Sofron István előrevetítette a visszavonulását a válogatottól

Nem csupán álom a bennmaradás, a Kanada elleni felkészülési mérkőzés után, az 5-2-es vereség dacára bizakodva várhatjuk az A csoportos jégkorong-világbajnokság rajtját. Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya ezt úgy fogalmazta meg, hogy amit lehetett, azt megtették a jó vb-szereplés érdekében, s ahogy ígérte, kihirdette a Tamperébe utazó huszonöt fős keretet. A Kanada elleni meccs első gólszerzője, Sofron István előrevetítette a visszavonulását a válogatottól.

2023. 05. 10. 12:03
VINCZE Péter; SOFRON István; WEEGAR, MacKenzie
Jégkorong - Magyarország-Kanada Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Három okból is különleges mérkőzést játszottunk. Egyrészt ez volt az utolsó világbajnoki felkészülési meccsünk, másrészt Kanada volt az ellenfelünk, harmadszor a szurkolók miatt. Köszönettel tartozunk neki, fantasztikus hangulatot teremtettek – kezdett bele a Kanada ellen jó játékkal 5-2-re elvesztett találkozó értékelésébe Kevin Constantine, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Majdnem telt ház volt Kanada ellen az MVM Dome-ban. Sofron vezetést szerzett a mieinknek
Így festett a majdnem telt házas MVM Dome. Aztán Sofron megszerezte a vezetést. Fotó: Origó/Csudai Sándor

– Akadtak hibák is, de hát Kanada ellen ez megesik. Ezt ők általában megbüntetik, ahogy most is történt, és nyernek. Próbálunk fejlődni, elsajátítani a feladatunkat, és egyre jobban játszani. Már a Szlovénia elleni második mérkőzés is egészen jól sikerült, de ahhoz képest még javultunk is. A világbajnokság persze teljesen más kávéház, hét kőkemény meccs vár ránk, méghozzá csupán tíz nap alatt. Majd ott kiderül, hogy mire vagyunk képesek, de azt gondolom, mindent megtettünk a jó világbajnoki szereplés érdekében – tette hozzá a szövetségi kapitány, abba azonban nem kívánt belemenni, hogy tételesen mit kell elérni a bennmaradás érdekében az A csoportos vb-n.

 

Három kapus, kilenc hátvéd és tizenhárom csatár

Kevin Constantine a Kanada elleni találkozó utánvaz ígéretéhez híven kijelölte a Tamperébe utazó keretet. Rajna Miklós még a Kanada elleni meccs előtt megsérült, az ő helyére Arany Gergely, az FTC kapusa került be. Az utolsó szűkítésnek Falus Ádám és Vértes Nátán esett áldozatául. A világbajnokságra három kapust és huszonkét mezőnyjátékost lehet nevezni, utóbbi csoport megoszlása nálunk kilenc hátvéd és tizenhárom csatár.

Sofron István: Itthon valószínűleg utoljára szerepeltem a válogatottban

Sofron István ilyen teljesítményre számított, őt nem lepte meg a magyar válogatott jó játéka. – Jól kezdtük a meccset, letámadtunk, megszereztük a vezetést, s megmutattuk, hogy ezzel a mentalitással Kanada ellen is lehet keresnivalónk – jelentette ki Sofron. Hozzátéve, ez még csak nem is a csúcsforma volt, azt a világbajnokságra időzítik. S ha ott valóban még jobban játszik a magyar válogatott, akkor elérheti a hőn áhított célját.

– Ha kihozzuk azt magunkból, amire képesek vagyunk, akkor harmadszorra már meglehet a bennmaradás – jegyezte meg Sofron, aki Kóger Dániel és mellett a harmadik olyan játékos, aki az előző két A csoportos világbajnoki szereplés során (2009, Zürich, illetve 2016, Szentpétervár) is csapattag volt.

Sofron a gólját is felelevenítette, de nem egészen úgy, ahogy reméltük.

– Borsódzott a hátam, Kanada ellen, ennyi ember előtt hatalmas élmény gólt lőni, pláne úgy, hogy benne van a pakliban, ez volt az utolsó meccsem a válogatottban Magyarországon – bökte ki Sofron, amiből arra következtethetünk, a világbajnokság után elköszön a válogatottól. Úgy tudjuk, nem egyedül ő tervezi ezt a lépést.

 

Galló Vilmos: Akár döntetlen is lehetett volna

A másik magyar gólszerző, Galló Vilmos is a remek hangulatot emelte ki, s szavakba öntötte, amit mindenki érzett. – Úgy éreztem, megleptük őket a taktikánkkal és persze azzal is, ahogy játszottunk. A kapott gólok közül néhány elkerülhető lett volna, mi viszont több gólt is lőhettünk volna, mert a helyzetek megvoltak. Akár a döntetlen is benne lehetett volna a meccsben – mondta Galló Vilmos.

A magyar válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok:
Arany Gergely (FTC-Telekom), Bálizs Bence (JKH GKS Jastrzabie, lengyel), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19)

Hátvédek: 
Fejes Nándor (Gyergyói HK), Garát Zsombor (BJA), Hadobás Zétény (Västeras, svéd), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Pozsgai Tamás (BJA), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJA), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: 
Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Zvolen, szlovák), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Corona Brasov, romániai), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (BJA), Papp Kristóf (Northern Michigan University, amerikai), Sebők Balázs (Ilves, finn), Sofron István (Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Vincze Péter (Gyergyói HK) 

A magyar válogatott mérkőzései az A csoportos vb-n:

Május 13., szombat, 15.20: Magyarország–Dánia
Május 14., vasárnap, 11.20: Magyarország–USA
Május 16., kedd, 19.20: Magyarország–Franciaország
Május 18., csütörtök, 15.20: Magyarország–Svédország
Május 19., péntek, 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21., vasárnap, 15.20: Magyarország–Németország
Május 22., hétfő, 19.20: Magyarország–Ausztria

A Magyarország–Kanada mérkőzés összefoglalója:

Borítókép: Sofron István (balra) küzd Kanada ellen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.