Novak Djokovics kikapott, Carlos Alcaraz Wimbledon bajnoka

Álomdöntőhöz méltó játékot és színvonalat hozott a wimbledoni tenisztorna férfi egyes döntője. Az első játszmát Novak Djokovics nyerte, aztán Carlos Alcaraz került 2-1-es szettelőnybe. Az ötjátszmás dráma végül a húszéves spanyol győzelmével ért véget, aki élete második Grand Slam-trófeáját szerezte.

2023. 07. 16. 19:53
Novak Djokovics Carlos Alcaraz
London, 2023. július 16. A szerb Novak Djokovic (b) és a spanyol Carlos Alcaraz a hálónál a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében játszott mérkõzése elõtt, 2023. július 16-án. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt és a jövő klasszisa csapott össze a wimbledoni tenisztorna idei férfi egyes döntőjében. A harminchat éves, huszonnegyedik Grand Slam-győzelmére hajtó Novak Djokovics és a nála tizenhat évvel fiatalabb Carlos Alcaraz csúcsformája azonban a teniszrajongók nagy örömére legalább egy rövid időn át keresztezi egymást. Nem döntöttek egyébként csúcsot, az 1974-ben a wimbledoni, majd a US Open-döntőben is egymásnak feszült Ken Rosewall és Jimmy Connors között tizenhét év volt a korkülönbség, mindkét finálé a fiatalabb Connors sima sikerével ért véget.

Novak Djokovics Carlos Alcaraz Wimbledon Fergus Murphy
Novak Djokovics a székbíróval is megküzdött a Carlos Alcaraz elleni wimbledoni döntőben. Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen

Ezúttal viszont a rutint képviselő Djokovics kezdett sokkal jobban, az első szettben lemosta a pályáról a spanyol kihívót. Ez volt sorozatban a harmadik játszma, amelyet a szerb 6:1-re nyert meg Alcaraz ellen, de a Roland Garrosszal ellentétben ezúttal nem a spanyol fizikális problémái miatt, Alcaraz nem érezte a játékot, különösen adogatóként. A fiatal spanyol – rá egyébként nem jellemző módon – látványosan ki is mutatta a frusztrációját.

A második játszmában már Alcaraz is felvette a fonalat, hamar brékelte Djokovicsot, az előnyt azonban nem tudta megtartani. A spanyol sikeresen eljutott a rövidítésig, de ez sem sok reménnyel tölthette el a tie break-király Djokovics ellen.

Csakhogy ezúttal hiába jutott el szettlabdáig Djokovics, utána két fonákot is a hálóba ütött, Alcaraz pedig 8-6-os tie breakkel kiegyenlített. Tizenöt megnyert rövidítés után veszített ismét tie breaket Grand Slam-tornán a szerb.

Djokovicsot a tie break során figyelmeztette a székbíró, amiért túl lassan készülődött az adogatáshoz, ezt a közönség tapsviharral fogadta. A szerb viszont nem ekkor magyarázott idegesen Fergus Murphynek, hanem azután, hogy a harmadik játszma elején elveszítette az adogatójátékát. Djokovics már azt gondolta, hogy hárította a bréklabdát, amikor a székbíró jelezte, hogy a szervája hálót ért.

3:1-nél Alcaraz újra brékelt, méghozzá egy maratoni, huszonhat perces játékban, s ezután a szerb ezt a szettet már nem is erőltette tovább, a 6:1-re elveszített játszma végén pedig öt percre elvonult.

A negyedik játszmában is vívtak néhány szoros játékot, 2:2-nél Djokovics tudott brékelni, Alcaraz pedig dühösen a táskájára csapott. Ez az egy játék el is döntötte a játszma sorsát, Djokovics 6:3-mal kiharcolta a döntő szettet.

Az ötödik játszma elején mindketten bréklabdát hárítottak, a szerb agyonnyert labdamenet végén hibázott a kulcsfontosságú helyzetben. Egy játékkal később pedig bréklabdánál elesett Djokovics, s bár felpattanva folytatta, végül elvesztette a labdamenetet. A bréket az ütője bánta, amelyet a hálótartónak csapva tört szét a szerb teniszező.

A következő játékokban már nem volt bréklabda, 5:4-nél Alcaraz a bajnoki címért szerválhatott, s első meccslabdáját beütötte.

Alcaraz megtette azt, amit és nem tudott: wimbledoni döntőben legyőzte Djokovicsot. A húszéves spanyol a tavalyi US Open után karrierje második Grand Slam-trófeáját nyerte. Djokovicsnak maradt huszonhárom, s idén sem tudja megcsinálni a naptári Grand Slamet.

Wimbledon, férfi egyes, döntő

Alcaraz (spanyol, 1.)–Djokovics (szerb, 2.) 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4

Borítókép: Novak Djokovics és Carlos Alcaraz a wimbledoni döntő előtt (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.