Nem így képzelték a szervezők a wimbledoni döntőt

A moszkvai születésű, de kazah színekben versenyző Jelena Ribakina legyőzte Unsz Dzsábirt.

Magyar Nemzet
2022. 07. 09. 17:07
Jelena Ribakina Katalin hercegné
TENNIS-GBR-WIMBLEDON-TROPHY Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Unsz Dzsábir és Jelena Ribakina is az idei wimbledoni teniszbajnokságon vívta élete első Grand Slam-elődöntőjét, s mindketten azonnal kiharcolták a jogot a finálébeli részvételre is. A huszonhét éves tunéziai teniszező lett az első arab GS-döntős, és arra hajtott, hogy az első afrikai Grand Slam-bajnok legyen női egyesben. A moszkvai születésű Ribakina pedig Kazahsztán első képviselője lett a négy nagy tenisztorna egyikének fináléjában.

Nem volt váratlan, hogy az első nagy lehetőség rányomta a bélyegét a játék színvonalára. Ribakina a megszokott taktikáját alkalmazta, agresszívan törekedett a pontok befejezésére, ám a kivitelezésbe rengeteg hiba csúszott. A kazah hamar brékhátrányba került a sokkal stabilabban játszó Dzsábir ellen, majd 3:5-nél a szettben maradás helyett megnyert labdamenet nélkül veszítette el ismét az adogatójátékát.

A második játszmában viszont Ribakina került brékelőnybe, majd 2:1-nél nagy küzdelem árán meg is tartotta. Ez volt a szett kulcsjátéka, a visszaeső Dzsábirnak később már nem volt esélye a visszazárkózásra, így a harmadik játszma döntött a végső győztes kilétéről.

A döntő szettben pedig ismét Ribakina kezdett jobban. Noha továbbra is követett el váratlan hibákat a kazah lány, de a bréklabdákat hatékonyan hárította, amikor pedig ő jutott lehetőséghez, azt könyörtelenül kihasználta.

Ahogy az első meccslabdáját is. Jelena Ribakina wimbledoni bajnok lett.

Legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy a végső győztes szetthátrányból fordított a wimbledoni női döntőben, akkor a francia Amélie Mauresmo nyert így a belga Justine Henin ellen.

A moszkvai születésű, 2018-ig orosz színekben versenyző Ribakina győzelme kínos volt a szervezők számára azok után, hogy az orosz (és fehérorosz) játékosokat kitiltották az idei tornáról. Ezzel többek között azt próbálták elkerülni, hogy a díjat a hagyományok szerint átadó Katalin hercegnő orosz teniszezőnek gratuláljon.

Wimbledon, női egyes, döntő

Ribakina (kazah, 17.)–Dzsábir (tunéziai, 3.) 3:6, 6:2, 6:2

Borítókép: Jelena Ribakina visszafogottan ünnepelte első Grand Slam-sikerét, a háttérben Katalin hercegné tapsol (Fotó: AFP/ADRIAN DENNIS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.