Óriási baleset a rali Eb-n: az éllovas magyar autója egy fának csapódott + videó

Az utolsó előtti szakaszon nagy baleset érte a Csomós Miklós, Bán Viktor párost a rali Európa-bajnokság (ERC) magyarországi szezonzáróján. A versenyben addig éllovas magyar pilóta az Óhuta és Fony közötti szakaszon megcsúszott az autójával, és nagy sebességgel egy fának ütközött. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindketten jól vannak, „csak” az autó sérült. A valószínű győzelem viszont elúszott, a norvég Mads Ostberg győzelmével ért véget az idei Rally Hungary.

2023. 10. 08. 17:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tökéletesen alakult. Csomós Miklós (avagy Mixi) az Eb előző fordulójában karrierje első dobogóját érte el az ERC-ben, Csehországban a második helyen végzett, hazai pályán pedig közel járt hozzá, hogy az első győzelmét is megszerezze. Ugyan a Nyíregyházán és környékén zajló versenyt felvezető péntek esti szuperspeciált még Miko Marczík nyerte meg a Rabócsiringen, de szombaton Csomós már az első szakaszon átvette a vezetést, és 22,6 másodpercese előnnyel zárta a napot.

Csomós Miklós óriási balesetet szenvedett. Fotó: Beres Gabor

Vasárnapra megérkezett a hidegfront, nagy szél és eső is nehezítette a versenyzők dolgát, de Csomós jó formában maradt, szakaszgyőzelemmel növelte tovább az előnyét. Később Mádon – ahogy sok más versenyzőnek – defekttel kellett megküzdenie a magyar párosnak, de két szakasszal a vége előtt így is több mint 15 másodperc volt az előnyük a második helyen álló norvég–svéd Mads Ostberg, Patrik Barth kettős előtt.

Az utolsó előtti szakaszon aztán jött a dráma, amire a hazai szurkolók a legkevésbé sem vágytak. Az Óhuta és Fony közötti gyorsaságin Csomós elvesztette a tapadást, megcsúszott, és egy fának ütközött az autóval.

A nagy balesetről nézői videó készült:

– Lesodródtunk egy balos kanyarban, egy kis fa belógott és felborított minket – nyilatkozta Csomós, aki a navigátorával együtt sértetlenül megúszta az esetet. – Pedig próbáltuk biztonságosan lehozni ezt a két szakaszt… Nagyon csalódott vagyok, egyelőre nem is tudok ennél többet mondani.

Csomósék kiesésével Ostberg ölébe hullott a győzelem, aki 2021 után tudott ismét az élen zárni Nyíregyházán, így a legutóbbi két magyar ERC versenyt a norvég pilóta nyerte, hiszen az idei, összességében 70. magyar Eb-futamot egy év kihagyással rendezték meg.

Csomós Mixinek különösen fájhatott a baleset, hiszen idén egyszer már csúnyán összetörte az autóját, és az akkori sokkból csak nehezen állt talpra, a csehországi második hellyel kecmergett ki a gödörből, most pedig újra nagy pofont kapott, ráadásul hazai pályán.

kereket cserélt

Az ERC hazai fordulójában sokan voltak kíváncsiak Michelisz Norbert vendégszereplésére. A túraautózásban 2019-ben bajnok, és az idei idényben éllovas Hyundai-pilóta karrierje első raliversenyén állt rajthoz minimális tapasztalattal. Ez egy teljesen más műfaj, mint a pályaversenyzés, de Michelisz jól helytállt, célba ért, az összes szakaszt teljesítve a 13. helyen végzett.

Ő sem úszta meg defekt nélkül, az egyik szakaszon félreállva magának kellett kereket cserélnie. Ehhez a TCR-ben aligha szokott hozzá, videó is készült a számára szokatlan „bevetésről”:

Második lett a legjobb magyar

A Rally Hungaryn a legjobb magyar Vincze Ferenc lett, aki nagyszerű teljesítményt nyújtva a második helyen ért célba Martins Sesks előtt. A negyedik hely Yoann Bonatoé lett, akit Turán Frigyes és Erik Cais követett.

Az ERC 2023-as idénye Magyarországon ért véget, a bajnoki címet az új-zélandi Hayden Paddon már korábban, Csehországban megszerezte, a Nyíregyházán futamgyőztes Ostberg bebiztosította a harmadik helyét a bajnokságban, a második a lett Sesks lett.

Borítókép: Csomós Miklós éllovasként ütközött egy fának az ERC hazai szezonzáróján (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.