Az orosz teniszezők visszavágtak Wimbledonnak

Kedden már negyeddöntők zajlanak a wimbledoni tenisztornán, s a férfiak között olyan történt, ami a verseny 1877 óta íródó történelmében eddig még soha. A tavalyi kitiltás után idén három orosz teniszező is bejutott a legjobb nyolc közé: Danyiil Medvegyev, Andrej Rubljov és bombameglepetésre Roman Szafjullin. Igaz, zászló nincs a nevük mellett, hivatalosan nem képviselik hazájukat, azaz az orosz teniszezők csúcsa sem tekinthető hivatalosnak, de így is elégtétel lehet számukra.

2023. 07. 11. 11:59
BUBLIK, Alekszandr; RUBLJOV, Andrej
Wimbledon, 2023. július 9. Az orosz Andrej Rubljov ünnepel, miután gyõzött a kazahsztáni Alexander Bublik ellen a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyének negyedik fordulójában 2023. július 9-én. MTI/EPA/Isabel Infantes Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es wimbledoni tenisztorna legnagyobb port felkavart ügye az orosz teniszezők kitiltása volt. A szankciót a brit teniszszövetség az Ukrajnában zajló háború miatt hozta meg, s bár az ukrán játékosok jellemzően támogatták a döntést, a legtöbb teniszversenyért felelős ATP és a WTA a wimbledoni szereplésért járó ranglistapontok eltörlésével fejezte ki nemtetszését. Bár a háború továbbra is tart, idén az orosz teniszezők visszatérhettek a tenisz szentélyébe, s ha már visszatértek, történelmet írtak. A férfi egyes torna történetében először három orosz játékos, Danyiil Medvegyev, Andrej Rubljov és Roman Szafjullin is bejutott a negyeddöntőbe. Igaz, mivel az ATP- és a WTA-versenyekhez hasonlóan az oroszok – akárcsak a tavaly szintén kitiltott fehéroroszok – országmegjelölés nélkül játszanak, a rekord nem hivatalos.

Fucsovics Márton Danyiil Medvegyev orosz teniszezők
Az orosz teniszezők közül legmagasabban rangsorolt Danyiil Medvegyev a harmadik fordulóban Fucsovics Mártont győzte le (Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes)

A kiemelés alapján Medvegyev és Rubljov negyeddöntőbe jutása papírforma, ugyanakkor a füves pályás Grand Slam-tornán korábban még egyiküknek sem jött össze ilyen jó szereplés.

Fucsovics sem tudott Medvegyev útjába állni

A legsimább útja Medvegyevnek volt a negyeddöntőig, az egyetlen göröngyöt jelentette, aki a harmadik fordulóban játszmát vett el a torna harmadik kiemeltjétől.

A nyolcaddöntőben a cseh Jirí Lehecka két játszma után feladta Medvegyev elleni meccsét, az orosznak ráadásul az elődöntőbe jutásért sem lesz papíron nehéz ellenfele, miután az amerikai Christopher Eubanks nagy meglepetésre öt játszmában legyőzte a görög Sztefanosz Cicipaszt.

Medvegyev tavaly látványosan odaszúrt Wimbledonnak, amikor a közösségi médiában posztolta, hogy a férfi döntővel egy időben zajló Formula–1-es futamot nézi. Idén a játékával jelzi, hogy helye van a versenyen, a torna elején pedig újságírói kérdésre ismét elmondta: a béke pártján áll.

Az orosz teniszező ukrán oldalán is játszott

Medvegyevnél aktívabban szólalt fel a háború ellen honfitársa, Andrej Rubljov. A vegyes párosban olimpiai bajnok teniszező a háború kitörésének napján az ukrán Gyenisz Molcsanov oldalán nyert párosban ATP-trófeát, s tavaly Wimbledonnak is felajánlotta, hogy hasonló párokkal sokkal jobb üzenetet küldhetnének, mint a kizárással. Persze addigra már az ukránok nem biztos, hogy nyitottak lettek volna erre a megoldásra.

Rubljov a négy forduló alatt négy játszmát is veszített, honfitársa, Aszlan Karacsev, majd a Marozsán Fábiánt búcsúztató, tavalyi negyeddöntős David Goffin ellen egyet, a nyolcaddöntőben a szintén orosz születésű, de kazah színekben versenyző Alekszander Bublik ellen kettőt is, kivétel nélkül mindegyiket tie breakben.

Ez nem túl jó előjel számára a tie breakek királya, Novak Djokovics elleni negyeddöntő előtt, ahogy az sem, hogy Rubljovnak 0-7 a mérlege Grand Slam-negyeddöntőkben. Legutóbb, az Australian Openen éppen Djokovics verte ebben a fázisban, tükörsima meccsen.

A torna ütése címet viszont már aligha veszítheti el Rubljov.

 

Orosz olcsó hotelből

Medvegyev és Rubljov is először vívhat negyeddöntőt Wimbledonban, ám az ő eddigi szereplésük mégsem nevezhető szenzációnak. Roman Szafjullin menetelése annál inkább.

A huszonöt éves játékos 2015-ben megnyerte az Australian Open juniorversenyét, a felnőttek között viszont korábban csak két főtáblás meccset nyert, Wimbledonban pedig idén indult először.

Ehhez képest két kiemeltet, ráadásul két korábbi wimbledoni elődöntőst is legyőzött Roberto Bautista Agut, illetve Denis Shapovalov személyében, a papíron könnyebb ellenfeleit pedig három játszmában intézte el.

Szafjullin már legalább 340 ezer fontot (151 millió forint) keresett wimbledoni szereplésével, de kitart a korábbi keresetéhez illő szerény szállása mellett.

– Minek változtatnék? Jó hotel. Persze nem ötcsillagos, de kényelmes az ágy – indokolta döntését Szafjullin, aki a negyeddöntőben a nyolcadik kiemelt Jannik Sinner ellen lép pályára.

Wimbledon, a negyeddöntők programja

Férfi egyes, kedd

Djokovics (szerb, 2.)–Rubljov (orosz, 7.)
Sinner (olasz, 8.)–Szafjullin (orosz)

Férfi egyes, szerda

Alcaraz (spanyol, 1.)–Rune (dán, 6.)
Medvegyev (orosz, 3.)–Eubanks (amerikai)

Női egyes, kedd

Pegula (amerikai, 4.)–Vondrousová (cseh)
Swiatek (lengyel, 1.)–Szvitolina (ukrán)

Női egyes, szerda

Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Keys (amerikai, 25.)
Ribakina (kazah, 3.)–Dzsábir (tunéziai, 6.)

Borítókép: Andrej Rubljov is negyeddöntőbe jutott Wimbledonban (Fotó: MTI/EPA/Isabel Infantes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.