Novak Djokovics durva taposása után elérte a célját + videó

Novak Djokovics zsinórban tizenkilencedik meccsét is megnyerte. A szerb teniszklasszis az ATP-világbajnokság első fordulójában három játszmában győzött Holger Rune ellen. Novak Djokovics ezzel a sikerrel bebiztosította, hogy a világranglista élén zárja az évet, pályafutása során nyolcadik alkalommal.

2023. 11. 13. 7:50
Novak Djokovics ATP világbajnokság
Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap elkezdődött a torinói ATP-világbajnokság, amelyen a 2023-as év nyolc legjobb férfi teniszezője küzd egymás ellen. A hazai szurkolók a nyitómeccsen az egyetlen olasz játékos, Jannik Sinner győzelmét ünnepelhették (6:4, 6:4 Sztefanosz Cicipasz ellen), majd Novak Djokovics és Holger Rune háromszettesét élvezhették. Boris Becker új tanítványa megszorongatta a világelsőt, de legyőzni nem tudta. A dán játékos elleni sikerrel Novak Djokovics zsinórban tizenkilencedik meccsét is megnyerte, s egyben bebiztosította év végi világelsőségét. A 2023-as már a nyolcadik esztendő, amelyet Djokovics zár a rangsor élén.

Holger Rune Novak Djokovics ellen ATP világbajnokság tenisz
Holger Rune egy játszmát nyert Novak Djokovics ellen (Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil)

Djokovics nem titkolja, szeretne minél több rekordot felállítani pályafutása utolsó éveiben is. A világelsőként zárt évek számát tekintve már a héttel is csúcstartó volt, Pete Sampras hatszor, Jimmy Connors, és ötször volt ez alapján az idény legjobbja.

Ki Novak Djokovics utódja?

Jelenleg Djokovics a nála tíz-tizenöt évvel fiatalabb játékosoknak is sokszor megoldhatatlan feladatot jelent. Az egyik utódjelölt, a dán Holger Rune húszéves, Djokovics harminchat. Tavaly, a párizsi mesterverseny döntőjében Rune legyőzte a szerb legendát, idén ugyanott Djokovics nyert, majd az ATP-vb nyitányán újra a maga javára fordította a párharc állását (3-2).

Rune abból a szempontból biztosan Djokovics utódja, hogy néhány hete már a szerb korábbi edzője, a tavaly a börtönt is megjárt Boris Becker irányítja az edzéseit.

Djokovics szimmetrikus ütőtörése

A torinói meccsen az első két játszmában Rune brékelt először, de Djokovics mindkétszer azonnal válaszolt. Az első szett rövidítését a szerb, a másodikét viszont a dán játékos nyerte. Utóbbi tényt Djokovics két ütője bánta, a szerb aztán igyekezett a dühkitörését művészi színben feltüntetni.

A döntő játszmában már Djokovics irányított, 6:3-ra megnyerte, s Sinner mellett ő is győzelemmel rajtol az ATP-vb zöld csoportjában. Hétfőn a piros csoport küzdelmei Carlos Alcaraz–Alexander Zverev (14.30) és Danyiil Medvegyev–Andrej Rubljov (21.00) mérkőzésekkel kezdődnek el.

Novak Djokovics elérte a célját

Djokovics legutóbb a wimbledoni döntőben, Alcaraztól kapott ki, azóta egymás után tizenkilenc meccset nyert. S a legutóbbi győzelmével biztossá tette, hogy a világranglista élén zárja az évet, pályafutása során nyolcadik alkalommal.

A harminchat éves szerb ugyan kevesebb tornán játszott, mint riválisai, de a négyből három Grand Slam-tornát megnyert idén, s a negyediken is döntőbe jutott, aligha férhet kétség ahhoz, hogy tényleg ő volt az év legjobbja.

– Tudtam, hogy egyetlen győzelem is elég itt, Torinóban az év végi világelsőség bebiztosításához, és ezt a lehető leghamarabb meg akartam szerezni. Rune agresszíven, jól játszott, remekül adogatott, az első ponttól tudtam, hogy nagyon keményen meg kell dolgoznom a sikerért. De nyertem, és ezzel elértem egy nagy célt, innentől kezdve minden más csak ráadás – mondta sikere után Djokovics.

Attól nem kell tartani, hogy a folytatást már félvállról venné, Djokovics korábban ugyanis a világbajnokság és a Davis-kupa idei megnyerését is fontos céljaként fogalmazta meg, a közelmúltban egy interjúban pedig hangsúlyozta, hogy ha már egy torna miatt kevesebbet látja a gyerekeit, akkor olyan jól akar szerepelni, hogy megérje ez az áldozat.

Borítókép: Novak Djokovics zsinórban tizenkilencedik meccsét is megnyerte (Fotó: ATP Tour/Corinne Dubreuil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.