Michelisz bombaformában, sosem kezdte ilyen jól az idényt

Amióta a világ vezető túraautó-bajnokságaiban versenyez, Michelisz Norbert még sosem kezdte olyan jól az idényt, mint most. A portugáliai győzelme után vasárnap a legendás belgiumi pályán, Spa-Francorchampson is felállt a dobogóra a Hyundai Motorsport magyar autóversenyzője. Michelisz két forduló után a bajnokság élén áll a TCR World Tourban, de szerinte most nem ez a fontos.

2023. 05. 29. 16:23
null
Fotó: Joao Filipe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az kuriózum volt, hogy győzelemmel indította az évet április végén a TCR World Tour idei első versenyhétvégéjén a portugáliai Portimaóban. A 2019-ben világkupa-bajnok magyar pilóta ugyanis legutóbb még 2009-ben az Európa-kupában tudott futamgyőzelemmel indítani egy szezont, világméretű bajnokságban azonban idén először jött ez össze neki, noha 2010 óta folyamatosan a túraautózás csúcsbajnokságaiban (WTCC, WTCR, World Tour) versenyez.

Michelisz Norbert még nem kezdett ilyen erősen idényt. Fotó: Joao Filipe

Michelisz az elmúlt hétvégén Spában ott folytatta, ahol Portugáliában abbahagyta, továbbra is remek formának örvend, összeszedetten versenyez és lecsap a lehetőségeire. Legutóbb 2019-ben láthattuk ilyen magabiztosan vezetni, amikor a magyar autósport történetének első világbajnoka (hivatalosan világkupa-győztese) lett a WTCR-ben.

A Hyundai szenvedett, Michelisz nem

Spában a Hyundai autói szenvedtek az egyenesekben való tempóhátrány miatt, ennek ellenére Michelisz a nyolcadik helyen végzett az időmérőn, aminek köszönhetően a fordított rajtrácsos második futamon a dobogóért harcolhatott. A harmadik helyről indulva a futam elején bemutatott egy szép előzést, majd a leintésig meg is tartotta a második helyet. Mivel az első futamon nyolcadik lett, újabb erős pontszerző hétvégét zárt.

Két forduló után Michelisz vezeti a bajnokságot 94 ponttal, hárommal mögötte következik Yann Ehrlacher, a WTCR kétszeres francia bajnoka. A magyar versenyző csapattársa, a tavalyi bajnok Mikel Azcona kissé beragadt, ő 67 ponttal a hatodik helyen áll. Azért is fontos, hogy a szezon elején Michelisz domináljon, mert később nagyrészt ezen múlik, hogy kinek kell segítenie a másikat a bajnoki címért folytatott harcban. Tavaly Micheliszre hárult ez a szerep a gyengébb szezonrajt után.

Az eddigi legerősebb szezonrajt?

A 38 éves versenyző pályafutására általánosságban jellemző volt, hogy inkább a szezon második felében teljesített jól. A mostani kezdése az eddigi legerősebb a legjobbak között, tehát 2010 óta.

Eddig csak kétszer fordult elő vele, hogy az első két fordulóban már kétszer állt dobogón, de egyik esetben sem végzett ilyen előkelő helyeken. 2016-ban két harmadik hely, 2018-ban egy második és egy harmadik hely volt a mérlege, ráadásul mindkétszer voltak nála eredményesebb csapattársai. Most máris van egy első és egy második helyezése, s nemcsak a csapaton belüli rangsort, hanem a bajnokságot is vezeti.

– Mindig jó érzés a bajnokság élén állni, de még jobb ugyanazt érezni, mint Portimaóban, tehát, hogy újra kihoztuk a maximumot a lehetőségeinkből – fogalmazott Spában Michelisz, akit a TouringCarTimes idézett. – A második forduló után nem igazán számít, hogy első vagy harmadik vagy, az igazán fontos az, hogy ne kövess el hibát és élj az esélyeiddel.

Szeret küzdeni, és szükség is van rá

Michelisz kiemelte, hogy a Hyundai Elantra N TCR az egyenesekben tempóhátrányban van, ami Spában különösen meglátszott, erre azonban egyelőre megvan a megoldásuk, amiben sokat számít a tapasztalat is.

– Ez a harmadik évünk az autóval, és azt gondolom, hogy mindig tudtunk fejlődni hatékonyságban, meg tudtuk találni a jó ablakokat – árulta el Michelisz. – A spái hétvége trükkös volt, mert már a szabadedzéseken láttuk, hogy nem vagyunk igazán versenyképesek. Küszködtünk, hogy a top tízben végezzünk az időmérőn, mindent be kellett vetnünk. Az volt a hétvége kulcsa, hogy bekerültem a top tízbe. Persze utána volt még hátra két futam, a munkát még nem végeztük el, de legalább jó volt a kiindulópont a pontszerzéshez. Portimaóban sem voltunk versenyképesek az egyenesekben, ezt mutatták a végsebesség-adatok is, de jók vagyunk a kanyarokban. Szeretünk küzdeni. Minden tőlem telhetőt megtettem, kiegyensúlyozott voltam és nem hibáztam, úgyhogy elégedett vagyok a megszerzett pontokkal.

A TCR World Tour kilenc fordulóból áll, legközelebb a június 9–11-i hétvégén Olaszországban, Vallelungában feszül egymásnak a mezőny, amely a rá következő héten (június 16–18.) a Hungaroringre érkezik.

Borítókép: Michelisz Norbert két forduló után vezeti a bajnokságot (Fotó: Joao Filipe)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.