A Ferrari már a rajt előtt tönkretette Leclerc esélyét, megint Verstappen nyert

A már háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte meg a vasárnapi Formula–1-es Brazil Nagydíjat a Sao Paulo melletti Interlagosban. A holland mögött Lando Norris, a McLaren brit versenyzője zárt másodikként, a dobogó alsó fokára pedig Fernando Alonso, az Aston Martin kétszeres vb-győztes spanyol pilótája állhatott fel.

2023. 11. 05. 20:40
Formula One Grand Prix of Sao Paulo - Race
epa10959759 Dutch driver Max Verstappen of Red Bull Racing celebrates after winning the Formula 1 Grand Prix of Sao Paulo, at the Interlagos circuit in Sao Paulo, Brazil, 05 November 2023. EPA/Sebastiao Moreira Fotó: Sebastiao Moreira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verstappennek ez volt az idei 17. és pályafutása 52. futamgyőzelme, amellyel feljött az örökranglista negyedik helyére és csak eggyel marad el a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vetteltől. Megkönnyítette Verstappen dolgát a Ferrari, ugyanis a második helyről rajtoló Charles Leclerc már a rajt előtt elveszítette az esélyét arra, hogy megszorongassa a pole pozícióból induló hollandot. A monacói versenyző a Ferrari műszaki hibája miatt a felvezető körön kicsúszott, majd kénytelen volt kiállni.

Formula One Grand Prix of Sao Paulo - Race
újra utolérhetetlen volt, Brazíliában is. Fotó: EPA/Isaac Fontana

A rajtot a hatodik kockát elfoglaló Norris kapta el parádésan, már az első kanyarban második volt Verstappen mögött, míg harmadiknak az ötödik pozícióból kezdő (Mercedes) zárkózott fel. Hátrébb Alexander Albon (Williams) és Kevin Magnussen (Haas) ütközött össze, emiatt nagy mennyiségű törmelék került az aszfaltra a célegyenes végén. Emiatt a pályára hajtott a biztonsági autó, majd a második kör végén piros zászlóval félbeszakították a futamot.

Az újraindításra csaknem félórás kényszerszünet után került sor, Verstappen az új rajtnál is megőrizte az első helyet, mögé Norris sorolt be, majd Alonso jött fel harmadiknak, miután megelőzte Hamiltont.

A kerékcserék sorát a dobogós helyeken haladók közül Alonso kezdte meg a 26. körben, egy körrel később Verstappen és Norris is a boxban járt friss abroncsokért. A következő kiállásokat a 48. körben kezdte Alonso, majd az 57. körben Verstappen is friss gumikat kapott, végül három körrel később Norris járt másodszor a boxban. Ezt követően visszaállt a korábbi sorrend, ugyanakkor Alonsót komolyan kezdte szorongatni Pérez, akinek a hajrára valós esélye nyílt megkaparintani a harmadik helyet.

Ehhez Alonsót kellett volna megelőznie, és ez az utolsó előtti körben sikerült is neki, a rutinos spanyol viszont az utolsó kör elején visszatámadott, és egy remek előzéssel maga mögé utasította Pérezt, mindössze 53 ezredmásodperccel hamarabb szelte át a célvonalat, mint mexikói riválisa.

A vb két hét múlva az F1 történetének első Las Vegas-i Nagydíjával folytatódik.

A bajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 524 pont – világbajnok, 2. Pérez 258, 3. Hamilton 226, csapatok: 1. Red Bull 782 pont – világbajnok, 2. Mercedes 382, 3. Ferrari 362.

Borítókép: Max Verstappen nyerte a Brazil Nagydíjat (Fotó: EPA/Sebastiao Moreira)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.