Közel a világcsúcshoz a vajdasági sportoló, de nagyon szomorú miatta

A vajdasági Györe László Wimbledonban is folytatta sorozatát: az első fordulóban a chilei Alejandro Tabilo ellen két szettet, köztük a döntő játszmát is 7:6-ra veszítette el, így már zsinórban tizenhat elvesztett tie breaknél jár. A csúcsot tizenhéttel tartja a holland Robin Haase.

2022. 06. 27. 21:40
Laslo Djere
Györe László Australian Open 2022 szerb tenisz Fotó: Getty Images/Darrian Traynor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglista alapján Györe Lászlónak – akinek nevével szerb átírásban, Laslo Djereként találkozhatunk a nemzetközi szaksajtóban – lett volna esélye a wimbledoni második fordulóba jutni. A chilei Alejandro Tabilo huszonegy hellyel mögötte áll a világranglistán (78., illetve 57.), és Györéhez hasonlóan inkább salakon érzi otthon magát.

Györének csak egy dolgot kellett volna kerülnie: a tie breaket.

A vajdasági teniszező január 3-án, idei első meccsén nyert egy 7:6-os játszmát Roberto Carballés Baena ellen. Azóta viszont minden tie breakjét elveszítette.

Az Australian Openen kettőt is bukott Denis Shapovalovval szemben, és azóta a változatos Sztefanosz Cicipasz, Arthur Rinderknech, Maxime Cressy, Novak Djokovics, Borna Coric, Stan Wawrinka, Karen Hacsanov, Nick Kyrgios névsorral szemben próbálkozott, mindhiába. A tizennégyből négy tie breaket úgy veszített el, hogy korábban adogathatott a szettért, két hete, Hacsanov ellen kétszer is.

A sor pedig Tabilo elleni is folytatódott: az első játszma rövidítésében Györe ugyan hárított négy szettlabdát, de az ötödiket már nem tudta (6–8).

A chilei 6:2-vel kétszettes előnybe került, de Györe 6:1, 6:4-gyel egyenlített. A döntő szettben Tabilo brékelt először, de Györe kiharcolta a tie breaket.

Ez az első év, amikor Wimbledonban 6:6 után már (tíz nyert pontig tartó) tie break következik a döntő játszmában. A korábbi kiírások alkalmával Györének talán lett volna esélye.

Elméletben persze volt, mert miután 8–9-nél meccslabdát hárított, 10–9-re ő vezetett. 12–11-re viszont már Tabilo, aki a meccslabdát kétszer is megünnepelte: Györe sikeresen kérte a Sólyomszem-technológia segítségét a vonalbírói out-kiáltás után, de az újrajátszott labdamenetet, s ezzel a meccset, illetve zsinórban a tizenhatodik tie breakjét is elveszítette.

A cseppet sem irigyelt világcsúcsot a holland Robin Haase tartja, aki 2012-ben tizenhét tie breaket vesztett el egymás után.

Talán Haase az egyetlen, aki szívesen látna még két elveszített tie breaket Györétől.

Borítókép: Györe László folytatta rossz sorozatát (Fotó: Getty Images/Darrian Traynor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.