Nadal már nagyfiú, de mentálisan összetört

Nincs már versenyben a címvédő az Australian Openen. Rafael Nadal csípősérüléssel bajlódva nem tudta legyőzni az amerikai Mackenzie McDonaldot, és kiesett az év első Grand Slam-tornájának második fordulójában. A spanyol klasszis rendkívül keserűen nyilatkozott a korai búcsú után.

2023. 01. 18. 10:50
Rafael Nadal
Melbourne, 2023. január 18. A spanyol Rafael Nadal nyilatkozik a sajtó képviselõinek, miután az amerikai MacKenzie McDonald 6:4, 6:4, 7:5-re legyõzte õt az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének második fordulójában 2023. január 18-án. MTI/EPA/AAP/Lukas Coch Fotó: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tavalyi éve a szélsőségekről szólt: nagy győzelmekről és versenyek végét jelentő sérülésekről. A huszonkétszeres Grand Slam-győztes spanyol klasszis 2023-at az utóbbival kezdte, így címvédőként a második forduló jelentette számára a végállomást az Australian Openen.

Rafael Nadal
Nadal megint megsérült. Fotó: AFP/Manan Vatsyayana

A spanyol játékos sportszerűen elismerte, hogy az amerikai Mackenzie McDonald a sérülés előtt is jobban teniszezett nála.

– Mackenzie jó színvonalon játszott, én nem. Aztán jött a sérülés, és az lényegében a meccs végét jelentette – mondta a mérkőzés után Nadal, aki ennek ellenére több mint egy teljes szettet lejátszott még az ápolása után.

Tavaly Wimbledonban hasonló helyzetben szinte könyörögtek neki a lelátóról, hogy adja fel a meccset, de akkor hasfalsérülése ellenére megfordította a negyeddöntőt Taylor Fritz ellen. Igaz, a Nick Kyrgios elleni elődöntőre már nem tudott kiállni.

Senki nem adhat nekem tanácsot arról, hogy feladjam-e. Nagyfiú vagyok, el tudom ezt dönteni egyedül is.

Címvédőként nem akartam visszalépni a meccstől, persze azért megfordult a fejemben. Nem tudtam fonákot ütni, nem tudtam futni, de küzdöttem a végsőkig – mondta Nadal, aki vereségével a másodikról a számára legjobb esetben is a hatodik helyre csúszik vissza a világranglistán.

Nadal nem tudja, mit hoz a jövő

A spanyol szervamozdulatát elemezve a szakértők úgy gondolták, hogy a tavaly nyári hasfalsérülése még mindig hátráltatja, Nadal viszont nem így érezte a torna előtt. A sorozatos sérülésekből viszont határozottan elege van a harminchat éves klasszisnak, aki tavaly a lába állapota miatt a visszavonulást is fontolgatta, mielőtt egy radikális kezelési módszer segített rajta.

Hazudnék, ha tagadnám, hogy összetörtem mentálisan.

Nehéz elfogadni ezt a sok balszerencsés sérülést. Úgy érkeztem ide, hogy semmi fizikális problémám nem volt, erre most megsérült a csípőm. Fáradt vagyok, szomorú és csalódott. Remélem, hogy nem kell hosszú időt kihagynom, mert az én koromban már nagyon nehéz utána visszatérni – mondta a csalódott Nadal.

Az összefoglalóból is látszik, hogy Nadal mozgása mennyire korlátozott volt a sérülése után.

Borítókép: Rafael Nadal letörten nyilatkozott (Fotó: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.