Gyökeres Viktort húszmillió euróért veszi meg a Sporting – de ki is ő?

Szoboszlai Dominik története, liverpooli szerződése persze nálunk mindent visz, de Gyökeres Viktor neve is forgott az átigazolási piacon, és úgy néz ki, hogy az ő sorsa is rendeződik: a portugál Sporting CP húszmillió euróért megszerzi a Coventrytől. A 25 éves, 187 centi magas Gyökeres 14-szeres svéd válogatott, és gólerős támadó.

Magyar Nemzet
2023. 07. 04. 12:29
Coventry City v Luton Town: Sky Bet Championship Play-Off Final
Gyökeres Viktor
Viktor Gyokeres of Coventry City scores from a penalty during the Sky Bet Championship Play-Off Final between Coventry City and Luton Town at Wembley Stadium, London on Saturday 27th May 2023. (Photo by Ivan Yordanov/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: MI News/AFP/Ivan Yordanov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De ki is az a Gyökeres Viktor? Svédországban született, mindkét szülője magyar származású –, így két állampolgársággal rendelkezik. A svéd korosztályos válogatottba került be, és 2017-ben társgólkirály lett az U19-es Európa-bajnokságon. 2018-van Angliából leigazolta a Premier League-ben szereplő Brighton, azonban itt nem kapott játéklehetőséget, így előbb a St. Paulihoz (Bundesliga II), majd a Swansea-hez (Championship), végül pedig a Coventryhez (Championship) került kölcsönbe. S utóbbi helyen olyannyira bevált, hogy meg is vásárolták, 2021 nyarán egymillió euróért. Azóta pedig meredeken emelkedik felfelé a piaci értéke, a mértékadó Transfermarkt jelenleg 13 millió euróra taksálja. 

Gyökeres Viktor
Gyökeres Viktor a porugál sajtóban

Gyökeres Viktor kapós volt a piacon

S jó okkal, hiszen Gyökeres alapember lett Coventrynél, amely az angol másodosztályban legutóbb az ötödik helyen zárt, a feljutásért vívott rájátszásban pedig az utolsó lépcsőfokon bukott el: a Wembley-ben 1-1 után 11-esekkel maradt alul 5-4-re a Luton Town ellen. Gyökeres csapata második tizenegyesrúgója volt, és nem hibázott. A szezonban 50 meccsen 23 gólt szerzett, vagyis kiváló mutatóval zárt, nem meglepő, hogy több csapat is kinézte magának. Gyökeres a svéd válogatottban eddig 14 mérkőzésen lépett pályára, s már három gólt szerzett. A posztja és termete miatt Zlatan Ibrahimovic utódjának tartják. Mivel a klubjában jövőre lejár szerződése, a Coventry most „kaszálhatott” rajta, és meg is tette.

Gyökeres Viktort szerette volna megkaparintani három Premier League-csapat, a Konferencialiga-győztes West Ham United, a Brentford és az Everton is, de úgy néz ki, hogy a portugál Sporting lett a befutó, amely húszmillió eurót fizet érte. A megállapodás és a leigazolásának hivatalos bejelentése hamarosan megtörténik.

A portugál bajnokságban a Sporting CP negyedik lett a Benfica, a Porto és a Braga mögött, így a nemzetközi porondon az Európa-liga csoportkörében szerepelhet. Akárcsak a Liverpool és

Borítókép: Gyökeres Viktor a Sportingban folytathatja a pályafutását (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.