Djokovics újraértelmezte a tökéletes évzárás fogalmát + videó

Tizenkét verseny, hét végső siker. Novak Djokovics 2023-as szezonjának meghökkentő számadatai közül ez csak az egyik. A szerb teniszklasszis vasárnap hetedszer is megnyerte az évzáró ATP-világbajnokságot, s éppen a döntőben nyújtotta a legjobb teljesítményt. Ez nemcsak afféle üres szófordulat Novak Djokovics méltatására, hanem számokkal alátámasztott tény.

2023. 11. 20. 8:09
Novak Djokovics
Torino, 2023. november 18. A szerb Novak Djokovic ünnepel, miután legyõzte a spanyol Carlos Alcarazt a férfi teniszezõk torinói ATP-világbajnokság elõdöntõjében 2023. november 18-én. MTI/AP/Antonio Calanni Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság jelenti évről évre az ATP-szezon lezárását, ez még akkor is igaz, ha a Davis-kupa végjátéka és a fiatalok (U21) világbajnoksága még hátra van. Ezeken ranglistapontokat már nem lehet szerezni, bár előbbi még fontos lesz Novak Djokovics számára. Azon azonban már aligha változtat a nemzeti csapatok versenyének végkimenetele, hogy 2023 Novak Djokovics dominanciájáról szólt férfiteniszben, s a szerb teniszklasszis a vb-döntőben a legjobb teljesítménnyel zárta le idei egyéni versenyeinek sorát.

Novak Djokovics
Novak Djokovics hét trófeát ünnepelhetett idén. Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni

Novak Djokovics idén az Australian Open, a Roland Garros és a US Open bajnoka lett, megnyerte az évzáró világbajnokságot, s a kemény pályás mesterversenyek (ATP 1000) közül is megnyerte azt a kettőt (Cincinnati, Párizs), amelyen elindult.

 

Novak Djokovics nem a levegőbe beszélt

– Kétségtelenül ez volt az egyik legjobb szezonom karrierem során – ismerte el a Jannik Sinner ellen megnyert vb-döntő után Djokovics, noha a hagyományos évzáró torna előtt még kevésbé lelkesen értékelt így.

Persze Djokovics sikerekben gazdag pályafutását jellemzi, hogy statisztikailag lehet erősebb évet találni benne: 2011-ben és 2015-ben is több trófeát nyert, igaz, akkor még jóval több tornán is indult, harminchat évesen már óvatosabban osztja be az erejét és a versenynaptárát. A kiemelt két szezonban a győzelmi mutatója is jobb volt az ideinél, de azért 2023-ban is csak kilencven százalék fölé tornázta azt, bár ezt még elvileg elronthatja egy Davis-kupa-beli vereség a héten.

A legveszélyesebb ott is Jannik Sinner lehet rá, Szerbia és Olaszország az elődöntőben csaphat össze, ha előtte csütörtökön megnyeri a negyeddöntőjét Nagy-Britannia, illetve Hollandia ellen. A világbajnokság csoportkörében Sinner legyőzte Djokovicsot, a döntőben viszont a szerb nemcsak a fiatal olasznak, hanem valamennyi riválisának üzent.

– Fenomenális, hogy megkoronázhattam az idényt a hazai pályán játszó Jannik Sinner elleni sikerrel, pedig ő egész héten lenyűgöző teniszt nyújtott. Nagyon büszke vagyok arra, ahogy az elődöntőben Alcaraz, majd a döntőben Sinner ellen teljesítettem, a világ legszűkebb elitjébe tartoznak velem és Medvegyevvel együtt. A döntőben más taktikával játszottam, mint a Sinner elleni csoportmeccsen, nem várhattam arra, hogy tálcán kínálja nekem a győzelmet – fogalmazott Djokovics, és a számok alátámasztják a szavait.

Az ATP a hagyományos statisztikák mellett újabbakkal is igyekszik jellemezni egy-egy teniszező teljesítményét. Tízes skálán értékelik az ütések minőségét, a támadást, a védekezést és a lehetőségek kihasználását.

Djokovics összmutatója 9,75-ös volt az ATP-döntőben, a legmagasabb, amit bárki elért egész évben.

A szerb az idei öt legjobb teljesítmény közül háromnak büszke tulajdonosa, s bizony az Alcaraz elleni elődöntő is ott van a top 5-ben. Azaz Djokovics talán már a jövő évre is szóló üzenetet küldött a fiataloknak az idény utolsó két meccsén.

Nem csoda, hogy mindkét meccs a vártnál simább Djokovics-győzelmet hozott.

 

Mi Novak Djokovics következő célja?

A szerb teniszező idén még Málagában is ütőt ragad, 2010 után szeretné ismét Davis-kupa-trófeáig vezetni a szerb válogatottat. Csütörtökön, a negyeddöntőben Nagy-Britannia lesz a szerbek ellenfele, Djokovics várhatóan Cameron Norrie ellen játszik, aki ellen aligha van szüksége extra motivációra.

Djokovics pedig folytatja, s 2024-ben ismét lehetősége nyílik megszerezni az egyetlen fontos címet, ami még hiányzik a pályafutásából: Párizsban, a Roland Garros pályáin lenne olimpia bajnok.

 

Borítókép: Néha még Novak Djokovics is nehezen hiszi el a saját teljesítményét (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.