Rafael Nadal kihagyja a Roland Garrost, és jövőre befejezi a teniszt

Rafael Nadal bejelentette, hogy kihagyja a május végén kezdődő Roland Garrost, és amennyiben rajta múlik, 2024 végén fejezi be a pályafutását. A 36 éves spanyol Grand Slam-rekorder teniszező az Australian Open óta nem versenyzett, Nadalt a sérülései akadályozták a visszatértében, és a bejelentésében leginkább az a meglepő, hogy az csak a Roland Garrosra, és nem a pályafutása végére vonatkozik.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 16:40
nadal
Spain's Rafael Nadal receives medical treatment during the men's singles quarterfinal against Croatia's Marin Cilic at Australian Open 2018 in Melbourne, Australia, Jan. 23, 2018. Rafael Nadal retired with injury in quarterfinal. (/Bai Xuefei) (Photo by Bai Xuefei / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

bejelentette, hogy sérülése miatt kihagyja a május 28-án kezdődő Roland Garrost, és szünetet tart a profi pályafutásában. A 36 éves spanyol teniszező legutóbb januárban, az Australian Openen versenyzett, ha csak ebből indulunk ki, nem meglepő az, amit ma a mallorcai teniszakadémiáján a nyilvánosság tudomására hozott. – Ezt a döntést nem én hoztam meg, hanem a testem – mondta az újságíróknak. – Meg kell állnom egy időre – tette hozzá Nadal, de nem volt hajlandó határozott dátumot kitűzni a visszatérésére. – Talán két, talán három vagy négy hónapra állok le. Nem tudom – merengett a klasszis. A 22-szeres Grand Slam-bajnok hozzátette, reméli, hogy jövőre Párizsban játszhat, és arra számít, hogy a 2024-es szezon lesz az utolsó éve az ATP Touron.

Rafael Nadal Australian Open
Nadal legutóbb az Australian Openen versenyzett. Fotó: AFP/Manan Vatsyayana

– Az elmúlt négy hónapban minden egyes nap a lehető legtöbbet dolgoztam. Nagyon nehéz hónapok voltak, mert nem tudtuk megtalálni a megoldást arra a problémára, ami Ausztráliában volt – mondta Nadal. – Ma még mindig abban a helyzetben vagyok, hogy nem érzem magam késznek a versenyre, arra, hogy a Roland Garroson játsszak. A világjárvány után a szervezetem nem tudta megfelelően elvégezni a napi munkát. Így nem tudtam élvezni az edzéseket és a versenyeket sem, mert túl sok problémám volt, túl sokszor kellett leállnom a fizikális problémák miatt, és túl sok napot kellett itt, a teniszakadémián gyakorolnom. De ez túl sok fájdalommal járt – folytatta Nadal. – Tehát azt mondtam, hogy meg kell állnom egy kicsit. Nem tudom, mikor térhetek vissza edzeni, de egy időre le kell állnom – fogalmazott a 22-szeres Grand Slam-győztes, majd kifejtette, hogyan szeretné lezárni a pályafutását. – Én nem vagyok az a srác, aki szereti megjósolni a jövőt, ezért csak a személyes érzéseimet követem, és azt, amiről igazán úgy gondolom, hogy a helyes a testem és a saját egészségem érdekében. Most előtérbe helyezem a személyes boldogságomat. Lehetőséget adok magamnak, hogy élvezzem a 2024-es évet, mert „valószínűleg” ez az utolsó lesz profi teniszezőként. Nem mondhatom százszázalékosan, hogy ez így lesz, mert sosem tudhatod, mi történhet. De az az ötletem és ez a fő motivációm, hogy 2024-ben megpróbáljam élvezni a teniszt, és elbúcsúzni minden versenytől, amelyek fontosak voltak a teniszpályafutásom során, és megpróbálom élvezni ezt – mondta Nadal. 

A bejelentés időzítése nem véletlen. A jövő héten kezdődik a Roland Garros, ahol Nadal 2005 óta összesen tizennégyszer diadalmaskodott. A bejelentés előtt spanyol források azt valószínűsítették, hogy Nadal csak az idei Roland Garrost hagyja ki, az év hátra levő részét a sérülései kúrálásával tölti, hogy 2024-ben méltóképpen, a 15. Garros-sikerrel és egy olimpiai győzelemmel zárhassa le páratlan pályafutását. És tulajdonképpen Nadal ezt a forgatókönyvet választotta. 

Nadal nem indul Párizsban. Fotó: AFP

Rafael Nadal az Australian Open óta nem versenyzett. A 36 éves spanyol teniszező az év első Grand Slam-versenyének második fordulójában sérült meg, az első melbourne-i meccsét még megnyerte Jack Draper ellen, de utána simán, három szettben kikapott az amerikai Mackenzie McDonaldtól. A csípősérülése miatt korlátozott mozgásra képes korábbi világelső a kiesése után tájékoztatott az aktuális helyzetéről. 

„Senki sem adhat nekem tanácsot arról, hogy feladjam-e. Nagyfiú vagyok, el tudom ezt dönteni egyedül is. Címvédőként nem akartam visszalépni a meccstől, persze azért megfordult a fejemben. Nem tudtam fonákot ütni, nem tudtam futni, de küzdöttem a végsőkig”

– mondta akkor Nadal, utalva a tavalyi wimbledoni kálváriájára. A spanyol harcos akkor a hasfalsérülése ellenére maradt a pályán a Taylor Fritz elleni negyeddöntőben, de a Nick Kyrgios elleni elődöntőre már képtelen volt kiállni

Egy nappal a melbourne-i veresége után kettes fokozatú repedést állapítottak meg a csípőcsontjában, emiatt sorrendben a dohai, a dubaji, az Indian Wells-i, a miami, a monte-carlói, a godói, a madridi és a római versenyt volt kénytelen kihagyni, és a mostani bejelentése alapján a Roland Garroson sem áll rajthoz. 

Nadalnak 445 pontja maradt az ATP-rangsorban, kikerült a top 100-ból, ez legutóbb 2003. március 24-i héten fordult vele elő. A bejelentés egyik következménye, hogy a 22-szeres Grand Slam-bajnok nem Párizsban ünnepelheti a 37. születésnapját. 2005 óta csak egyszer, 2009-ben fordult elő, hogy nem a francia fővárosban tartózkodott a születésnapján, amikor a legjobb 16 között kikapott Robin Söderlingtől, illetve 2016-ban, amikor sérülés miatt a harmadik kör előtt visszalépett, és nem tudott kiállni a honfitársa, Marcel Granollers elleni mérkőzésre.

2022 French Open - Day Ten
Djokovicshoz hasonlóan mindketten 22 Grand Slam-trófeánál tartanak. Fotó: EPA/Ibrahim Ezzat

Nadal az elmúlt hetekben folyamatosan halogatta a visszatérését. Idén még nem lépett pályára salakos borításon, úgy indult volna el a kedvenc versenyén, hogy előtte egyetlen meccset sem játszott salakon. A múlt héten a Twitterre feltöltött videó után komolyan aggódhattak érte a rajongói: a felvételen az látható, hogy fájdalmas arccal, idő előtt fejezi be az edzést. 

Ennek tükrében sem volt meglepő a bejelentése. A folytatás a kora és az egészsége miatt is csak rövid távon lehetséges. Nadal június 3-án lesz 37 éves, jó barátja 41 évesen a folyamatos sérülései miatt hagyta abba, Nadal nem fogja addig húzni. Bármikor lép le a színpadról, a távozásával végérvényesen lezárul egy korszak a férfi teniszben. A Federer, Nadal, Djokovics fémjelezte nagy hármasból a – még mindig csak 35 éves – szerb marad. 

A focinál kisebb labdát választott

Rafael Nadal 1986-ban született Spanyolországban, sportoló családba. Nagybátyja, Miguel Angel Nadal a Barcelona és a Mallorca futballistája volt, maga, Rafa ennek ellenére szenvedélyes Real Madrid-drukker. Mégsem a futballban érte el a sikereit, gyorsan kiderült, hogy ő a teniszre termett, bár a mai napig remekül bánik a labdával. A másik nagybátyja, Toni Nadal profi visszavonult teniszező volt, ő vezette be az unokaöccsét a tenisz világába, és sokáig ő is volt az edzője. 
A mallorcai fiatalember 2001-ben, 15 évesen vált profi teniszezővé, 2003-ban ő lett Boris Becker után a második legfiatalabb versenyző, aki bejutott a harmadik fordulóba a wimbledoni teniszbajnokságon. Karrierje első Grand Slam-győzelmét 19 évesen és három naposan 2005-ben a párizsi Roland Garroson ünnepelte, ezt további 13 siker követte a salakos tornán. A mai napig ő a legfiatalabb teniszező azok közül, akik GS-tornán diadalmaskodtak. A tizennégy Garros-győzelem mellett a US Opent négyszer, Wimbledont és az Australian Opent kétszer nyerte meg, összesen 22 Grand Slam-trófeát szerzett, nála többször senki sem győzött a legfontosabb tornákon. Nadal 2008. augusztus 18-án, 22 évesen lett először világelső, több megszakítással összesen 209 hetet töltött a rangsor élén. 

 

 

Íme a bejelentés:

Borítókép: Rafael Nadal (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.