időjárás 19°C Tiborc , Zsuzsanna 2022. augusztus 11.
logo

A családjukra tekintettel esélyt sem kapnak az oroszok

Koczó Dávid
2022.04.20. 12:27 2022.04.20. 18:06
A családjukra tekintettel esélyt sem kapnak az oroszok

A New York Times belső informátorra hivatkozva azt írta: Wimbledonban egyáltalán nem állhatnak rajthoz idén az orosz és a fehérorosz teniszezők. Az értesülés igaznak bizonyult, szerda délután a torna szervezői megerősítették, az ukrajnai háború miatt hoztak szigorú döntést.

Az elmúlt hetekben számos sportági szervezet döntött úgy, hogy az Ukrajna ellen indított háború miatt az orosz és a fehérorosz sportolók nem indulhatnak versenyeken.

Nem hozott ennyire végletes szankciót a teniszezők ellen a sportágat irányító három szervezet. Bár a csapatversenyekről (Davis-kupa, Billie Jean King-kupa) kizárták a mindkét nemnél címvédő orosz, valamint a fehérorosz válogatottat is, az ATP és a WTA egyéni versenyein indulhatnak a sportolók, igaz, országmegjelölés és zászló nem jelenik meg a nevük mellett.

Wimbledon azonban, amely a sportágban betöltött különleges státusára alapozva több esetben is külön úton jár. Korábban arról lehetett olvasni, hogy az orosz és a fehérorosz sportolóktól, például az ATP-világranglistán második Danyiil Medvegyevtől vagy éppen a kétszeres Grand Slam-bajnok Viktorija Azarenkától azt várják, nyilvánosan ítéljék el a háborút és országuk vezetőit.

A New York Timesnak névtelenül nyilatkozó teniszelöljáró azonban elárulta, ezt a felvetést elvetették, mert a nyilatkozat által a sportolók veszélynek tehették volna ki otthon élő családtagjaikat. Így, szimpla emberségből, inkább az orosz és fehérorosz játékosok teljes kitiltása lesz a megoldás Wimbledonban.

A lap értesülését szerda délután a szervezők megerősítettek.

Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az orosz rezsim bármilyen előnyt kovácsolna orosz vagy fehérorosz játékosok részvételéből a bajnokságon

– olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzáteszi,

ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

A viadalról így olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).

Pedig Andrej Rubljov vagy éppen a tavalyi Roland Garros-döntős Anasztaszija Pavljucsenkova kérés nélkül is nyilvánosan elítélte a háborút.

A wimbledoni tenisztorna legutóbb a második világháború után tiltott ki nemzetiség alapján sportolókat, akkor a német és a japán teniszezők nem vehettek részt a sportág legismertebb viadalán.

Borítókép: úgy tűnik, Danyiil Medvegyev idén nem indulhat Wimbledonban (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

Háború Ukrajnában

Már 101 ezer ukrajnai menekült kapott munkát Csehországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.