„Milák Kristóf zseniális versenyző, de nehéz ember”

A Kaposvár–Somogy megyei tehetségsegítő tanács sporttagozatának vendége volt a KSZC Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégiumban Virth Balázs úszóedző. A kiváló szakember többek között az olimpiai bajnok Milák Kristóf és a világbajnok Kapás Boglárka szakmai munkájáért is felel. Virth Balázs kaposvári előadásáról a Somogy vármegyei Sonline hírportál számolt be.

Magyar Nemzet
Forrás: Sonline2023. 05. 04. 10:25
VIRTH Balázs; MILÁK Kristóf
Budapest, 2022. június 24. Milák Kristóf úszó (j) és edzõje, Virth Balázs a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami Virth Balázs pályájának kezdeti szakaszát illeti, véletlenek sora után került a KSI vízilabda-szakosztályához, ahol társadalmi munkában dolgozott az előkészítő csoportban. Hogy pénzt is keressen, úszómesternek jelentkezett a Komjádi uszodába.

– Összefutottam Széchy Tamással a lépcsőn, megállított, s megkérdezte, mit keresek ott. Természetesen tudta és nem véletlenül állított meg, s nem volt nehéz igent mondani az ajánlatára – elevenítette fel a tréner. – Volt egy csoport, melyet Széles Sándor – akivel később 17 évet dolgoztam együtt – vezetett, olyan nevekkel, mint Molnár Ákos, Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelin. S bennük nagy fantáziát láttak és Széchy azt javasolta, itt kezdjem el a pályafutásomat, mert sok mindent elleshetek. Eltelt két hét, de semmi sem történt, aztán újra megállított a lépcsőn, s megkérdezte, miért nem vagyok még náluk? Felmentünk az irodákhoz, az egyikben aláírtam az úszómesteri felmondásom, a másikban felvettek, s így indultam el az úton 1999 októberében. Nagy motiváció volt olimpiai bajnokok között dolgozni, de megvoltak a nehézségei is, fel kellett nőni a feladathoz.

Virth Balázsnak sikerült felnőnie. Nagy feladatokból bőven kijutott a mesteredzőnek, aki kiérdemelte a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát is.

Virth Balázs és között megvan az összhang

– Nem panaszkodhatok, inkább szerencsésnek érzem magam, de néha tényleg nem egyszerű. Hiszen nagy az  eredménykényszer, Milák Kristófnál például nem lehet megmagyarázni a második helyet, nem mondhatom azt, majd meglátjuk. Adott egy egyéniség, akivel úgy kell bánni, hogy az adott munkát elvégezze, de az sem baj, ha közben jól érzi magát ebben a monoton sportágban. Ez hatványozott igaz Milák Kristófra, akinek nem csak a teste, az agya is egy sprinterére hasonlít, azaz rá kell venni a komoly munkára. Többször el kell neki magyarázni, hogy egy szerencsés ember, akit hatalmas tehetséggel áldott meg a sors. Ezért nem szeretném, ha olyan lenne az arca reggel hétkor az uszodában, mintha a bányába menne. Zseniális versenyző, de nehéz ember. Tartottam a közös munkától, s a kollégák is féltettek tőle, mi vár majd rám, de nagyon működőképes a dolog. Abszolút kijövünk, érzem, mit akar és el tudom végeztetni vele azt a munkát, amiben hiszek.

A Sonline cikke ITT olvasható el. 

Borítókép: Milák Kristóf és Virth Balázs a 2022-es budapesti  vizes világbajnokságon a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.