A Dortmund válasza a Bayernnek: megvették a szegény ember Harry Kane-jét

Bejelentette Niclas Füllkrug szerződtetését a Borussia Dortmund. Ezzel a Bayern München legnagyobb kihívója sajátos választ adott arra, hogy a bajorok százmillió euróért megvették a Premier League háromszoros gólkirályát, Harry Kane-t. A Bundesliga idei gólkirálya csupán 13 millióba került. Pedig van pénz Dortmundban, de hol?

2023. 09. 01. 10:23
null
Freitag 31.08.2023, 1. Bundesliga Saison 23/24 - in Dortmund, Borussia Dortmund Niclas Fuellkrug (BVB) im Stadion Copyright: Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA Rheinlanddamm 207-209 44137 Dortmund (NO IPTC-stripping allowed) EDITORIAL USE ONLY Fotó: BVB/Alexandre Simoes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos oldalán számolt be róla a Dortmund, hogy Niclas Füllkrug három évre szóló szerződést kötött a klubbal. A harmincéves csatár az elmúlt idényben 16 találattal német gólkirály volt a Werder Bremen színeiben, a címen a Lipcse francia támadójával, Christopher Nkunkuval osztozott, aki a nyáron hatvanmillió euróért került a Chelsea-hez. Füllkrug főleg az életkora miatt nem kerülhetett ennyibe, érdekes viszont összevetni őt a vele egyidős Harry Kane-nel, a Bayern München nagy nyári fogásával.

Niclas Füllkrug három évre írt alá a Dortmund csapatához. Forrás: Facebook/Dortmund

A bajorok a Bundesligában soha nem látott összeget, százmillió eurót fizettek ki a Tottenhamnek a harmincéves angol válogatott csatárért. Kane annak ellenére is világklasszis csatárnak számít, hogy karrierje során soha nem nyert semmi fontos trófeát a csapataival, azért is ment a Bayernbe, hogy ezen változtasson. Meggyőzően kezdett, két Bundesliga-meccs után már három gólja van.

A Dortmund-szurkolók alighanem irigykedve nézik a Bayern Németországban páratlan anyagi lehetőségeit, miközben klubjuk a maga szerény eszközeivel megy a bajorok után. Ennek eredménye lett Füllkrug szerződtetése. Jellemző, hogy a német csatár neve a katari vb után, ahol a három meccsen szerzett két góljával és egy gólpasszával berobbant a válogatottban , a Bayernnél is felvetődött pótlására. De a müncheniek inkább Kane-ben bíztak a csaknem nyolcszoros ár ellenére is.

Füllkrug mindössze 13 millió euróba került a Dortmundnak, a Bayern százmilliót fizetett Kane-ért. Mindketten harmincévesek, az viszont még Kane különleges képességeinek figyelembe vételével sem valószínű, hogy a következő években nyolcszor annyi gólt ér majd el a Bayernben, mint Füllkrug a Dortmundban.

A német tipikusan későn érő típus, tavaly, 29 évesen debütált a válogatottban, azóta viszont folyton bizonyít, kilenc meccsen hét gólja van a nemzeti csapatban. Füllkrug Brémában nevelkedett, de ott fiatalon nem tudott gyökeret ereszteni, aztán visszatért a Werderbe, és amikor a klub másodosztályú volt, megtáltosodott: 2022-ben 33 meccsen 19 góllal végzett a Bundesliga II-ben. Azóta nem bír leállni, következett az előző idénybeli 16 találat immáron az élvonalban.

Bundesliga - SV Werder Bremen vs FC Bayern Munich Harry Kane München
már beindult a Bayern München színeiben. Fotó: Friedemann Vogel

Nem lenne meglepő, ha a jövő nyári németországi Európa-bajnokságon Füllkrug lenne a német válogatott kezdő középcsatára, főleg, ha a Dortmund színeiben jól teljesít a mostani idényben. Csapaton belül a tavaly hererákból felépült Sébastian Haller lesz a legnagyobb riválisa, ő viszont 2024 elején jó eséllyel az Afrika-kupán szerepel majd az elefántcsontparti válogatottban, ezért is kellett a Dortmundnak még egy erős középcsatár.

A Dortmund az előző idényben könnyedén megnyerhette volna a Bundesligát, véget vetve a Bayern 2013 óta tartó nyomasztó egyeduralmának, de az utolsó fordulóban nem bírta hazai pályán legyőzni a Mainzot, és ezzel elúszott a nagy esély. A Bayern tanulva a gyengélkedéséből mélyen a zsebébe nyúlt az átigazolási piacon, Kane góljai egyfajta aranyfedezettel érnek fel.

Sok játékost ad el a Dortmund, de hol a pénz?

Hogy Füllkrug mekkora erősítést jelent majd a Dortmundnak, az jelen pillanatban nem egyértelmű, nem véletlen az alacsony ár sem. Lehet nagy dobás a megszerzése, de lehet bukás is. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a Dortmund mennyire nem forgatja vissza a pénzt a nagyszabású játékoseladásai után.

Az elmúlt hat évben a Dortmund eladta Ousmane Dembélét 135 millió euróért a Barcelonának, Jude Bellinghamet 103 millióért a Real Madridnak, 85 millióért Jadon Sanchót a Manchester Unitednek, 64 millióért Christian Pulisicet a Chelsea-nek, 63 millióért Pierre-Emerick Aubameyangot az Arsenalnak és hatvanmillióért Erling Haalandot a Manchester Citynek.

És ugyanebben a hat évben ki volt a legdrágább igazolása a német klubnak? A már említett Haller, akiért 31 milliót fizettek az Ajaxnak. Így ha nem is lehetetlen, de továbbra is nehéz lesz elkapni a Bayern Münchent.

Borítókép: Niclas Füllkrug góljaitól sokat remélnek a Dortmund vezetői (Forrás: Facebook/Dortmund)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.