Gyulay Zsolt tíz-tizenkét aranyesélyt lát a párizsi olimpiára

Kereken egy évvel a párizsi nyári olimpia kezdete előtt öt sportágban tizenkilenc magyar sportoló szerzett kvótát. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, ő maga tíz-tizenkét magyar aranyesélyt lát, ezeknek általában az egyharmada szokott igazolódni.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 15:41
Gyulay Zsolt
Forrás: MOB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kereken egy év múlva, 2024. július 26-án rendezik a párizsi olimpia megnyitóünnepségét. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a vele egyidős, 128 éves Dömös hajón, amely ettől a naptól fogva egy éven át Team Hungary dizájnnal közlekedik a Dunán.

MOB, Fábián László, Schmidt Ádám, Gyulay Zsolt
Fábián László, a MOB főtitkára, Schmidt Ádám államtitkár és Gyulay Zsolt, a MOB elnöke (Fotó: MOB)

– Célegyenesbe fordultunk – jelentette ki Schmidt Ádám. A sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, az olimpiai eredményesség a sportirányítás kiemelt célja, a sportállamtitkárság pedig igyekszik minden támogatást megadni ehhez.

Ennek jegyében a MOB ismét részesül a társasági adókedvezményből, idén 167 milliót, jövőre pedig 300 milliót hívhat le a keretből az olimpiai felkészülés jegyében.

 

Az utánpótlásedzőket is támogatják

Az olimpiai program megváltozásához, az egyre erősebb nemzetközi konkurenciához igazodva a kiemelt versenysport-támogatási rendszerben a korábbi 16 helyett január 1-jétől már 45 olimpiai sportág kap helyet. Schmidt Ádám további fontos előrelépésnek nevezte, hogy már nem csupán az olimpiára készülő versenyzők munkáját irányító, hanem az utánpótlásban ténykedő edzőket is támogatja külön erre a célra létesített program.

Gyulay Zsolt MOB-elnök ismertette, hogy egy évvel a rajt előtt eddig öt sportágban 19 versenyző szerzett indulási jogot az olimpiára. Elsőként az ökölvívó Hámori Luca kvalifikált Párizsra az idei Európa-játékokon. Az úszók viszik a prímet 12 olimpiai A szintet elérő sportolóval, ezenkívül atlétikában, ökölvívásban és öttusában két-két kvótánk van, a sportlövő Pekler Zalán ezenfelül négy aranyéremmel tért haza Krakkóból. Az elnök elmondta: idén vitorlázásban, sportlövészetben, birkózásban, kajak-kenuban, öttusában, tornában várható még magyar kvóta.

Népes csapat, visszafogott remények

– A kvalifikáció ezen szakaszában korai még erről nyilatkozni, de ha mondanom kellene valamit, akkor 150 és 200 között lehet majd a magyar kvóták száma, a realitás 170 körül lehet. Jövő tavaszig zajlanak le a csapatsportágak, a kézilabda, kosárlabda, vízilabda kvalifikációi, azokon sok múlik majd – mondta Gyulay Zsolt, majd arra is vállalkozott, hogy a párizsi eredményességről beszéljen.

 

– Tíz–tizenkét aranyesélyt látok, a tapasztalatok szerint ezeknek általában a harmada válik valóra – jegyezte meg a MOB elnöke.

Ez bizony legfeljebb négy aranyérmet ígér. Kétségtelen, Tokió óta nemzetközileg is versenyképes tehetség alig-alig tűnt fel, viszont a két évvel ezelőtti érmesek közül többen már visszavonultak. 

Gyulay Zsolt arról is szólt, hogy a sportélményen felül a párizsi olimpia igazi kultúrcsemegét jelent majd, a versenyeket ikonikus helyszíneken, az új törekvés szerint az emberek között rendezik majd.

Az új szponzori szerződés szerint a párizsi játékokon – miként 1968 óta mindig – ezúttal is az adidas biztosítja a magyar csapat sportruházatát. Ez azért is nagy szó, mert a német cég mindössze négy országnak készít nemzeti kollekciót az olimpiára, ezek egyike lesz a magyar csapat.

Gyulay Zsolt tréfásan megjegyezte, reméli, a sportszergyártó újabb sorozattal áll elő a bajnokok tiszteletére, ő maga az eseményen éppen azt a pólót viselte, amelyet a 122. magyar olimpiai aranyérem gazdájaként kapott.

Borítókép: Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a személyre szabott olimpiai pólóban (Fotó: MOB)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.