Rafael Nadal nem játszik többé úgy, mint a Roland Garroson

Rafael Nadal ismét megnyerte a Roland Garrost, de továbbra sem döntött úgy, hogy a csúcson fejezi be a teniszt. A spanyol klasszis szíve szerint tovább játszana, de minden az orvosi kezeléseken múlik.

2022. 06. 06. 6:59
Rafael Nadal Roland Garros Grand Slam
TENNIS-FRA-OPEN Fotó: AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híresztelések nem bizonyultak többnek puszta találgatásnál. Rafael Nadal nem azért nyilatkozott rejtélyesen a Roland Garros alatt a folytatásról, mert hosszú szünetet vagy akár a visszavonulását akarta bejelenteni, hanem mert tényleg nem tudja, mit hoz a jövő.

A spanyol klasszis vasárnap a tizennegyedik döntőjét is megnyerte a salakpályás Grand Slam-tornán, ezúttal a norvég Casper Ruudnak (6:3, 6:3, 6:0) jutott az esélytelen áldozat szerepe.

Nadal immár huszonkét Grand Slam-győzelemmel tartja a rekordot a férfiak között, noha 2010 óta először tudott két egymást követő GS-versenyt megnyerni – akkor a Roland Garrost, a wimbledoni tornát és az amerikai nyílt teniszbajnokságot is megnyerte. Tavaly Novak Djokovics kezdte hasonlóan az évet, mind idén Nadal: a szerb Wimbledonban is nyert, és csak az utolsó mérkőzés, a US Open döntője hiányzott neki a naptári Grand Slamhez.

Nadal viszont lehet, hogy el sem megy az angliai versenyre. A spanyol klasszis 2019 óta nem játszott Wimbledonban. Idén szeretne visszatérni, de nem olyan áron, amelyet a Garros-sikerért fizetett.

– A második fordulós mérkőzés után jött el a mélypont, nem tudtam lábra állni. Utána

minden meccs előtt injekciókat kaptam, amelyek teljesen elzsibbasztották a lábamat. Így még egyszer nem fogok végigjátszani versenyt. Ott akarok lenni Wimbledonban, de ha az új kezelés, amit kipróbálunk előtte, nem működik, akkor ki fogom hagyni a tornát – szögezte le Nadal.

A harminchat éves spanyol játékos szinte teljes karrierje során lábfejfájdalmakkal küzdött a Müller-Weiss szindróma miatt, de ez különösen tavaly vált súlyossá, amikor lényegében a teljes második félévet kihagyta. A tenisz iránti szeretet és a pályán is megnyilvánuló küzdőszelleme azonban eljuttatta odáig, hogy az idei Australian Open óta ő minden idők legeredményesebb férfiteniszezője, s ezt a pozícióját még tovább erősítette Párizsban.

Sosem álmodtam mindarról, amit elértem. Nem a rekordokat hajhászom, csak esélyt akarok adni magamnak arra, hogy azt csináljam, amit szeretek. De csak akkor élvezem a teniszt, ha harcba tudok szállni a győzelemért. Eddig a teniszkarrierem volt az elsődleges az életemben, de nem helyezhetem a boldogságom elé – fogalmazott Nadal.

Azt idén – újra – bebizonyította, hogy ha képes pályára lépni, akkor bárhol számolni kell vele a végső győzelmet illetően.

Borítókép: tizennegyedszer is megszerezte a Roland Garros győztesének járó trófeát (Fotó: AFP/Anne-Christine Poujoulat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.