Wimbledon: Novak Djokovics újabb Federer-csúcsokat állíthat be

Hétfőn elkezdődik az év harmadik Grand Slam-tornája. A legfontosabb teniszversenyek helyszínei közül Wimbledon az, ahol leghosszabb ideje tart Novak Djokovics veretlensége, a szerb a 2017-es negyeddöntő óta nem szenvedett vereséget a versenyen. Noha csak második kiemelt, idén is az immár egyedül Grand Slam-csúcstartó Djokovics a legfőbb esélyes a férfiak között, a női verseny nyitottabbnak látszik. A négy magyar teniszező kedden kezdi meg a szereplését Wimbledonban.

2023. 07. 03. 4:45
null
Serbia's Novak Djokovic gives a thumb up as he looks at his trophy after defeating Australia's Nick Kyrgios during the men's singles final tennis match on the fourteenth day of the 2022 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 10, 2022. (Photo by Daniel LEAL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/Daniel LEAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roland Garros előtt Carlos Alcaraz legalább annyira esélyesnek látszott a végső sikerre, mint Novak Djokovics. A fiatal spanyol világelső erős salakszezonja ellenére a párizsi elődöntőben kikapott a szerb klasszistól, aki júniusban megszerezte huszonharmadik Grand Slam-bajnoki címét, ezzel immár egyedüli csúcstartó a férfiak között. Djokovics a Garros-döntő óta nem játszott versenyen, Wimbledon viszont az elmúlt években nem hozott számára kudarcot, a legutóbb négy kiírás az ő győzelmével ért véget.

Novak Djokovics Fucsovics Márton ( Wimbledon )
 Djokovics és Fucsovics Wimbledon gyepén már negyeddöntőt is vívtak egymás ellen (Fotó: AFP/Christophe Archambault)

A salakpályás Grand Slam-versenyhez hasonlóan Wimbledonban is Alcaraz lesz az első kiemelt, de ezúttal csak a döntőben futhat össze Djokoviccsal. A füves borítás azonban mindenképp a szerb mellett szólna az esetleges fináléban, még akkor is, ha Alcaraz idén először ATP-trófeát szerzett füvön.

– Manapság már ez a legritkább borítás, noha évtizedekkel ezelőtt még a négy Grand Slam-tornából hármat füvön játszottak. Ehhez a felülethez a legnehezebb hozzászokni, nekem is évekbe telt, mire megtanultam megfelelően mozogni és helyesen kiszámítani a labdapattanást füvön – világított rá wimbledoni fölényének egyik okára a harminchat éves szerb klasszis.

 

Federer marad Wimbledon királya?

Az elmúlt években ugyanis Novak Djokovics Wimbledon egyeduralkodója. Első, 2011-es wimbledoni bajnoki címe óta csupán négy vereséget szenvedett a tornán, s legyőzői közül csak a kétszeres bajnok Andy Murray lesz ott az idei mezőnyben, aki ebből merítene erőt.

– A világ egyik legjobb füves pályás játékosa vagyok, és fizikálisan is jól érzem magam. Úgyhogy minden esélyem megvan rá, hogy jó tornám legyen – mondta a skót, aki a második fordulóban összeakadhat az ötödik kiemelt Sztefanosz Cicipasszal.

Djokovicson és Murray-n kívül az elmúlt húsz évben és szerezte meg a trófeát. A svájci nyolc végső sikerrel csúcstartó Wimbledonban, de Djokovics idén utolérheti, ahogy beállíthatja Federer és Björn Borg közös csúcsát is, ő lehet a harmadik teniszező, aki egymást követő öt kiírást is megnyer.

Djokovics címvédőként a hagyományoknak megfelelően a centerpálya első meccsét játssza ma 14.30-tól az argentin Pedro Cachín ellen.

Alcarazt leszámítva az igazán nagy klasszisok közül senki sem tudott füves pályás tornagyőzelemmel hangolni Wimbledonra, bár Frances Tiafoe a stuttgarti sikere után immár a legjobb tíz között áll a világranglistán. A top 10-ből idén nem hiányzik senki, ugyanis a tavalyi évvel ellentétben idén Wimbledon orosz teniszezők indulását is engedi, ahogy a fehéroroszok is ott lehetnek a mezőnyben. Pedig Varvara Gracheva éppen időben elintézte a nemzetiségváltást, múlt hét óta már a francia zászló található a neve mellett a WTA-világranglistán.

Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev is kihasználná ezt, utóbbinak a világelsőségre is van halvány esélye, bár ehhez mind Alcaraz, mind Djokovics korai búcsúja kellene. A legutóbbi három Grand Slam-tornán tizennégy meccset nyert Karen Hacsanov viszont sérülés miatt kihagyja Wimbledont, ahogy Rafael Nadal is – a spanyol klasszist idén már nem láthatjuk versenyezni.

 

Négy magyar indulása biztos

két éve a negyeddöntőig jutott Wimbledonban, ez karrierje legjobb Grand Slam-eredménye. Az idei tornát holnap kezdi a huszonnyolcadik kiemelt Tallon Griekspoor ellen. A holland hazai tornagyőzelemmel hangolt, de Fucsovics nála magasabban jegyzett játékos, Taylor Fritz ellen is nyert három hete füvön.

A férfifőtáblára eddig három szerencsés vesztes került fel, ha lenne még egy visszalépés, akkor Marozsán Fábián lépne a pórul járt teniszező helyére. A huszonhárom éves teniszező szerdáig Wimbledonban marad, hogy ha kínálkozik esély, tudjon élni vele. Itt jegyezzük meg, hogy a tavalyi döntős, a visszatéréssel fél év kihagyás után próbálkozó Nick Kyrgios térde nyilvánvalóan nem százszázalékos, de tegnapi nyilatkozata alapján vállalni fogja az indulást.

Női játékosaink is kedden játsszák első fordulós meccsüket, Gálfi Dalma a cseh Linda Nosková, Bondár Anna a 2019-es US Open-bajnok Bianca Andreescu ellen kezd, a legnehezebb rivális viszont Udvardy Pannának jutott, a második kiemelt Arina Szabalenka.

A fehérorosz játékos az Australian Opent megnyerte idén, a Roland Garroson elődöntőt játszott. Így, hogy 2022-vel ellentétben indulhat, Wimbledonban talán ő tekinthető a legnagyobb esélyesnek, a fű ugyanis a világelső Iga Swiatek leggyengébb borítása, tavaly éppen az angliai Grand Slam-tornán szakadt meg a harminchét meccses győzelmi sorozata. Ennek ellenére természetesen a lengyelt sem lehet leírni, ahogy a tavaly még meglepetésre győztes, moszkvai születésű és lakhelyű, de kazahként versenyző Jelena Ribakina címvédése sem lenne szenzáció.

A tavalyi Djokovics–Kyrgios döntő összefoglalója

Borítókép: Novak Djokovics már hétszer megszerezte a wimbledoni trófeát (Fotó: AFP/Daniel Leal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.