Sportdiplomáciai siker a láthatáron: Fürjes Balázs a NOB állandó tagja lehet

Pénteken Thomas Bach elnök vezetésével Lausanne-ban, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központjában ülésezett a NOB vezető testülete, a végrehajtó bizottság, amely nyolc új tag felvételéről tett javaslatot a közgyűlésnek. Köztük van Fürjes Balázs is, aki októberben válhat a világ egyik legfontosabb sportszervezetének állandó tagjává. Erről Indiában születhet meg a végleges döntés, ahol annak idején Schmitt Pál is elnyerte a NOB-tagságot.

2023. 09. 08. 16:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végrehajtó bizottság mai ülésén született döntésének értelmében javasolják a NOB soron következő, októberi közgyűlésének, hogy Magyarországról Fürjes Balázst, az atlétikai világbajnokság szervezőbizottságnak társelnökét is válassza meg a szervezet az állandó tagjainak sorába. A magyar sportvezető mellett másik hét tag felvételéről döntöttek – írja az Origó.

Sebastian Coe, az atlétikai világszövetség elnöke (balra) is elégedett lehetett Fürjes Balázs munkájával a budapesti vb-n. Középen Thomas Bach, a NOB elnöke

A jelölteket a NOB etikai bizottsága feddhetetlenségi ellenőrzésnek vetette alá.

– A jelöltek az élet különböző területein szerzett tapasztalataik és sokrétű szakértelmük révén hozzáadott értéket képviselnek a NOB munkájában – mondta Thomas Bach, a NOB elnöke. – Közös bennük a sport szeretete, valamint az olimpiai és a NOB által képviselt értékekbe vetett szilárd hitük. Négy hölggyel bővül a tagok sora, ezzel tovább erősítjük a NOB elkötelezettségét a nemek közötti egyenlőség mellett, hiszen ezzel 44-re növekszik a nők száma.

A Magyar Olimpiai Bizottság, Gyulay Zsolt elnök, Schmitt Pál tiszteletbeli NOB-tag és Gyurta Dániel, a NOB sportolói bizottsága tagjának javaslatára idén márciusban kérte fel Fürjes Balázst, hogy tekintettel a hazai és nemzetközi sportélet fejlesztésében végzett munkájára és erős sportdiplomáciai kapcsolataira, nyújtsa be pályázatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál a taggá választása érdekében. Fürjes Balázs eleget tett a felkérésnek, és áprilisban benyújtotta pályázatát Lausanne-ban.

Fürjes Balázs akkor arról is tájékoztatta az elnökséget, hogy lemond a miniszterhelyettesi megbízatásáról. Kifejtette, hogy több olyan új kihívás jelentkezik egyszerre az életében, amelyeknek szívesen tesz eleget, ám ezek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz. Hozzátette: a kihívások egy része a magánszektorból, a másik része a sport világából találta meg.

– A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy pályázzam meg a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés! Már maga ez a megmérettetés is, valamint a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottsági tagságból eredő feladatok, az augusztusi atlétikai vb társelnöki megbízatása mellett, jóval több időráfordítást követelnek, mint amennyit az államtitkári munka enged – indokolt tavasszal Fürjes.

Gyulay Zsolt: Megtiszteltetés az egész magyar olimpiai családnak

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke úgy fogalmazott, a pénteki döntés "Magyarország további erősödését vetíti előre és megtiszteltetés az egész magyar olimpiai család számára".

– Mi kértük fel Fürjes Balázst, hogy pályázzon, és ha az áprilisi pályázatbeadás után már októberben taggá választanák, az azt mutatná, hogy nagyon jó jelölttel álltunk elő, ilyen gyorsan ugyanis csak kivételes esetben szoktak taggá választani valakit a NOB-ban – fogalmazott Gyulay Zsolt.

Amennyiben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közgyűlése elfogadja a végrehajtó bizottság javaslatát, és októberi, indiai közgyűlésén felveszi tagjainak sorába Fürjes Balázst, az azt is jelenti, hogy Magyarország nem marad NOB-tag nélkül, és biztosított lesz a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt a NOB állandó magyar tagja, de az ő rendes tagsága 2022. december 31-én, 80. életévének betöltését követően tiszteletbeli tagsággá változott, míg Gyurta Dánielt kötött időre, nyolc évre választották be a NOB sportolói bizottságába, mandátuma így a jövő évi párizsi olimpiával véget ér.

– Ez a jelölés döntően a magyar sportnak és a magyar olimpiai mozgalomnak szóló elismerés – fogalmazott Fürjes Balázs. – Ám ez még nem elégséges feltétele a sikernek: a NOB önálló és szuverén tagjain múlik, elfogadják-e a javaslatot. Hálás vagyok a magyar olimpiai család támogatásáért, különösen Gyulay Zsolt, Schmitt Pál és Gyurta Dániel személyes kiállásáért! Ugyanakkor az utolsó szó a NOB tagjait, a NOB-tagokból álló közgyűlést illeti, a végleges döntés az ő kizárólagos hatáskörük. Alázattal és tisztelettel állok a NOB-tagok októberi döntésének elébe, és addig is dolgozunk tovább.

A NOB 140. közgyűlését idén október 15–17-én Indiában, Mumbaiban tartják. A NOB utoljára 1983-ban tartotta meg közgyűlését Indiában, Új-Delhiben – érdekesség, hogy utoljára állandó magyar NOB-tagot ezen a közgyűlésen választottak be tagjaik sorába: Schmitt Pál is ott nyerte el NOB-tagságát.

Borítókép: Fürjes Balázs hamarosan a NOB tagja lehet

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.