Alcaraz már Djokovics és Nadal szintjére lépett

Novak Djokovics újra történelmet írna, olyan nagyságokat érhet utol, mint Roger Federer és Margaret Court. Carlos Alcaraz második Grand Slam-trófeájára hajt, de már a döntőbe jutással is Djokovics, illetve Rafael Nadal nyomdokaiba lépett. Az álommeccs után a wimbledoni tornagyőztes egyben világelső is lesz jövő héttől.

2023. 07. 16. 6:20
MEDVEGYEV, Danyiil ; ALCARAZ, Carlos
London, 2023. július 14. A spanyol Carlos Alcaraz, miután gyõzött az orosz Danyiil Medvegyev ellen a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének elõdöntõjében 2023. július 14-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejött az álomdöntő Wimbledonban: az első kiemelt Carlos Alcaraz és a másodikként rangsorolt Novak Djokovics vív meg a trófeáért. A két játékos között idén már hatszor változott, hogy éppen melyikük áll a világranglista élén, ha ma Djokovics nyer, akkor ismét ő áll az élre. A fiatal spanyolnak talán Wimbledon füves centerpályáján van a legkisebb esélye, hogy legyőzze a szerbet, de azt Alcaraz már egyértelműen bizonyította, hogy ezen a borításon is a szűk elitbe tartozik. Ma második Grand Slam-trófeáját szerezné meg, Djokovics viszont a huszonnegyediket.

Djokovics Alcaraz Wimbledon
Djokovics tíz éve nem kapott ki a wimbledoni centerpályán, Alcaraz megszakítaná a szerb sorozatát (Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes)

Djokovics esetében a rekordok sorolása elkerülhetetlen: harmincötödik Grand Slam-döntőjét vívja (a női csúcstartó, Chris Evert harmincnégy, a korábbi férfi rekorder, harmincegy finálét vívott), huszonnegyedik GS-trófeájára hajt (a női csúcstartónak, Margaret Courtnak is ennyi van) és az első teniszező lehet az 1968 óta tartó Open-érában, aki két különböző évben is megnyeri az esztendő első három Grand Slam-tornáját.

Ha csak Wimbledonra koncentrálunk: Djokovics győzelme esetén nyolcadik címével beállítja Roger Federer rekordját, ahogy zsinórban öt végső sikerével is utolérné a svájcit, illetve az utóbbi csúcsot Federerrel közösen tartó Björn Borgot.

Alcaraz születése óta tart a sorozat

A férfi teniszben az elmúlt évtizedekben a nagy hármas korszakát éltük, és ez éppen húsz éve, Federer első wimbledoni győzelmével kezdődött.

Azóta Novak Djokovics huszonhárom, huszonkettő, Roger Federer húsz, a világ többi férfi teniszezője összesen tizennégy Grand Slam-címet szerzett.

A 2003-as esztendő Carlos Alcaraz szempontjából is fontos volt: akkor született. A spanyol életében csak négyen nyertek wimbledoni trófeát férfi egyesben: a nagy hármason kívül Andy Murray örülhetett kétszer. Djokovics a skót ellen kapott ki legutóbb a wimledoni centerpályán, éppen tíz éve, a 2013-as fináléban.

Alcaraz Grand Slam-címek tekintetében a tavalyi US Open-trófeája ellenére beláthatatlan távolságban a Nagy Hármashoz képest, viszont bizonyos szempontból már elért a szintjükre. Alcaraz lett a harmadik teniszező, aki a XXI. században két Grand Slam-döntőbe is eljutott a huszonegyedik születésnapja előtt, Nadal és Djokovics után.

Alcaraz elődöntőbeli áldozata, Danyiil Medvegyev szubjektívebb megközelítés alapján jutott hasonló következtetésre.

– Nehéz valakit a nagy hármashoz hasonlítani, annyi Grand Slam-tornát nyertek. De Alcaraz hasonló hozzájuk – mondta az orosz, aki elárulta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén sem nézi a wimbledoni döntőt. 2022-ben ez inkább üzenet volt a szervezőknek, idén csalódottsága miatt nem kínozza magát a meccsel.

Alcaraz és Djokovics egymás ellen

Alcaraz tavaly már a pályán is legyőzte Djokovicsot, idén viszont, kettejük első Grand Slam-meccsén a szerb győzött. Márpedig Djokovics már évek óta hangsúlyozza, hogy nála csak a négy nagy torna van a fókuszban.

– Ezen a négy versenyen akarok a csúcson lenni, ennek megfelelően alakítom a versenynaptáramat, az edzésprogramomat és a felkészülési heteket. Az utóbbi években nagyszerűen teljesítettem a Grand Slameken – mondta Wimbledonban Djokovics, akinek a megállapítását a tények is alátámasztják.

Djokovics a legutóbbi tíz GS-versenyből, amelyen elindulhatott, kilenc alkalommal eljutott a fináléig, s az eddigi nyolc döntőből hatot meg is nyert.

A szerb Wimbledonban egy, a már tárgyalt csúcsokhoz képest kisebb horderejű rekordot is megdöntött, legutóbbi tizenöt tie breakjét megnyerte Grand Slam-versenyeken – Pete Sampras tizenkettővel tartotta a korábbi csúcsot –, ez a kiélezett szettekben tovább növelheti a magabiztosságát, amelyben egyébként sem szenved hiányt.

Alcaraz és Djokovics összevetésében füvön tűnik leginkább egyértelműnek, hogy a szerb az esélyes, bár fiatal riválisa idén a Queen’s Clubban aratott tornagyőzelmével, majd a wimbledoni menetelésével már alátámasztotta, hogy ezen a borításon is a legjobbak közé tartozik.

Ha azonban ma nyerne Djokovics ellen is, az újabb dimenziólépést jelentene.

Wimbledon, férfi egyes döntő

Carlos Alcaraz (spanyol, 1.)–Novak Djokovics (szerb, 2.) 14.30 (tv.: Eurosport 2)

Borítókép: Carlos Alcaraz első wimbledoni döntőjére készül (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.