Novak Djokovics jövője: kérdések és válaszok + videó

A sportág rajongóinak jelentős része még mindig vonakodik a tenisztörténelem legnagyobb alakjának tekinteni Novak Djokovicsot. Pedig objektív mérőszám, a megnyert Grand Slam-trófeák száma alapján nincsen jobb a harminchat éves szerb játékosnál, akinek egyelőre esze ágában sincs befejezni a pályafutását. Az edzője, Goran Ivanisevic szerint Novak Djokovics elképesztő alázattal tartja formában a testét. A lelkéről nem is beszélve.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 5:50
Serbia's Novak Djokovic celebrates a point against Norway's Casper Ruud during their men's singles final match on day fifteen of the Roland-Garros Open tennis tournament at the Court Philippe-Chatrier in Paris on June 11, 2023. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP) Fotó: AFP/Emmanuel DUNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics Roland Garros-győzelme és a Grand Slam-rekorddöntés óta legalább három kérdés foglalkoztatja a teniszrajongókat. Az első magától értetődik: tényleg ő minden idők legjobbja? Objektív mérce, a Grand Slam-trófeák száma alapján egyértelműen igen. Djokovics vasárnap megelőzte a vele holtversenyben 22 címmel álló Rafael Nadalt, így már egyedül vezeti az örökrangsort a férfiaknál. Minden idők legeredményesebb profi játékosa, a 24-szeres bajnok Margaret Court még előtte áll, de talán már nem sokáig. Erről kicsit később.

Novak Djokovics a 23. trófeával   Fotó: Emmanuel Dunand/AFP

A 36 éves játékos vitathatatlanul a legnagyobb, a trófeák és a világranglista élén eltöltött hetek száma alapján ez nem is lehet kérdés. 

A nyugati fősodor is elismeri Djokovics eredménysorát, de mintha képtelen lenne megbocsájtani, hogy a fiatalabb korában gyakran szimuláló , olykor sportszerűtlenül viselkedő szerb belepiszkított a két nagy kedvenc, és versengésébe. Négy éve tovább zuhant a szerb népszerűségindexe, amikor Wimbledonban két meccslabdát hárítva fordított a karrierje utolsó Grand Slam-döntőjét játszó Federer ellen.

Djokovics nem üti olyan elegánsan a labdát, nincs olyan légies, esztétikus mozgása, mint a tavaly visszavonult svájci legendának, és meg sem közelíti a fénykorában alkotó Rafael Nadal erőnlétét, az elsősorban a salak pályán érvényesült pörgetett tenyeresét. Djokovics mentális állapota, koncentrációs képessége (gondoljunk csak a Ruud elleni Roland Garros-döntőn 0-30 után zsinórban megnyert négy pontra, és a már említett Federer elleni fordításra) egyedülálló, és nyilván az alapütései is világszínvonalúak; 23 Grand Slam-győzelmet nem fúj be a szél az ablakon. Ezeket meg kellett nyerni. Mindkét sztárt le kellett győzni a saját felségterületén: Rafael Nadalt a Roland Garroson, Roger Federert Wimbledonban.

A hétfőtől újra világelső pályán és pályán kívüli megnyilvánulásai általában nem aratnak osztatlan sikert. Legújabban a büszke szerb hazafiként Koszovó-ügyben tett megjegyzése miatt bírálták, korábban az oltakozás megtagadása miatt került a címlapokra. Nadal és Federer ilyen értelemben nem bonyolították túl az életet, mindketten a sporttal foglalkoztak, ezért sem voltak megosztóak. 

Djokovics viszont igen, ezért is vonakodik elfogadni a sportág az ő nagyszerűségét. Bár a Garros-győzelme után rengeteg elismerő üzenetet kapott.  

Mennyit még?

Djokovics már számtalanszor egyértelművé tette, hogy minden idők legtöbb Grand Slam-versenyt nyert teniszezője akar lenni. Harminchat évesen teljesült a kívánsága. 

A párizsi, sőt, az idei Grand Slam-formáját nézve (kettőből kettő az idei mérlege) nem a visszavonulása, hanem az újabb trófeák száma vetődik fel vele kapcsolatban. A párosban hatszoros Grand Slam-bajnok, jelenlegi ESPN-szakértő, Rennae Stubbs az Australian Open után azt mondta, hogy Djokovics 28 trófeánál állhat meg. 

Amikor elindul a kemény pályás Grand Slam-versenyeken és Wimbledonban, mindenhol ő lesz a favorit. Szerintem gond nélkül megnyer négy, öt további Grand Slamet 

– fogalmazott Stubs. Ezek szerint Margaret Court 24 trófeából álló abszolút rekordja is túlszárnyalható.

Meddig még?  

A szerb világelső szerencsés alkat, a komolyabb sérülések elkerülték, Fucsovics Mártonnak közeli élményei is voltak, hogyan használja a jeges fürdőt. Djokovics szigorú étrendet követ, tartózkodik a glutént, a tejet tartalmazó ételektől, a cukorbevitelt is minimalizálta. 

Az Australian Openen combhajlítóizom-problémái miatt naponta 77 kezelésen vett részt. Óránként ötször, mintegy tizenkét percenként kellett foglalkozni a sérült testrészével.

– Minden nap egyre jobban ment neki, amire egyáltalán nem számítottam. Szinte sokkolt a dolog. Még nem láttam embert, aki ennyire hitt magában, mint ő – mondta az edzője, Goran Ivanisevic. Hozzátette, hogy az első MR-vizsgálat eredményei után nem sokan folytatták volna a versenyt, de Djokovics túljutott ezen, és végül megnyerte a tornát. A Roland Garroson kiderült, hogy a mellkasára helyezett öngyógyító tapaszokat is bevet az egészsége érdekében. 
Az elhúzódó sérülései miatt Federer 41 évesen vonult vissza, a 37 éves Nadal a Garros előtt jelentette be, hogy jövőre az utolsó szezonjára készül. Hozzájuk képest Djokovics kicsattan az egészségtől. Még az is lehet, hogy Rennae Stubbsnak lesz igaza, és a további négy, öt Grand Slam-siker bőven benne van még a szerb pályafutásában. 
Magyarul 38 éves korában még látjuk őt a pályán. Az egészségén és a fiatalokon, elsősorban Carlos Alcarazon múlik, hogy ez valóban így lesz-e.

 

A Roland Garros-döntő legszebb pillanatai:

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.