Szórakoztatás vagy nagyképűség? Esetleg segítség Ukrajnának?

A wimbledoni tenisztorna első játéknapjának egyik legnagyobb meglepetését Alejandro Davidovich Fokina okozta, aki döntő szett tie breakben legyőzte a tavalyi elődöntős Hubert Hurkaczot. Igaz, lehetett volna ez sokkal simább is: a spanyol játékosnak már a harmadik játszmában is meccslabdái voltak.

2022. 06. 28. 8:29
Alejandro Davidovich Fokina tennis Wimbledon
Alejandro Davidovich Fokina tenisz Wimbledon 2022 1. forduló Fotó: Getty Images/Justin Setterfield
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hubert Hurkacz a titkos favoritok közé tartozott, ehelyett az első forduló jelentette számára a végállomást Wimbledonban. A lengyel teniszező tavaly Roger Federert is búcsúztatva egészen az elődöntőig jutott a füves pályás Grand Slam-tornán, idén pedig megnyerte az egyik legnagyobb presztízsű füves pályás felvezetőversenyt, a hallei ATP 500-as tornát. Igaz, előtte Stuttgartban ellene aratta idei egyetlen sikerét füvön Fucsovics Márton.

Az egyértelmű volt, hogy Alejandro Davidovich Fokina személyében az egyik legveszélyesebb első fordulós riválist kapta a hetedik kiemelt Hurkacz. Az orosz szülők gyermekeként Spanyolországban született, huszonhárom éves teniszező idén már megverte Novak Djokovicsot is, és füvön sem elveszett, amit jól mutat a 2017-es wimbledoni junior bajnoki címe. Igaz, a felnőtt főtáblán eddig még nem volt győzelme a sportág legendás helyszínén.

Davidovich Fokina 37. a világranglistán. A 36. helyen álló Oscar Otte már a kiemeltek között kapott helyet.

Egy hete, Eastbourne-ben viszont a spanyol teniszező szinte könnyek között adta fel az első fordulós meccsét, miután meccslabdájánál megsérült a csuklója.

Nos, a sérülésnek nem volt nyoma Hurkacz ellen, a meccslabdákkal viszont ezúttal is meggyűlt Davidovich Fokina baja. A spanyol hengerelt, megnyerte az első két játszmát, majd 5:3-nál a mérkőzésért is adogatott, s három meccslabdája volt. Ekkor próbálta meg flegma stílusban, láb közötti ütéssel lezárni a meccset.

Ez a megoldás feltüzelte a vereség szélén álló Hurkaczot, aki hárította a következő két meccslabdát is, és 7:5-re megfordította a harmadik játszmát. Sőt, megnyerte a negyediket is, a döntő szettben pedig már 5:4-nél ő szerválhatott a meccsért.

A találkozóból mégsem lett tanmese: Davidovich Fokina visszabrékelt, majd a meccset lezáró szuper tie breaket 4–7-ről fordítva 10–8-ra megnyerte, és ha bő másfél órát rá is húzott az első meccslabdája után, mégiscsak meglepetésgyőzelmet aratott.

Az idei az első év, amikor Wimbledonban a döntő szettben 6:6 után szuper tie breakkel fejezik be a meccset, ahogy immár mind a négy Grand Slam-tornán ez a szabály. A 2010-es, 70:68-as döntő szettel véget ért John Isner–Nicolas Mahut mérkőzésnek tehát már soha nem lesz párja, a 2019-ben átmenetileg beiktatott, 12:12 utáni döntő szett tie breaknek pedig Novak Djokovics és akkori döntője marad a legemlékezetesebb példája.

– Fogalmam sincs, hogy nyertem meg ezt a meccset – vallotta be a spanyol, akinek a dolgát az sem könnyítette meg, hogy az elszórakozott meccslabdák után szinte azonnal esőszünet következett, így jó sokáig rágódhatott azon, hogy éppen befejezthette volna a mérkőzést az égi áldás megérkezése előtt.

Nem tudtam, mihez kezdjek magammal: pihenjek, aludjak? Aztán amikor visszatértünk, nagyon feszült volt a meccs.

Davidovich Fokinát vigasztalhatja, hogy nem volt hiábavaló a pályán töltött pluszidő, ellenfelének legalább lehetőséget adott még néhány jótékony ászra. Hurkacz a torna előtt bejelentette, hogy minden általa ütött ász után száz eurót adományoz az országukban dúló háborútól szenvedő ukránoknak. A huszonegy ásszal 2100 euró gyűlt össze, de ez lehetett volna sokkal kevesebb is, ha a spanyol három játszmában lezárja az összecsapást.

Davidovich Fokina a második fordulóban a cseh Jiri Veselyvel játszik, aki idén a spanyolhoz hasonlóan már legyőzte Djokovicsot. Az első fordulós győzelem azonban nagy önbizalmat adott Davidovich Fokinának, aki talán az edzőjével, Jorge Aguirrével megbeszéli majd, hogy ez ne meccslabdánál ütött show-ütésekben nyilvánuljon meg.

Az, hogy a tavaly elődöntős, Hurkaczot legyőztem, bizonyítja, hogy bárki ellen képes lehetek a sikerre füvön.

– jelentette ki a spanyol.

Alcaraz is bajban volt

A első játéknapon Hurkacz mellett még egy kiemelt búcsúzott a férfi mezőnyből: a spanyol Pablo Carreno Busta ugyan kétszeres US Open-elődöntős és olimpiai bronzérmes, Wimbledonban viszont harmincegy éves korára sincs győztes meccse, ezúttal két játszma után feladta találkozóját Dusan Lajovics ellen.

A vártnál nehezebben jutott tovább a címvédő Novak Djokovics és különösen a tinisztár, Carlos Alcaraz. Utóbbi kétszer is szetthátrányba került a füves borítást kedvelő Jan-Lennard Struff ellen, de végül kiharcolta a továbbjutást.

A nők között is búcsúzott a hetedik kiemelt, az idei Australian Openen döntőt játszott Danielle Collins, a Roland Garros elődöntőse, Martina Trevisan pedig nagyon sima vereséget szenvedett.

Mindenképpen meglepetés a brazil Beatriz Haddad Maia búcsúja is, aki két füves pályás felvezetőtornát is nyert idén. Az ő kiesése Gálfi Dalma számára is jó hír lehet, hiszen így papíron könnyebb rivális, a szlovén Kaja Juvan vár rá a második körben. 

Wimbledon, 1. forduló érdekesebb eredmények

Férfiak

Bublik (kazah)–Fucsovics (magyar) 6:1, 6:2, 6:4
Djokovics (szerb, 1.)–Kvon (dél-koreai) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Ruud (norvég, 3.)–Ramos Vinolas (spanyol) 7:6, 7:6, 6:2
Alcaraz (spanyol, 5.)–Struff (német) 4:6, 7:5, 4:6, 7:6, 6:4
Davidovich Fokina (spanyol)–Hurkacz (lengyel, 7.) 7:6, 6:4, 5:7, 2:6, 7:6
Sinner (olasz, 10.)–Wawrinka (svájci) 7:5, 4:6, 6:3, 6:2
Lajovics (szerb)–Carreno Busta (spanyol, 16.) 3:6, 6:4-nél Carreno Busta feladta
Murray (brit)–Duckworth (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:2, 6:4
Tabilo (chilei)–Györe (szerbiai) 7:6, 6:2, 1:6, 4:6, 7:6

Nők

Udvardy (magyar)–Zidansek (szlovén) 6:4, 7:6
Gálfi (magyar)–Inglis (ausztrál) 5:7, 6:3, 6:4
Kalinyina (ukrán, 29.)–Bondár (magyar) 4:6, 6:2, 6:4
Kontaveit (észt, 2.)–Pera (amerikai) 7:5, 6:1
Dzsábir (tunéziai, 3.)–Björklund (svéd) 6:1, 6:3
Bouzková (cseh)–Collins (amerikai, 7.) 5:7, 6:4, 6:4
Raducanu (brit, 10.)–Van Uytvanck (belga) 6:4, 6:4
Cocciaretto (olasz)–Trevisan (olasz, 22.) 6:2, 6:0
Juvan (szlovén)–Haddad Maia (brazil, 23.) 6:4, 4:6, 6:2

Borítókép: Alejandro Davidovich Fokina kalandos győzelmet aratott (Fotó: Getty Images/Justin Setterfield)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.