Carlos Alcaraz: üzenet a királynak, üzenet a királytól

Szenzációs döntővel ért véget a wimbledoni tenisztorna férfi egyes versenye. A spanyol Carlos Alcaraz ötszettes, drámai csatában nyert a szerb legenda, Novak Djokovics ellen, és élete második Grand Slam-trófeáját szerezte meg. Alcaraznak a helyszínen szurkolt VI. Fülöp spanyol király, míg nagy elődje, Rafael Nadal szinte a meccslabda pillanatában gratulált neki a közösségi médiában.

2023. 07. 17. 8:34
DJOKOVIC, Novak; ALCARAZ, Carlos
London, 2023. július 16. A spanyol Carlos Alcaraz, miután gyõzött a szerb Novak Djokovic ellen a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében 2023. július 16-án. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki tudja, mikor jár így legközelebb Carlos Alcaraz. A wimbledoni döntőben meglepetést kellett okoznia a győzelemhez, de sikerült, öt szettben nyert a legutóbbi négy kiírás győztese, Novak Djokovics ellen. Alcaraz a győzelemmel megerősítette helyét a világranglista élén, bár nem lesz könnyű dolga, hogy az év második felében is megtartsa ezt a pozíciót, hiszen a szerbnek a következő hónapokban nem kell pontokat védenie, miután tavaly nem játszhatott az észak-amerikai kemény pályás szezonban, míg Alcaraz a US Open címvédője.

VI. Fülöp király Carlos Alcaraz
VI. Fülöp király (középen) tapsol honfitársának, miután Carlos Alcaraz wimbledoni bajnok lett (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Visszatérve Wimbledonra: az első játszma alapján nem úgy tűnt, hogy a húszéves Alcaraznak esélye lesz a győzelemre, 6:1-gyel került hátrányba.

– Azt mondtam magamnak: Carlos, javulnod kell, mert ez a sok szurkoló csalódott lesz, nem ezt várják a döntőtől – mondta a finálé után Alcaraz, s a négy óra negyvenhárom perces döntő végén valóban aligha volt már olyan teniszrajongó, aki elégedetlen lett volna a színvonallal.

Carlos Alcaraz meghívása a királynak

Alcaraz feljavult, a második játszmát tie breakben nyerte meg Djokovics ellen, pedig a szerb előtte egymás után tizenöt rövidítést nyert meg Grand Slam-tornákon. S ez kulcsfontosságú volt az ötszettes csata végkimenetelében.

A spanyol játékosnak a helyszínen szurkolt országa királya, VI. Fülöp is, aki már azelőtt figyelemmel követte Alcaraz pályafutását, hogy a teniszező Grand Slam-bajnok lett volna.

– Megtisztelő, hogy őfelsége is itt volt. Másodszor játszottam előtte, és mindkétszer nyertem, úgyhogy remélem, a jövőben gyakrabban jön a meccseimre – üzent vidáman az uralkodónak Alcaraz, aki kissé csapongott a győzelmi beszédében, az angol nyelvvel sem annyira magabiztos még, mint Djokovics, de szép szavakat címzett a legyőzötthöz.

– Valóra vált álom ez, a sportág legendája ellen játszhattam döntőt ezen a fantasztikus helyszínen, és győztem. Novak, te inspiráltál, amikor elkezdtem játszani, már akkor tornákat nyertél, amikor megszülettem – utalt Alcaraz enyhe túlzással a kettejük közötti tizenhat év korkülönbségre.

A köztes generációból mégsem akad senki, aki wimbledoni bajnok lenne, s olyan teniszező sem, aki egynél több Grand Slam-címmel büszkélkedhet. Carlos Alcaraz most már mindkettőt elmondhatja magáról.

Nadal azonnal gratulált Alcaraznak

A fiatal spanyol számára minden bizonnyal még Djokovicsnál is nagyobb inspirációt jelentett honfitársa, a huszonkétszeres GS-győztes A salakkirály gyakorlatilag a meccslabda pillanatában már gratulált is utódjának a közösségi médiában.

„Hatalmas örömet szereztél nekünk ma, biztos vagyok benne, hogy a spanyol tenisz úttörője, Manolo Santana is szurkolt valahol, talán épp Wimbledonban, ahol ma csatlakoztál hozzá. Nagyon erős ölelés, élvezd a pillanatot, Bajnok!”

A spanyol teniszezők közül eddig csak Santana (1966), Nadal (2008, 2010) és most már Alcaraz nyert Wimbledonban a férfiak között.

Borítókép: Carlos Alcaraz öröme a meccslabda után (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.