A moszkvai lány akaratán kívül idéz elő kínos helyzetet

Különös fordulat: Jelena Ribakina révén tizenegy év után éppen abban az esztendőben van újra oroszországi születésű döntőse a wimbledoni tenisztornának, amikor az oroszokat az ukrajnai háború miatt nem engedték rajthoz állni a versenyen.

2022. 07. 09. 8:01
RIBAKINA, Jelena
London, 2022. július 7. A kazahsztáni Jelena Ribakina a román Simona Halep ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság nõi egyesének elõdöntõjében 2022. július 7-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelena Ribakina nem tartozott a wimbledoni tenisztorna esélyesei közé. A felső ágon elsősorban a világelső Iga Swiatek menetelésére lehetett számítani, de még az elődöntőben is inkább a 2019-es bajnok Simona Halep tűnt favoritnak Ribakinával szemben, mégis két játszmában utóbbi nyert.

Női teniszben azonban az elmúlt években láttunk már váratlanabb meneteléseket annál, mint amit a huszonhárom éves kazah bemutatott. Elvégre Ribakina nem a semmiből tört elő: 2020-ban öt WTA-tornadöntőt játszott, igaz, ezek közül négyet elveszített, a dubajit éppen Halep ellen. Eddigi legjobb Grand Slam-eredménye pedig a tavalyi Roland Garros-negyeddöntő volt.

– Nem számítottam arra sem, hogy a második hétig eljutok, a fináléról nem is beszélve, noha bíztam abban, hogy megvan a játékom, hogy egyszer majd Grand Slamet nyerjek. Nem voltak magas elvárásaim a sérülésekkel teli felkészülés után, talán éppen ez nyugtatott meg és jelentett segítséget a meccseken – mondta a döntőbe jutás után Ribakina, aki első kazah játékosként vívhat Grand Slam-finálét.

Más kérdés, hogy ahogy a kazah színeket a legmagasabb szinten képviselő teniszezők döntő többsége, ő sem Kazahsztánban, hanem Oroszországban született.

Az ázsiai ország játékospolitikája talán nem is kerülne előtérbe, ha nem éppen idén lennének amúgy kitiltva az orosz – és fehérorosz – teniszezők Wimbledonból.

A kazah színekben Wimbledonban indult teniszezők közül Ribakina mellett Julija Putyinceva, Alekszandr Bublik, Mihail Kukuskin és Andrej Golubjov is orosz születésű. Az egyetlen kivétel Alekszandr Nedovjeszov, aki Kazahsztán előtt Ukrajnát képviselte. A kazahok közelmúltbeli top 100-as játékosai közül Zarina Dijasz az egyetlen, aki nem honosított játékosként versenyzett az ország zászlaja alatt.

Ribakina korábbi edzője, az 1989-es Roland Garroson elődöntőt játszott Andrej Csesznokov sietett is ezt az ellentmondást a britek orra alá dörgölni:

– Jelena agresszíven játszott, jó tempóban, Halep nem tudott ezzel megbirkózni. Moszkvában él, itt nőtt fel, itt lett belőle teniszező. Gratulálok a királyi családnak, egy orosz játékosnak adhatnak át díjat – fogalmazott Csesznokov, aki az oroszok kitiltása után úgy vélte, hogy Danyiil Medvegyevnek is járna kompenzációként a győztest megillető pénzdíj. 

Ribakina igyekezett ennél sokkal diplomatikusabban fogalmazni, bár szemmel láthatóan zavarták a származását firtató újságírói kérdések.

– Régóta Kazahsztán színeiben játszom, ezt az országot képviseltem az olimpián és a Fed-kupában is. Hittek bennem, kérdés sem férhet hozzá, hogy mit érzek – fogalmazott a moszkvai születésű Ribakina, aki szülővárosában ismerkedett meg a tenisszel is, miután a tornáról és a műkorcsolyáról magassága miatt lebeszélték.

RIBAKINA, Jelena
Jelena Ribakina sikerét a kazahok is ünneplik (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A végül 184 centiméterre megnőtt játékos 2018-ban, tizenkilenc évesen váltott oroszról kazah színekre, egészen prózai ok, a kazahok által ígért anyagi támogatás miatt. A pandémia alatt azonban Moszkvába tért vissza, és hivatalosan jelenleg is ott lakik.

– Miért hozzák szóba Oroszországot? Azért jöttem ide, hogy az egyik legnagyobb tornán vegyek részt. Sajnálom azokat, akik nem lehetnek itt, de én csak játszani akarok. Folyamatosan utazom, egyik versenyhelyszínről a másikra. A tornák között Szlovákiában edzek. Voltam Dubajban is edzőtáborban. Őszintén szólva nincs állandó lakhelyem – mentegetőzött Ribakina.

Persze az állandó lakhely amúgy sem a fő szempont, a legutóbbi oroszországi születésű wimbledoni döntős, a 2011-es finalista Marija Sarapova hétéves kora óta az Egyesült Államokban él, mégis vonatkozott volna rá a kitiltás, ha még aktív lenne, mert teljes pályafutása alatt Oroszországot képviselte.

Jelena Ribakina viszont Kazahsztán első Grand Slam-döntőseként kerül be a történelemkönyvekbe.

Rájuk sem vonatkozott a kitiltás

Nemcsak a kazah különítmény köthető Oroszországhoz az idei wimbledoni résztvevők közül. Alejandro Davidovich Fokina, Stefan Kozlov, Denis Shapovalov, Alexei Popyrin és Amanda Anisimova is orosz szülők gyermeke, de ők már nem az országban születtek. Daria Saville (Gavrilova néven) viszont igen, sőt 2015-ig orosz színekben versenyzett, ausztrálként viszont szabadkártyát is kapott a wimbledoni szervezőktől. Natela Dzalamidze pedig egyenesen azért váltott oroszról grúz képviseletre, hogy indulhasson a füves pályás Grand Slam-versenyen. 

Borítókép: Jelena Ribakina wimbledoni döntőben játszhat (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.