Itt a FIFA listája, lehet választani, ki legyen Messi utódja

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) közzétette a listákat az egyes kategóriákban, ez alapján lehet választani, ki legyen majd a győztes a 2023-as Best (A legjobb) gálán. A legnagyobb érdeklődés természetesen a legjobb férfi játékost illeti. A FIFA tizenkét játékost jelölt, közöttük van Lionel Messi is, noha csupán a világbajnokságot követő bő fél évben nyújtott teljesítmény számít be a versenybe. Ez alapján a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City esze, Kevin De Bruyne az első számú favorit.

2023. 09. 14. 17:15
Kevin de Bruyne
Isztambul, 2023. június 10. Denzel Dumphries, az Inter (j) és Kevin de Bruyne, a Man City játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében játszott Manchester City-Internazionale mérkõzésen az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évben úgy húzták meg a vonalat, hogy a katari világbajnokság, az azon nyújtott teljesítmény beleszámított az összevetésbe, így nem is okozott meglepetést, hogy a világbajnok argentin válogatott csapatkapitánya, kapta – pályafutása során ötödször, illetve az Aranylabdával közös korszakot is ideértve, hetedszer – a díjat.

Lionel Messi, 2022, FIFA, az év játékosa
Lionel Messi a FIFA 2022-es díjával (Forrás: Twitter)

Idén kissé furcsán állapították meg a határidőt. A férfiak esetében a 2022. december 19. és a 2023. augusztus 20. közötti időszak számít bele a döntésbe. Mivel nyáron lényegében semmi érdemleges nem történt, ezért azt is mondhatjuk, a 2022–23-as idény második fele.

A végeredmény négy csoport szavazatinak összesítéséből áll össze egyenlő mértékben:

  1. válogatottak szövetségi kapitányai
  2. válogatottak csapatkapitányai
  3. újságírók
  4. szurkolók

A szurkolóknak a FIFA már meg is nyitotta a szavazófelületét a honlapján, ők október 6-ig voksolhatnak.

Idén a FIFA-díj favoritja

A legnagyobb súllyal értelemszerűen a Bajnokok Ligája bír. A finálét a Manchester City nyerte meg 1-0-ra az Internazionale ellen, ezért a csapat irányítója, Kevin De Bruyne az elsőszámú favorit. Érdekesség, hogy a Manchester Cityből továbbá öt futballista – – is ott van a lajstromban.

Íme, a 2023 legjobb férfi játékosa díj 12 jelöltje:
Julian Alvarez (Argentína, Manchester City)
Marcelo Brozovic (Horvátország, Internazionale, a nyártól Al-Nasszr)
Kevin De Bruyne (Belgium, Manchester City)
Ilkay Gündogan (Németország, Manchester City, a nyártól Barcelona)
Erling Haaland (Norvégia, Manchester City)
Rodri (Spanyolország, Manchester City)
(Georgia, Napoli)
(Franciaország, Paris Saint-Germain)
Lionel Messi (Argentína, Paris Saint-Germain, a nyártól Inter Miami)
(Nigéria, Napoli)
Declan Rice (Anglia, West Ham United, a nyártól Arsenal)
Bernardo Silva (Portugália, Manchester City)

 

Két jelölt a Napoliból

Messi az Messi, de az is tény, a vb után az argentin zseni nem sokat csinált, mégis felfért a listára. Kylian Mbappé jelölése nem meglepő, érdekesség, hogy a Napoliból két játékos is ott van a legjobbak között, a nigériai Victor Osimhen, valamint a grúz Hvicsa Kvarachelia.

Guardiola győzelme már most biztos

Az év edzője díjra öt jelölt van: Pep Guardiola, Simone Inzaghi, Ange Postecoglou, Luciano Spalletti, Xavi Hernández. Guardiola sikere nem is papírforma, előre borítékolható eredmény.

Ugyancsak öt jelölt közül kerül ki az év kapusa. Íme, a lista: Yassine Bounou (Marokkó, Sevilla); Thibaut Courtois (Belgium, Real Madrid), (Brazília, Manchester City); André Onana (Kamerun, Internazionale, a nyártól Manchester United); (Németország, Barcelona).

A legszebb gólért járó Puskás-díj jelöltjeinek listáját jövő csütörtökön hozza majd nyilvánosságra a FIFA.

Nőkre is voksolnak

A hölgyeknél több mint egy év teljesítménye számít, 2022. augusztus 1.–2023. augusztus 20. a figyelembe vett időszak, a világbajnokság itt is mérföldkő, az augusztusban Spanyolország győzelmével végződött torna természetesen elsődleges tényező, éppen ezért a spanyolok a favoritok. 

A legjobb női futballista díjára a 16 jelölt közül eséllyel pályázik az aranylabdás Aitana Bonmatí, valamint a hozzá hasonlóan spanyol válogatott és friss világbajnok Jenni Hermoso.

Borítókép: Kevin De Bruyne az Internazionale elleni isztambuli döntőben (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.