A családjukra tekintettel esélyt sem kapnak az oroszok

A New York Times belső informátorra hivatkozva azt írta: Wimbledonban egyáltalán nem állhatnak rajthoz idén az orosz és a fehérorosz teniszezők. Az értesülés igaznak bizonyult, szerda délután a torna szervezői megerősítették, az ukrajnai háború miatt hoztak szigorú döntést.

2022. 04. 20. 12:27
Danyiil Medvegyev Wimbledon 2021 tenisz
Russia's Daniil Medvedev returns against Croatia's Marin Cilic during their men's singles third round match on the sixth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 3, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben számos sportági szervezet döntött úgy, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt az orosz és a fehérorosz sportolók nem indulhatnak versenyeken.

Nem hozott ennyire végletes szankciót a teniszezők ellen a sportágat irányító három szervezet. Bár a csapatversenyekről (Davis-kupa, Billie Jean King-kupa) kizárták a mindkét nemnél címvédő orosz, valamint a fehérorosz válogatottat is, az ATP és a WTA egyéni versenyein indulhatnak a sportolók, igaz, országmegjelölés és zászló nem jelenik meg a nevük mellett.

Wimbledon azonban, amely a sportágban betöltött különleges státusára alapozva több esetben is külön úton jár. Korábban arról lehetett olvasni, hogy az orosz és a fehérorosz sportolóktól, például az ATP-világranglistán második Danyiil Medvegyevtől vagy éppen a kétszeres Grand Slam-bajnok Viktorija Azarenkától azt várják, nyilvánosan ítéljék el a háborút és országuk vezetőit.

A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó teniszelöljáró azonban elárulta, ezt a felvetést elvetették, mert a nyilatkozat által a sportolók veszélynek tehették volna ki otthon élő családtagjaikat. Így, szimpla emberségből, inkább az orosz és fehérorosz játékosok teljes kitiltása lesz a megoldás Wimbledonban.

A lap értesülését szerda délután a szervezők megerősítettek.

Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon

– olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi,

ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A viadalról így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

Pedig Andrej Rubljov vagy éppen a tavalyi Roland Garros-döntős Anasztaszija Pavljucsenkova kérés nélkül is nyilvánosan elítélte a háborút.

A wimbledoni tenisztorna legutóbb a második világháború után tiltott ki nemzetiség alapján sportolókat, akkor a német és a japán teniszezők nem vehettek részt a sportág legismertebb viadalán.

Borítókép: úgy tűnik, Danyiil Medvegyev idén nem indulhat Wimbledonban (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.