Marozsán Fábián megállíthatatlan, a Roland Garros-döntőst is legyőzte + videó

A sanghaji ATP 1000-es torna első nyolcaddöntőjében honfitársunknak szurkolhattunk. Marozsán Fábián az első játszmát megnyerte Casper Ruud ellen, s bár a norvég játékos egyenlített, a döntő játszmában a magyar teniszező jutott tovább. Marozsán Fábián pályafutása első mesterverseny-negyeddöntőjére készülhet.

2023. 10. 10. 9:21
Marozsán Fábián
Hungary’s Fabian Marozsan hits a return to Norway’s Casper Ruud during the men's singles match at the Shanghai Masters tennis tournament on October 10, 2023. (Photo by WANG Zhao / AFP) Fotó: AFP/Wang Zhao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Marozsán Fábián a mesterversenyeken érzi magát igazán elemében. Első ilyen tornáján, tavasszal, Rómában Carlos Alcaraz ellen is nyert, így jutott a selejtezőből a nyolcaddöntőbe. Októberben, Sanghajban már alanyi jogon főtáblás volt, de Marozsán Fábián így is három, nála egyaránt magasabban rangsorolt ellenfél, Arthur Rinderknech, Alex de Minaur és Dusan Lajovics ellen győzött, hogy ismét eljusson a legjobb tizenhat közé. Ott a háromszoros Grand Slam-döntős, a nyolcadik kiemelt Casper Ruud várt rá.

Casper Ruud Marozsán Fábián ellen
A sanghaji nyolcaddöntőben Casper Ruud volt Marozsán Fábián ellenfele (Fotó: AFP/Wang Zhao)

Ruud tavaly a Roland Garros és a US Open fináléjába is eljutott, idén kissé gyengébb éve van, de Párizsban újra döntőt játszott, s továbbra is, több mint száz hete a top 10-ben jegyzik a világranglistán (ennél hosszabb aktív sorozattal csak Novak Djokovics és Sztefanosz Cicipasz rendelkezik), s harcban áll azért, hogy ott legyen az évzáró ATP-világbajnokságon. Marozsán itt még nem tart, de a sanghaji szereplésével stabilizálja a helyét a legjobb száz között, sőt, megdönti eddigi karriercsúcsát, a 82. helyet.

Marozsán Fábián ejtésein ismét ámult a világ

A Ruud elleni első játszmában pedig a magyar játékos irányított. Marozsán folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfele szerváját, végül 3:3-nál tudott brékelni. Norvég ellenfele innen még visszakapaszkodott, de rövidítésben a magyar teniszező nyerte az első játszmát, miközben az angol kommentátorok arról vitatkoztak, hogy vajon Marozsán Fábián és Carlos Alcaraz közül kinek jobb az ejtése.

Alcaraz edzője, Juan Carlos Ferrero is a helyszínen figyelte Marozsán és Ruud összecsapását, s az egymás elleni mérlegeket ismerve nem Ruud, hanem Marozsán ellen kereshette a megoldást. Alcaraz a norvég ellen 4-0-ra áll, többek között a tavalyi US Open-döntővel, Marozsántól viszont eddigi egyetlen találkozójukon kikapott.

Marozsán a második játszmában hamar bréklabdához jutott, de nem tudta kihasználni a lehetőségét, Ruud viszont lecsapott a magáéra, s 6:3-mal egyenlített, a döntő játszma előtt pedig a magyar játékos kihasználta a mosdószünetet.

A harmadik szettben ismét Marozsán előtt adódtak először bréklehetőségek, de sem az első, sem a második fogadójátékát nem tudta végül megnyerni, aztán viszont 2:3-nál ő hárított bréklabdákat.

4:4-nél viszont Marozsán élt az esélyével, elütött a kapkodva a hálóhoz fellépő Ruud mellett, és szerválhatott a meccsért. Marozsán két bréklabdát is hárított ebben a játékban, az egyiket ásszal, s 7:6, 3:6, 6:4-re nyert az idei Roland Garros-döntős ellen.

Marozsán Fábián kiváló színvonalú mérkőzést nyert meg, ő és Ruud is sokkal több nyerőt, mint ki nem kényszerített hibát ütött. A magyar teniszező továbbra is minden meccsét megnyerte, amikor top 10-es rivális állt a háló túloldalán, Carlos Alcaraz után Casper Ruud ellen is sikerrel járt, s élete első mesterverseny-negyeddöntőjére készülhet Sanghajban. Ellenfele a 16. kiemelt Hubert Hurkacz vagy a hazaiak kedvence, Csang Csi-Csen lesz. Ha Marozsán azt a meccset is megnyerné, jövő héten elé ugrana a ranglistán, azaz ő lenne a legmagasabban rangsorolt magyar teniszező.

– Nagyon jól kezdtem, aztán Ruud a második szettben feljavult. A harmadik játszma sem volt könnyű, de örülök, hogy nyertem egy ilyen magasan rangsorolt játékos ellen. Amikor ilyen jó játékosok ellen játszom, mint Ruud vagy Alcaraz, akkor sem az ellenfélre, hanem a teniszre koncentrálok – mondta a meccs után a pályán Marozsán Fábián, aki az ejtésekről is kapott kérdést. – Sokat gyakorlom ezt az ütést, s bár salakon a leghatékonyabb, néha itt, kemény pályán is alkalmazom.

Borítókép: Marozsán Fábián újabb bravúrsikert aratott (Fotó: AFP/Wang Zhao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.