„Az amerikaiak átrohannak a falon is, meg kell állítanunk őket” + videó

A legjobb négy közé jutás a tét a világbajnokságon, Vogel Soma tisztában van vele, hogy vízválasztó meccs lesz az Egyesült Államok elleni negyeddöntő a magyar férfi vízilabda-válogatott számára Fukuokában. Varga Zsolt szövetségi kapitány vízi háborúra készül az amerikaiak ellen, akik a legutóbbi három alkalommal legyőzték a mieinket.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 25. 5:27
VOGEL Soma
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első pillanattól egyértelműen kijelentették vízilabdázóink, hogy a párizsi olimpiai kvótáért utaztak Fukuokába a vizes vb-re, márpedig ehhez be kell jutni a döntőbe. Ahhoz pedig túl kell jutni az Egyesült Államokon a negyeddöntőben. Az amerikaiakat 2011-ben már győztük le a legjobb nyolc között a vb-n , de a legutóbbi három egymás elleni meccset ők nyerték meg. a válogatott kapusa leszűrte a tanulságokat ezekből a kudarcokból.

– Az első tanulság már az első meccs után megfogalmazódott bennünk, hogy ne becsüljük alá őket – nyilatkozta lapunknak a válogatott fukuokai szállásán. – A második, ami a legfontosabb, hogy óriási lendülettel kezdik a meccseket, átrohannak a falon is, ha kell, ezért az elején az lesz a fontos, hogy megállítsuk őket, és elvegyük az önbizalmukat, aztán fókuszáltan vigyük végig a mérkőzést. Nyilván az ő fejükben az van, hogy meg tudtak már minket verni, de mienkben meg az, hogy vissza szeretnénk vágni, mert ezek idegesítő vereségek voltak, és van törlesztenivalónk.

Mennyire voltak idegesítő vereségek? 

Tavaly a budapesti vb helyosztóján ötméterespárbajban nyertek, idén márciusban a zágrábi Világkupa-selejtezőben hat góllal páholták el a magyar csapatot (15-9), egy hónapja Los Angelesben pedig a Világkupa-bronzmeccsen 13-13 után hiába nyertünk büntetőkkel, egy bírói műhiba miatt az utolsó négy és fél percet újra kellett játszani, s akkor már az amerikaiak nyertek 14-13-ra.

Vogel Soma videónkban az alábbi kérdésekre válaszol:
   • Mik voltak az USA elleni vereségek tanulságai?
   • Mi járhat majd a fejekben az újabb egymás elleni meccsen?
   • Kapusszemmel milyen ellenfél az USA?
   • Hogyan éli meg a nagy téttel bíró meccset?

– Jó lövőik vannak, a magabiztásságukból fakad, hogy bármennyi lehet hátra a támadóidő, szinte bármilyen pozícióból beleállnak a lövésbe, nem gondolják meg kétszer. Emiatt váratlannak is mondható lövésekre készülök, bárki bárhonnan tüzelhet – jellemezte az amerikai csapatot Vogel.

Ezen a meccsen dől el, hogy az érmes helyezésekért küzdhet-e tovább a válogatott vagy maradnak a helyosztók. E tekinteten a vb egyik, ha nem a legfontosabb mérkőzése a negyeddöntő, igazi vízválasztó.

– Feszültséget nem érzek, kellő izgalom és feszesség van bennünk, inkább így fogalmaznék – árulta el Vogel. – De ez vízválasztó mérkőzés, és ha ezt az akadályt sikerrel vesszük, a négy között bármi megtörténhet már. Hosszú távú céljaink vannak itt a vb-n, szeretném, ha az amerikaiak elleni meccs csak az első nagy lépés lenne a csúcs felé.

vízi háború, férfias munka vár ránk

Az amerikaiaknak szinte minden poszton komoly Bajnokok Ligája-rutinnal rendelkező, Európában játszó pólósaik vannak, akik tapasztalt szerb edző irányítása mellett játszanak. Varga Zsolt szövetségi kapitány nem is számít könnyű meccsre.

– Kiváló szerb edzőjük van, ami bizonyos értelemben nehézzé, ugyanakkor kiszámíthatóbbá teszi a játékukat. A legfontosabb a játékosok koncentrációja, hogy tudják, ez egy igazi vízi háború, férfias munka lesz – ígérte Varga Zsolt.

Vizes vb, Fukuoka, férfi vízilabdatorna, negyeddöntők, kedd (magyar idő szerint):
Görögország–Montenegró 8.00
Olaszország–Szerbia 9.30
Magyarország–Egyesült Államok 11.00
Spanyolország–Franciaország 12.30

Borítókép: Vogel Soma felkészült az amerikai bombázókra (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.