Ronnie O’Sullivan idén csak a múltjából él, de ő lenne az egyetlen

Ronnie O’Sullivan nyolcadszor, vagy Mark Allen először? Leegyszerűsítve ez a szombat délelőtt kezdődő sznúker-világbajnokság legnagyobb kérdése. Természetesen az esélyesek köre ennél lényegesen népesebb, de szenzációszámba az menne, ha Ronnie O’Sullivan Stephen Hendryt is elhagyva egyedüliként állna az örökrangsor élére, vagy ha az idény legjobbja, Mark Allen végre a vb-n is maradandót alkotna. Az idény közben fogadási csalás gyanúja miatt eltiltott tíz kínai játékos nem indulhat, de öt kínai így is felkerült a harminckettes főtáblára és színpadra léphet a szokásos helyszínen, a sheffieldi Crucible Színházban.

2023. 04. 15. 6:45
null
Ronnie O'Sullivan of England holds the trophy after beating Marco Fu of Hong Kong in the final of the Hong Kong Masters snooker tournament in Hong Kong on October 9, 2022. (Photo by Peter PARKS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután 18-13-ra megnyerte a döntőt, Ronnie O’Sullivan Judd Trump nyakába borult és hosszú másodperceken keresztül nem eresztette. Ez a tavalyi sznúker-világbajnokság utolsó és sokáig emlékezetes jelenete. Már-már kínos volt az érzelmes ölelkezés. Miként Ronnie O’Sullivan utóbb elárulta, Trump csak ennyit mondott neki: „Minden idők legjobb sznúkerjátékosa”, amitől a győztes meghatódottságában könnyekre fakadt.

Ronnie O’Sullivan és Judd Trump ölelkezése a 2022-es döntő után. Fotó: AFP

– Őszintén szólva lenyűgözött, amit mondott nekem. Egyszerűen lenyűgözött. Imádom Juddot. Szeretem, nagyszerű fiú, és addig nem igazán tudtam, mit gondol rólam. A tisztelet az egy dolog, de más, amikor érzed, mit gondol rólad őszintén az ellenfeled. Elképesztő, hogy hatással voltam az ő fejlődésére – beszélt később a jelenetről Ronnie O’Sullivan.

Íme a jelenet videón:

A Rakéta, ahogy becézik, a tavalyi döntő óta inkább úgy él, ahogy igazán szeret, sznúker turistaként, nem pedig profi játékosként. Ugyan megnyert két meghívásos tornát, a Hong Kong Masterst és a Champion od Championst, a pontszerző versenyeken azonban gyengén teljesített, az elődöntőig sem jutott el egyetlen egyszer sem, az idény ranglistáján ennek megfelelően csupán a huszonharmadik helyen áll. Ám a sznúkerben a világbajnokság kimagaslóan a legfontosabb viadal, címvédőként így Ronnie O’Sullivan vezeti a világranglistát. Ráadásul az eredményt két éven keresztül beszámítják, ezért a 2021-es győztes Mark Selby a második.

Ronnie O’Sullivan: Felfelé ível a formám

A harminckettes főtáblán hagyományosan a címvédő mérkőzésével kezdődik meg a világbajnokság, Ronnie O’Sullivan ellenfele a kínai Pang Junxu lesz.

– Jól érzem magam. Úgy érzem, jól osztottam be az erőmet ebben az évben. Volt néhány hullámvölgyem, de úgy érzem, ezekből jól jöttem ki, s most felfelé ível a formám. Nem omlottam össze, nem veszítettem el a fonalat egyszer sem, inkább a sznúker isteneire bíztam a dolgot – beszélt az előzetes érzéseiről a Rakéta. 

Ki a legjobb magyar sznúkerjátékos?

Miként utaltunk rá, szombaton csak a harmickettes főtáblán kezdődik meg a küzdelem a hagyományos helyszínen, a sheffieldi Crucible Színházban, előtte a selejtezők már két héten át tartottak. A sznúker-világbajnokság történetében először vehetett részt legalább az előcsatározásokban magyar játékos, a még mindig csupán 16 éves Révész Bulcsú az első körben kiesett, de ha így fejlődik, szép jövő előtt állhat.

 

Hírességek egész sora rostálódott ki a selejtező során

Selejtezőre kényszerült és az utolsó körben elbukott két olyan híresség, mint a korábbi világranglista második Stephen Maguire és a korábbi negyedik helyezett, 2013-ban döntős Barry Hawkins. Előbbi 2003, utóbbi 2005 óta hiányzik először a mezőnyből. 

Nem lesz ott a veterán Mark Davis sem, aki döntfrémben maradt alul jó barátjával, John Perryvel szemben a selejtező utolsó fordulójában. Méghozzá drámai végjátékban. Davisnek meccsgolyója volt, ám kihagyta a könnyű rózsszínt. Perry nem hibázott, majd beleroskadt a győzelembe, mint utólag elmondta, nagyon megviselte, hogy a barátját így kellett búcsúztatnia. Íme, a meccs zárójelenete:

Kik a sznúker-világbajnokság legfőbb esélyesei?

Persze Stpehen Maguire, Barry Hawkins vagy éppen Mark Davis végső sikere óriási meglepetés lenne, a nagy esélyesek köre nem túl népes. Ronnie O'Sullivan mellett mindenképpen ideatartozik a négyszeres világbajnok Mark Selby, aki leplezetlen őszinteséggel beszélt arról, hogy a 2021-es vb-győzelem után depresszióba esett, a felesége segítségével kilábalt belőle. Mark Selby az English Open megnyeresével bizonyította, hogy ismét számolni kell vele, ráadásul a sznúker-világbajnok kiírása Selbynek kedvez, mindenkinél jobban bírja a maratoni meccseket.

Judd Trump sem bríllírozott az idény során, igaz, a világbajnokság mögött a másik két legfontosabb verseny, a Masters és a UK Championship közül az előbbit ő nyerte meg. Valószínűéleg Judd Trump a legvirtuózabb játékos a mezőnyben, ám olykor kihagy a koncentrációja, s a tudásához mérten képes kimondottan gyengén játszani. A tavalyi fináléban mintha béklyózta volna a tudat, hogy ő foszthatja meg a történelmi sikertől Ronnie O'Sullivant, s ez visszavetette a teljesítményét.

A 2022–23-as idény eredményeire szorítkozva Mark Allen vezeti a rangsort Shaun Murphy előtt. Nem véletlen, hogy mindketten kiváló formában játszottak az egész évadban. Mark Allen magánéleti válsággal kínlódott éveken át. 2021-ben bejelentette, hogy csődbe ment, elvált a feleségétől és eljegyezte Aideen Cassidyt, akivel még a Covid idején ismerkedett össze. Adalék a halk szavú észak-ír jelleméhez, hogy a járvány idején önkéntesként dolgozott, ételt hordott a rászorulóknak. Mark Allen többek között Ronnie O'Sullivan tanácsára még egy nagy áldozatot hozott. A 2022-es világbajnokság után néhány hónap alatt leadott huszonöt kilót, amire bizony szüksége volt, mert olyan helyzetekben, amikor egy lábon támaszkodva kell az asztal fölé hajolni, bizony ő nagyon nehézkesen mozgott. Mark Allen idén megnyerte a UK Championshipet és győzött hazai pályán, Belfastban az észak-ír nyílt bajnokságon is. Kiváló balkezes játékos, nagyszerű bréképítéssel, Mark Allen a legszűkebb elitbe tartozik.

Mark Allen
Mark Allen a feleségével ünnepli a UK Championship megnyerését. Ronnie O’Sullivan tanácsára fogyott le. Fotó: AFP

Ahogy az idei formája alapján Shaun Murphy is. Aki ugyancsak nagy áldozatot hozott annak érdekében, hogy újra csillogjon. Murphynek is hosszú éveken át gondot jelentett a súlyfelesleg, tavaly nyáron gyomorszűkítő műtétre szánta rá magát. Miként mondta, ez élete legjobb döntése, nem csak sznúkerjátékosként lett belőle más ember.

Az említett öt kiválóság mellett még három korábbi világbajnok, Mark Williams, John Higgins és Neil Robertson is befuthat, de éppenséggel meglepetés is születhet, győzhet valamelyik fiatal, mondjuk valamelyik kínai.

Visszafogott kínai invázió

A sznúker a mai napig jellemzően angolszász felségterület, csupán az iráni Hosszein Vafaei és a belga Luca Brecel a kakukktojás – a kínai játékosok mellett, természetesen. Hatalmas felzúdulást váltott ki, hogy az ősszel tíz kínai sznúkeres játékjogát felfüggesztették a fogadási csalás gyanúja miatt. Judd Trump valószínűleg fején talált a szöget, amikor úgy fogalmazott, jó fiúk a kínaiak, ő nem hiszi, hogy maguktól vetemedtek erre. Tehát nem kizárt, sőt több mint valószínű, hogy fogadási maffia áll a háttérben.

 

A kínai sznúker erejét mutatja, hogy a felfüggesztett tíz távollétében is ott van öt kínai játékos a főtáblán. Shaun Murphy ki is mondta, hogy neki jutott az egyik újonc, Si Jiahui, mert sohasem lehet tudni, mire számíthat egy zöldfülű ellen.

A párosítás a legjobb 32 között

Ronnie O’Sullivan–Pang Junxu
Ding Junhui–Hossein Vafaei
Luca Brecel–Ricky Walden
Mark Williams–Jimmy Robertson
Judd Trump–Anthony McGill
Jack Lisowski–Noppon Saengkham
Robert Milkins–Joe Perry
Shaun Murphy–Si Jiahui
Mark Allen–Fan Zhengyi
Stuart Bingham–David Gilbert
Ali Carter–Jak Jones
Neil Robertson–Wu Yize
Kyren Wilson–Ryan Day
John Higgins–David Grace
Gary Wilson–Elliot Slessor
Mark Selby–Matthew Selt

Kedvcsináló Judd Trump tavalyi 147-es brékével:

Borítókép: Ronnie O’Sullivan a vb-trófeával a tavalyi győzelem után

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.