Drog, börtön és megbánás – Cristiano Ronaldo őt tartotta jobbnak önmagánál

Húsz éve robbant be a köztudatba Cristiano Ronaldo, akit 2003 nyarán szerződtetett a Manchester United, ahol megindult a világhírnév felé. Ronaldo akkor saját magánál is jobbnak tartott egy másik portugál tehetséget, azonban a szóban forgó Fabio Paím pályafutása nagyon másként alakult. Pedig egy időben az ő útját is a legendás menedzser, Jorge Mendes egyengette, és ő is eljutott Angliába, a Chelsea-be. Egy idő után azonban nem a futball, hanem a drog és a börtön miatt került be a hírekbe.

2023. 09. 01. 12:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha azt gondoljátok, hogy én jó vagyok, várjatok csak, míg meglátjátok Fabio Paím játékát – nyilatkozta a sok helyen idézett anekdota szerint angol lapoknak 2003 nyarán, nem sokkal azután, hogy a Manchester United futballistája lett. Húsz év telt el azóta, Ronaldo a világ valaha volt egyik legsikeresebb és leggazdagabb labdarúgója lett, de mi történt azzal, akit egykor saját magánál is jobbnak tartott? Fabio Paím története tanulságos.

Fabio Paím állítólag nagyobb tehetség volt, mint Cristiano Ronaldo Forrás: Twitter

Mindketten 1997-ben kerültek a Sporting utánpótlásába, Paím hónapra pontosan három évvel fiatalabb, mint Ronaldo, egyikük 1988, máskikuk 1985 februárjában született. Amikor Ronaldót leigazolta a Manchester United, még ő is csak 18 volt, az akkor 15 éves Paím neve semmit sem mondott, még bőven az utánpótlásban futballozott Lisszabonban. Ami azt illeti, később sem sokan ismerhették meg őt.

Fabio Paím, a tipikus elveszett csodagyerek

A portugál futball egyik legnagyobb eltékozolt csodagyerekeként szokták emlegetni Paímot, akit 14-15 éves korában olyan klubok tartottak szemmel, mint a Barcelona, a Manchester United és a Real Madrid, mégsem futott be jelentős profi karriert. Pedig amikor 19 éves volt, Ronaldo korábbi legendás menedzsere, Jorge Mendes őt is eljuttatta Angliába: 2008-ban Paím rövid időre a Chelsea-hez került.

Paím tipikus esete annak, amikor egy utánpótlásszinten nagy tehetségnek kikiáltott játékos képtelen megugrani a felnőttfutball szintjét. Hiába járta végig a portugál U-válogatottakat az U16-tól az U21-ig, még nevelőklubja, a Sporting sem adott neki esélyt a felnőttcsapatban tétmeccsen. Hét különböző országban futballozott, ezeket azonban elég pusztán felsorolni, hogy lássuk, milyen szintre süllyedt: Kína, Angola, Málta, Litvánia, Luxemburg, Katar és Brazília.

Bár a tehetsége vitathatatlanul megvolt, pont az hiányzott belőle, ami Ronaldót a csúcsra repítette, a munkamorál. A legtöbb klubnál Paím a gyenge fizikai állapota miatt bukott meg, ami Ronaldóval még manapság, 38 évesen sem fordulhat elő.

Ő csak tehetséges volt, Cristiano Ronaldo alázatos is 

– Ronaldo a világ tetején van, nem lehet összehasonlítani velem. A múltban lehetett – nyilatkozta Paím korábban, akit a Sport Bible cikke idézett. – Volt egy olyan időszak, amikor többre lehettem volna képes nála, de sosem rendelkeztem azzal, amivel ő igen, a kellő erővel és elkötelezettséggel, hogy elérjem, amit akarok. Neki elképesztő munkamorálja van, nekem nincs. Rendelkeztem a képességekkel legalább annyira, mint ő, de minden mással, ami kellett volna, nem. Azt kívánom, bárcsak kevesebb tehetségem lett volna, és több szorgalmam, mert akkor a világ egyik legjobbja lehettem volna. Senki sem születik tökéletesnek, én azt hittem, hogy a tehetségem elég, de nem volt az.

Cristiano Ronaldo a portugál futball egyik legnagyobb legendája lett Fotó: Europress/AFP/Patricia de Melo Moreira

Paím megbánása nem véletlen, hiszen nemcsak a pályafutása, hanem vele együtt az élete is félresiklott. 2019-ben portugál lapok szerint kábítószer-forgalmazás miatt letartóztatták, a rendőrség kokaint, mérleget és készpénzt talált a lakásán a házkutatás során, börtönbe is került, de végül felmentették.

Az egykori nagy tehetség szerint túl fiatalon jutott túl sok pénzhez, 16 évesen a Sporting annyit fizetett neki, hogy hamarosan már autókat gyűjtött. – Imádom az autókat és sok pénzt költöttem rájuk, bármit megvehettem, amit csak akartam – mondta Paím. – Ferrari, Lamborghini, Porsche, Maserati, még egy Puntóm is volt. Ha ilyen fiatalon ennyi pénzhez jutsz, muszáj, hogy legyen egy támogató rendszer körülötted.

Fabio Paím történetében pozitívum, hogy 2020-ban visszatért a Sportinghoz mint utánpótlásedző. Van mit átadnia a fiataloknak, nemcsak a pályán, azon kívül is.

Borítókép: Fabio Paím a Chelsea mezét is magára ölthette, de csak a második csapatban futballozott (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.