsnek pikáns előélete van. A két játékos először másfél éve, a 2021-es UK Championship első fordulójában találkozott. Sze amatőrként jutott fel a főtáblára, és meglepetésre 6-5-re legyőzte Murphyt. A letűnt idők gentlemanjét idéző angol emiatt nagyon kiakadt, nem éppen úriember módjára azt találta mondani, nem tisztességes a veresége, amatőr játékosokat nem szabadna a profik közé engedni. 

Murphy becsületére legyen mondva, most emelt fővel fogadta a vereséget, sőt az egekbe magasztalta a legyőzőjét.

– Nagyon izgalmas mérkőzés volt, igazán élveztem, végül sajnos én jöttem ki rosszul belőle. Nagyon sok szép napom volt már a Crucible-ben és még lesz is, de ez  Sze Csia-huj éjszakája volt. Csodálatosan játszott az elejétől a végéig.

Azt hiszem, ő lesz az első kínai világbajnok. Ha még nem is most rögtön, de szerintem ő lesz az első. Olyan dolgokat látok benne, amelyek a többi játékosban nincsenek meg.

Vagány, magabiztos, nagyon tehetséges, jobb- és balkézzel is tud játszani, és mindig támadni próbál. Mindent beleadtam ellene, mégis vesztettem – dicsérte Murphy Szét, majd visszatérve önmagára azt mondta, a most véget érő az egyik legjobb idénye a pályafutása során, amit ez vereség sem rombolhat le. A folytatásban is marad a helyszínen a BBC szakértőjeként, így személyesen győződhet meg arról, beválik-e a jóslata.

 

Sze Csia-hujt nem nyomasztja a tét

Sze Csia-huj szerényen fogadta az átütő sikert, és köszönetet mondott a biztatásét.

– Nem is igazán a győzelemért játszottam, csupán csak tanulni akartam – viszonozta a dicséretet Sze. – Akkor sem lennék elégedetlen, ha veszítettem volna ma este, mert jól teljesítettem, és nagyon jól éreztem magam. Shaunnak zseniális szezonja volt, nem gondoltam volna, hogy le tudom győzni. Nagyon élveztem a mérkőzést. Az egész aréna tapsolt, valahányszor hosszú lökéssel tettem le egy golyót vagy ha jó biztonságit löktem.

Majd cseppet sem hencegve Sze igazolta Murphy szavait, s következőképpen jellemezte magát:

Nyomás nélkül tudtam játszani. Ha igazán jól teljesítek, bárkivel felvehetem a versenyt. Ilyen esetben jó mentalitással játszom, nem nyomaszt, hogy nyerek-e vagy veszítek. Ha saját magamat adom, nem keresek kifogásokat, nem sajnálkozom utólag.

Sze Csia-huj a nyolcaddöntőben Robert Milkinsszel találkozik, aki 7-2-es hátrányból fordítva győzte le szintén 10-9-re Joe Perryt.

 

Szópárbaj után jön a Ronnie O’Sullivan–Hosszein Vafaei meccs

Ma újabb csemege következik, talán a világbajnokság legizgalmasabb mérkőzése. A címvédő Ronnie O’Sullivan és az iráni Hosszein Vafaei meccsét kölcsönös üzengetés előzte meg, Vafaei olyan szavakkal szapulta a hétszeres világbajnokot, amire korábban még soha senki nem vette a bátorságot. Ronnie O’Sullivan azt mondta, szereti, ha felpaprikázzák, meglátjuk, a lélektani hadviselést melyikük bírja jobban.

Sznúker-világbajnokság, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Ronnie O’Sullivan (angol, 1.)–Pang Csün-hszü (kínai) 10-7
Ting Csün-huj (kínai, 16.)–Hosszein Vafaei (iráni) 6-10
Stuart Bingham (angol, 14.)–David Gilbert (angol) 10-4
Ali Carter (angol, 11.)–Jak Jones (walesi) 6-10
Neil Robertson (ausztrál, 6.)–Vu Ji-cö (kínai) 10-3
Luca Brecel (belga, 9.)–Ricky Walden (angol) 10-9
Mark Williams (walesi, 8.)–Jimmy Robertson (angol) 10-5
Mark Allen (északír, 3.)–Fan Cseng-ji (kínai) 10-5
Judd Trump (angol, 5.)–Anthony McGill (skót) 6-10
Jack Lisowski (angol, 12.)–Noppon Saengkham (thaiföldi) 10-9
Robert Milkins (angol, 13.)–Joe Perry (angol) 10-9
Shaun Murphy (angol, 4.)–Sze Csia-huj (kínai) 9-10
Kyren Wilson (angol, 7.)–Ryan Day (walesi) 10-5
John Higgins (skót, 10.)–David Grace (angol) 10-3
Gary Wilson (angol, 15.)–Elliot Slessor (angol) 10-9
Mark Selby (angol, 2.)–Matthew Selt (angol) 10-8

Íme, így fejeződött be a Sze Csia-huj–Shaun Murphy mérkőzés:

Borítókép: Sze Csia-huj, a jövő bajnoka (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.