Magyar, macedón, eritreai: ez az új svéd jövő

Simán hozta a kötelezőt a svéd válogatott Észtországban. Az északi csapat első gólját a magyar származású Gyökeres Viktor lőtte. Ukrajna és Anglia rangadója 1-1-es döntetlennel ért véget, Szerhij Rebrov válogatottjára kedden olaszországi fellépés vár.

2023. 09. 09. 20:06
Dejan Kulusevski Gyökeres Viktor Alexander Isak
Fotó: TT/Henrik Montgomery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs megállás, szombaton újabb három csoport küzdelmeivel folytatódtak a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői. A svéd válogatott rosszul kezdte a sorozatot, Belgium és Ausztria ellen is vereséget szenvedett. Észtország ellen viszont simán összejött a kötelező győzelem, s a svéd szurkolók sokat várnak a jövőben is az első félidő gólszerző triójától: a magyar származású Gyökeres Viktor (Sporting) huszonöt, a macedón felmenőkkel rendelkező Dejan Kulusevski (Tottenham) és az eritreai szülők gyermekeként született Alexander Isak (Newcastle) huszonhárom éves.

Gyökeres Viktor Sporting magyar származású svéd
A magyar származású Gyökeres Viktor a Sporting és a svéd válogatott erőssége (Fotó: Lusa/Ricardo Nascimento)

A gólgyártást Gyökeres Viktor kezdte meg, aki – noha a legidősebb – a támadótrióból az egyetlen, aki az előző Eb-n még nem volt a svéd keret tagja. Hogy a jövő évi, németországi kontinensviadalon ott lehet-e, az még kérdéses, ugyanis a svédek a kiütéses győzelmük ellenére továbbra is csak a harmadik helyen állnak a csoportjukban.

Az észteknél csereként lépett pályára az Újpest játékosa, Marten Kuusk, de sokat ő sem tudott segíteni hazája válogatottjának.

Eb-selejtezők, F csoport

Észtország–Svédország 0-5
Azerbajdzsán–Belgium 0-1

Az állás: 1. Belgium 10 pont (8-1), 2. Ausztria 10 (9-3), 3. Svédország 6, 4. Észtország 1 (2-10), 5. Azerbajdzsán 1 (2-11)

Rangadót vívott egymással Ukrajna és Anglia, a háború miatt Lengyelország volt a helyszín. A korábbi ferencvárosi edző, Szerhij Rebrov irányította ukrán válogatott Olekszandr Zincsenko góljával vezetést szerzett, de még az első félidőben korábbi manchesteri klubtársa, Kyle Walker egyenlített. Az angol védő hetvenhetedik fellépésén első találatát szerezte a nemzeti csapatban.

Az 1-1-es döntetlennel egyelőre mindkét csapat kijutást érő helyen maradt, de a címvédő Olaszország eddig kevesebb meccset játszott riválisainál. Az ukránok keddi, olaszországi fellépése mindenképp kulcsfontosságú lesz a selejtezőcsoportban, mindenesetre Rebrov egyelőre veretlen Ukrajna kispadján.

Eb-selejtezők, C csoport

Ukrajna–Anglia 1-1

Az állás: 1. Anglia 13 pont/5 meccs, 2. Ukrajna 7/4, 3. Olaszország 3/2, 4. Észak-Macedónia 3/3, 5. Málta 0/4.

Még egy döntetlen született kora este, ám annak aligha lesz jelentősége a kijutás szempontjából, Andorra és Fehéroroszország sem álmodozhat az Eb-részvételről.

Eb-selejtezők, I csoport

Andorra–Fehéroroszország 0-0

Az állás: 1. Svájc 10 pont/4 meccs, 2. Románia 8/4, 3. Izrael 7/4, 4. Fehéroroszország 4/5, 5. Koszovó 3/4, 6. Andorra 2/5.

Borítókép: Kulusevski, Gyökeres és Isak is gólt szerzett Észtországban (Fotó: TT/Henrik Montgomery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.