Már nem Milák Kristóf a 200 pillangó világbajnoka

Négy év után új világbajnoka van a férfi 200 méteres pillangóúszásnak: Milák Kristóf távollétében a francia Léon Marchand csapott le a lehetőségre és szerezte meg az aranyat. Elgondolkodtató, hogy a győztes ideje nem sokkal volt jobb annál, amit Milák a felkészülés közepén úszott az áprilisi ob-n. Márton Richárd hetedik lett a döntőben, majd úgy fogalmazott: úszott, mint a bolond.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 26. 14:28
MÁRTON Richárd
Vizes vb - Úszás Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel csak plakáton van jelen Fukuokában, valójában nem utazott el a vb-re, tudtuk, hogy új világbajnoka lesz a 200 pillangónak, amelynek a valaha volt öt legjobb idejét ő úszta, és a 2019-es vb óta verhetetlen volt. Csak az volt a kérdés, hogy kinek az ölébe hullik az aranyérem, s végül a papírforma igazolódott: a tavalyi budapesti vb-n Milák mögött második, Fukuokában 400 vegyesen Michael Phelps utolsó egyéni világrekordját megdöntő Léon Marchand lett a szám új világbajnoka.

A francia győztes ideje, az 1:52,43 Milák rosszabb napjain is csak közepes úszás. Áprilisban az ob-n, ami előtt a hírek szerint már ki-kihagyott edzéseket, Milák 1:52,88-cal nyert egy olyan mezőnyben, ahol senki sem késztette versenyre. Valószínűleg egy visszafogott felkészüléssel is nyerhetett volna Fukuokában.

Ötven méter után egyébként magyar volt az élen, Márton Richárd az első helyen fordult, és még féltávnál is harmadik volt. A táv második felére azonban elfáradt, és végül az elődöntős idejétől elmaradva, 1:55,02-vel a hetedik helyen végzett élete első vb-döntőjében.

– Nem figyeltem, hogy ki hol tart, úsztam, mint a bolond – értékelt Márton a vegyes zónában. – Ma már fájdalmasabb volt a bemelegítés is, de végigúsztam becsülettel. Az elődöntőt úgy fogtam fel, mintha döntő, az utolsó úszásom lett volna, végül nem az lett, és kicsit elfogytam benne. Megéltem, hogy a világ hetedik legjobb úszója vagyok. Az utolsó negyven méterre mondom, hogy van mit javítani, jövőre a párizsi olimpiára ezt megtesszük, és reméljük, akár egy jobb helyezés is összejöhet.

Márton arról is beszélt, hogy Milák mennyit segíthet neki, ha visszatér, hiszen együtt készülnek Virth Balázs irányításával. – Az utolsó két-három hónapban egyedül edzettem a vb előtt, még úgy is, hogy ott volt Telegdy Ádám, Zombori Gábor és Verrasztó Dávid, de a világ legjobbjával készülni mégis jobb. A következő vb-n remélem, már újra ott lesz.

Németh Nándor megelőzte a román világcsúcstartót

Három úszónk szerepelt az elődöntőkben. Németh Nándor egyéni csúccsal, a negyedik legjobb idővel került be a 100 gyors csütörtöki döntőjébe. Négy századdal megelőzte a szám világbajnokát és világcsúcstartóját, a román David Popovicit is.

– Volt bennem bizonyítási vágy, mert kétszáz gyorson szerettem volna az elődöntőbe jutni, de nem jött össze. Ami a döntőt illeti, ott valamiért általában kicsit rontani szoktam, most szeretnék legalább ilyen időt úszni, és akkor bármi megtörténhet – fogalmazott Németh, aki csütörtökön 13:21-kor úszik a döntőben.

és a női 200 pillangó elődöntőjében szerepelt, de egyikük sem került be a fináléba.

Az ausztrál Mollie O'Callaghan világcsúccsal nyert 200 méter gyorson, és ezzel megdöntötte az olasz Federica Pellegrini 2009-es római, cáparuhás, 1:52,98-as rekordját, amely a legrégebb óta érvényben lévő világcsúcs volt a nőknél.

Vizes vb, Fukuoka, úszás, szerdai bajnokok és magyar eredmények. Férfi 800 m gyors: Ahmed Hafnaoui (Tunézia) 7:37,00, női 200 m gyors: Mollie O'Callaghan (Ausztrália) 1:52,85 – világcsúcs, férfi 200 m pillangó: Léon Marchand (Franciaország) 1:52,43, 7. Márton Richárd 1:55,02, férfi 50 m mell: Haiyang Qin (Kína) 26,29. Elődöntők: férfi 100 m gyors: 4. Németh Nándor 47,62, női 200 m pillangó: 13. Kapás Boglárka 2:09,56, 15. Jakabos Zsuzsanna 2:11,23.

Csütörtöki magyar program:
3.53 – férfi 200 m hát előfutam (Kós Hubert, Kovács Benedek)
13.21 – férfi 100 m gyors döntő (Németh Nándor)

Borítókép: Márton Richárd hetedik lett a 200 pillangó döntőjében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.