Japán elpáholta a német válogatottat, Flick állása veszélyben?

A német labdarúgó-válogatott továbbra sem találja a kiutat a gödörből, Hansi Flick együttese szombaton hazai pályán kapott nagy pofont Japántól. A 4-1-es kudarc után ismét felmerült a kérdés, hogy ideje lenne leváltani a szövetségi kapitányt, a csapnivaló eredmények láttán pedig Ilkay Gündogan elismerte, a német válogatott már nem tartozik a világ elitjébe.

2023. 09. 10. 8:36
Germany - Japan Hansi Flick német válogatott
09 September 2023, Lower Saxony, Wolfsburg: Soccer: Internationals, Germany - Japan, Volkswagen Arena. National coach Hansi Flick after the match. Germany loses 1:4. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a Bayern Münchennél eltöltött kevesebb mint két idény alatt Hansi Flick minden elérhető trófeát besöpört a csapattal, az azóta eltelt két év, a német válogatott szövetségi kapitányaként korántsem nevezhető sikertörténetnek. Pedig a kezdetek még biztatók voltak, és zsinórban nyolc mérkőzést nyert meg a Nationalelf, de aztán mélyrepülés következett, ami azóta is tart. A Nemzetek Ligájában is végig botladozott a Flick-csapat, majd a katari világbajnokságon Japán leckéztette meg a németeket, akik már a csoportkört sem élték túl.

Germany - Japan német válogatott Joshua Kimmich
A német válogatott mélyrepülése tovább folytatódik. Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Swen Pförtner

A jövő évi Európa-bajnokság előtt a kvalifikáció miatt nem kellett aggódniuk, hiszen házigazdaként automatikus résztvevők, a válogatott formája viszont továbbra sem biztató. Idei mérkőzései közül mindössze egyet nyert meg, a hat felkészülési meccsből négyet pedig vereséggel zárt – beleértve a legutóbbi hármat is. 

A sorozatos lebőgések miatt a német sajtó már júniusban azt találgatta , Flicknek kellene-e a továbbiakban is irányítania a válogatottat. A gödör azóta tovább mélyült, ismét a japánok keserítették meg a német szakember életét. Szombaton Wolfsburgban csapott össze a két gárda, és bár a vendégek korai góljára Leroy Sanénak még volt válasza, az ázsiaiak a szünet előtt még egyszer betaláltak, a találkozó hajrájában pedig további két gólt berámoltak kapujába, így Japán kiütéssel, 4-1-re győzött.

A Kicker szaklap a németek bukásáról ír, és a mérkőzés utáni nyilatkozatából kiderült, a rendkívül csalódott Flick is egyre kevésbé biztos benne, hogy megtarthatja az állását, miközben a szerződése 2024 nyarán jár le.

– Egyszerűen nem tudtunk helyzeteket kialakítani egy ennyire kompaktul védekező csapat ellen. Ki kell mondanunk, hogy nem voltunk olyan állapotban, hogy legyőzzük ezt a válogatottat. A német labdarúgásnak fel kell ébrednie, és rengeteget kell dolgoznunk – ismerte el a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy az egymásra mutogatásnak nincs értelme. Amikor arról kérdezték, a megfelelő embernek tartja-e magát a feladatra, így felelt: – Hiszek benne, hogy az vagyok, de a futballban minden gyorsan változik, úgyhogy nem tudhatom, hogy mit hoz a jövő. A stábbal mindent megteszünk, hogy a megfelelő módon készítsük fel a csapatot. Annyit mondhatok, hogy szerintem jól dolgozunk, és én vagyok a megfelelő edző.

Rudi Völler sportigazgató júniusban még Flick mögé állt, és kijelentette, nem váltják le őt. A japán elleni vereség viszont sokként érte a sportigazgatót, és az újabb kudarc után már inkább nem akart megszólalni a jövőről.

 

A japánok minden tekintetben túlnőtték a német válogatottat

A csapatkapitány kemény szavakkal értékelt a lefújást követően.

– A japánok egyértelműen jobbak voltak nálunk minden tekintetben. Mi pedig emellett túl sok egyéni hibát követtünk el. A játékunk elmarad a többi csapatétól, ami csalódást keltő és nehéz ezt elfogadni, mert nagyobbak az elvárásaink magunkkal szemben, de az eredmények magukért beszélnek. Egy ponton észre kell vennünk, hogy az elvárások és a valóság nagyon messze állnak egymástól, és el kell fogadnunk, hogy nem vagyunk elég jók – nyilatkozta lemondóan a Barcelona középpályása, hozzátéve, a német válogatott már nem tartozik a világ elitjébe. – Eközben pedig talán azt gondoljuk, hogy jobbak vagyunk, mint a valóságban.

Joshua Kimmich sem kímélte a csapatot. Bár a Bayern München futballistája szerint nem az elbizakodottsággal van a baj, inkább úgy látja, a német játékosoknak kevés az önbizalmuk, ez okozza a bizonytalanságot és a rengeteg egyéni hibát. – A világbajnokság óta nem volt egy jó meccsünk sem – vallotta be Kimmich.

A sok gonddal küszködő német válogatottnak a folyatásban sem lesz könnyű dolga, kedden, Dortmundban a 2018-ban világbajnok, tavaly vb-ezüstérmes franciákkal mérkőzik meg.

Borítókép: Hansi Flick a Japán elleni felkészülési mérkőzésen (Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Christian Charisius)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.