Bezárulóban az ostromgyűrű az orosz sport körül

Egyre több nemzetközi sportszövetség csatlakozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach felhívásához és hoz szankciókat az orosz sportolókkal, helyesebben az orosz sporttal szemben. A labdarúgást, a kézilabdát és a jégkorongot követve szerdán várhatóan kosárlabdában is kizárják az oroszokat, s az egyéni sportágakban is hasonló döntésekre lehet számítani, korcsolyában ez már meg is született. A Magyar Jégkorong-szövetség itthon kemény hangvételű közleményben ítélte el az agressziót, és vállalt szolidaritást Ukrajnával.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 11:10
Sopron-Dinamo Kurszk
Sopron 20190414 Kosárlabda 2019 nők női Euroleague Final4 Euroliga döntő Jekatyerinburg Dinamo Kurszk Brittney Griner Fotó: Koncz György Nemzeti Sport Fotó: Koncz György Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Futótűzként söpörnek végig a nemzetközi sportéletben az Oroszország és Fehéroroszország ellen hozott szankciók.

Elsőként a Nemzetközi (FIFA) és Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) döntött a két ország válogatottjainak és klubcsapatainak kizárásáról, nyomukban hasonlóan határozott az Európai Kézilabda-szövetség, a Nemzetközi Jégkorong-szövetség és holnap várhatóan a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség is hasonló lépésre szánja rá magát.

Határozott hazai jégkorongos kiállás

A Magyar Jégkorong-szövetség együttérzését és szolidaritását fejezi ki a megtámadott Ukrajnának és az ukrán népnek, határozottan elítéli Oroszország – és az inváziót támogató Fehéroroszország – agresszióját egy szuverén állam ellen. Támogatjuk a nemzetközi jégkorong-társadalom minden olyan közös fellépését, amely szembesíti az elkövetőket cselekményük súlyos következményeivel. Az MJSZ úgy döntött, hogy magyar csapat nem áll ki a két ország válogatottja ellen semmilyen korosztályban. A fehéroroszok ellen korábban lekötött felkészülési mérkőzéseket lemondjuk

– áll az MJSZ közleményében.

A sportág nemzetközi szövetség, az IIHF hétfőn kizárta a májusi, finnországi világbajnokságról az olimpiai ezüstérmes orosz és a fehérorosz válogatottat, ami hatással lehet a divízió I/A osztály tornájára, ahol a magyar válogatott szerepel. Sajtóértesülések szerint az egyik forgatókönyv, hogy az oroszok helyére a helsinki A csoportba Ausztria, a fehéroroszok helyére a tamperei B csoportba Franciaország kap besorolást. Így aztán az is kérdés, hogy ennek az I/A divíziónak a küzdelmeit négy csapattal – a rendező Szlovénia mellett Magyarország, a Koreai Köztársaság és Románia részvételével – rendezik-e meg május 2–8. között, vagy a divízió I/B-ből feltöltik két csapattal. 

A nemzetközi szövetség ezen felül mindkét nem minden korosztályában, válogatott és klubszinten kizárta az orosz és fehérorosz csapatokat a nemzetközi porondról, és elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior (U20) világbajnokság rendezési jogát.

A Sopron Basket is érintett

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) szerdán ülésezik, s várhatóan szintén az orosz klubok, illetve válogatottak kizárásáról dönt. Ez érinti a női Euroliga negyeddöntőjére készülő  Sopron Basket sorsát is. A Sopron a még érvényben lévő sorsolás szerint a cseh USK Prágával játszana a legjobb négy közé jutásért. A nyolc közé azonban bejutott két orosz csapat is, a címvédő, a csoportkörben veretlen Jekatyerinburg, valamint a Dinamo Kurszk. A két orosz klub egymással játszana a negyeddöntőben. Ha kizárják őket, két lehetőség van, vagy feltöltik a helyüket, vagy új sorsolást készítenek. Ha előbbi forgatókönyv érvényesül, akkor a Sopron Basket a cseh USK Praha helyett a francia Montpellier-vel találkozhat a jövő kedden rajtoló negyeddöntőben.

Az egyéni sportágak közül elsőként a korcsolya csatlakozott

A Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) is felfüggesztette az orosz és a fehérorosz sportolók versenyzési jogát. A műkorcsolyázókat, gyorskorcsolyázókat és rövidpályás gyorskorcsolyázókat tömörítő ISU kedden közleményében jelezte: további intézkedésig az orosz és a fehérorosz versenyzők nem vehetnek részt a szervezet által rendezett eseményeken. Az oroszok jelenléte meghatározó a három sportágban, különösen a műkorcsolyában. Ott a pekingi olimpia öt versenyszámában hat érmet – két arany, három ezüst, egy bronz – szereztek, míg gyorskorcsolyázóik és rövidpályás gyorskorcsolyázóik egyaránt egy-egy második és harmadik hellyel zártak.

A következő napokban, de akár már kedden várhatón további sportágban hoz hasonló intézkedést az adott nemzetközi szövetség. A fejleményeket követjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.