Sznúkerháború: Isten nevében hívja ki O’Sullivant iráni riválisa

Ronnie O’Sullivan–Hosszein Vafaei. Totónyelven fix egyes. Mégis ez a párosítás ígérkezik a legnagyobb csemegének a sheffieldi Crucible Színházban zajló sznúker-világbajnokság nyolcaddöntőjében. A két játékos kemény üzengetésbe kezdett, a hétszeres világbajnok legenda egy korábbi afférra utalva azt mondta, jobb, ha az iráni játékos hallgat, amire Vafaei azzal vágott vissza, Ronnie O’Sullivan igazán kedves ember – amikor alszik.

2023. 04. 17. 20:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O’Sullivan kínlódva, 10-7-es győzelemmel jutott túl az első fordulóban a kínai Pangon, s már akkor lehetett tudni, hogy a nyolcaddöntőben a Ting Csün-huj (angol átírásban Ding Jun-hui)–Hosszein Vafaei párharc győztesével találkozik.

Hosszein Vafaei és kiásta a csatabárdot (Fotó: Twitter)

– Hosszein Vafaei az ember, aki azt mondta… Mit is mondott rólam? Nem emlékszem – évődött az Eurosportnak nyilatkozva Ronnie O’Sullivan a Pang elleni mérkőzés után.

– Azt hiszem, azt mondta, hogy menj nyugdíjba – frissítette fel a memóriáját az egyik szakértő, Alan McManus.

A címvédő persze nem volt rest, is így fűzte tovább a szót:

– Idén is sokat locsogott? Azt hiszem, megtanult csendben lenni. – Majd már-már fenyegetően hozzátette: – Ne zörgesd a ketrecemet! Ettől csak jól szórakozom. Imádom, ha kihívóan viselkednek velem, szükségem is van arra, hogy feltüzeljenek. Remélem, még mondani talál valamit, hogy legyen okom jó teljesítményt nyújtani. De attól tartok, csöndben marad, mert tudják, hogy a szövegelés ellenem nem jó taktika.

Mintha csak Michael Jordant hallanánk, aki nem is tagadta, akkor tudott igazán jól játszani, ha egy meccs, egy párharc személyes üggyé vált.

Nos, Ronnie O’Sullivan megkapta, amire és akire vágyott. Hosszein Vafaei kedden 5-4-es hátrányból fordítva, 10-6-re legyőzte Ting Csün-hujt – aki ráadásul a Rakéta jó barátja –, majd az interjúszobában nem maradt adósa az angol legendának.

– A Crucible egyre inkább az otthonommá válik  Úgy kell játszanom, hogy igazi előadás kerekedjen belőle, amire az emberek felkapják a fejüket. S be kell fognom néhány ember száját. Megmutatni nekik, mire vagyok képes.  És ez még csak a kezdet. Még messze vagyok a legjobb teljesítményemtől. Ha igazán jól játszom, azzal rombolni fogok – vágott bele az Eurosportnak adott interjúba Hosszein Vafaei meglehetősen csípős stílusban.

 

Amikor a riporter megkérdezte tőle – noha nyilván tisztában volt vele –, kire gondol, Vafaei kerek perec kimondta: Ronnie O’Sullivanre. Majd így folytatta:

– Eddig csöndben voltam, és tiszteltem őt. Ám furcsa üzeneteket kaptam. Tudjuk, hogy milyen ember, kicsoda is Ronnie O’Sullivan. Nagyon kedves ember, amikor alszik

– mondta cinikusan az iráni játékos. Majd arról beszélt, hogy egykor Ronnie O’Sullivan volt a hőse, olyan akart lenni, mint ő, ám emiatt tiszteletlenül bánt másokkal, és inkább más példaképet választott.

A BBC-nek adott interjúban Vafaei ennél is tovább ment.

– Tiszteletlenül bánt velem, és Isten lehetőséget adott a revánsra. Csak rajtam áll, hogy tudok-e élni ezzel a lehetőséggel.

O’Sullivan az első fordulóban önmagához mérten gyenge játékkal nyert 10-7-re a kínai Pang ellen, ami után fáradtságra, betegségre panaszkodott.

– Mindig talál valami kifogást. Ezt csinálja harminc éve – reagált erre Vafaei. – Ő a legjobb sznúkerjátékos, zseni, de rendre tiszteletlenül viselkedik. Ez nem boksz, hanem sznúker. 

Mi a gyökere a Ronnie O’Sullivan–Hosszein Vafaei ellentétnek?

A két játékos korábban háromszor találkozott, kétszer Ronnie O’Sullivan, egyszer pedig Hosszein Vafaei nyert, 2021 októberében, a German Mastersen 5-0-ra kiütötte O’Sullivant. Az ominózus összecsapáson O’Sullivan elég otrombán fejezte ki, mennyire elege van a meccsből, az egyik kezdésnél a szokásos finom koccolás helyett a fehér golyót belebombázta a piros golyók bolyába. Kétségtelen, akár tiszteletlennek is mondható húzás, de Ronnie O’Sullivan olykor fura dolgokhoz folyamodik. 2020-ban, a Mark Selby elleni elődöntőben is egy alkalommal a sorsra bízta a dolgot, amikor pontos lökés helyett hatalmasat durrantott bele a fehér golyóba. Selby ugyancsak zokon vette az esetet.

 

– Ronnie volt a hősöm, sose gondoltam volna, hogy egyszer legyőzöm. Az 5-0-s siker után kicsit szomorú is voltam, de persze örültem is, mert megmutattam, hogyan is tudok játszani, abban bízva, erre ő is emlékezik és megadja nekem a tiszteletet – elevenítette fel Vafaei az esetet. – Azt hiszem, most nem fogja belebikázni a golyót csak úgy a többi közé, és remélem, nem folyamodik lélektani hadviseléshez. Iránban 70 vagy 80 millió ember fogja nézni a meccsemet, és ennyi embert nem lehet lenézni. 

Előre borítékolhatjuk, a pénteken kezdődő mérkőzés lesz a világbajnokság slágermeccse. Szinte függetlenül a folytatástól. S persze a többi játékos sem kerülheti meg, hogy véleményt mondjon az afférról.

Sznúker-világbajnokság, 1. forduló (a 16 közé jutásért):

Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Pang Csün-hszü (kínai) 10-7
Ting Csün-huj (kínai, 16.)–Hosszein Vafaei (iráni) 6-10
Stuart Bingham (angol, 14.)–David Gilbert (angol) 10-4
Ali Carter (angol, 11.)–Jak Jones (walesi) 6-10
Neil Robertson (ausztrál, 6.)–Vu Ji-cö (kínai) 10-3
Luca Brecel (belga, 9.)–Ricky Walden (angol) 10-9
Mark Williams (walesi, 8.)–Jimmy Robertson (angol) 10-5
Judd Trump (angol, 5.)–Anthony McGill (skót)
Jack Lisowski (angol, 12.)–Noppon Saengkham (thaiföldi)
Robert Milkins (angol, 13.)–Joe Perry (angol)
Shaun Murphy (angol, 4.)–Sze Csia-huj (kínai)
Mark Allen (északír, 3.)–Fan Cseng-ji (kínai)
Kyren Wilson (angol, 7.)–Ryan Day (walesi)
John Higgins (skót, 10.)–David Grace (angol)
Gary Wilson (angol, 15.)–Elliot Slessor (angol)
Mark Selby (angol, 2.)–Matthew Selt (angol)

Borítókép: Hosszein Vafaei kihívta maga ellen a sorsot. Az asztalnál kell bizonyítania (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.