Fucsovics Márton nagy bravúrral rukkolt elő Stuttgartban

Fucsovics Márton három szettben legyőzte a nyolcaddöntőben a harmadik kiemelt Hubert Hurkaczot a 769 ezer euró (297 millió forint) összdíjazású stuttgarti füvespályás férfitenisztornán.

MTI
2022. 06. 09. 17:57
French Open tennis tournament at Roland Garros
epa09977164 Marton Fucsovics of Hungary plays Marin Cilic of Croatia in their men’s second round match during the French Open tennis tournament at Roland ?Garros in Paris, France, 26 May 2022. EPA/YOAN VALAT Fotó: MTI/EPA/YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világranglistán 55. magyarra csütörtökön a 13. helyen álló lengyel kiválóság várt, akit mindkét eddigi találkozójukon legyőzött: a 2018-as budapesti challenger-versenyen és pár hónappal később Cincinnatiben is Fucsovics lépett tovább 2-1-gyel. A 25 éves wroclawi játékos már bizonyította, hogy remek teljesítményre képes füvön, tavaly ugyanis az elődöntőig jutott Wimbledonban. Menetelése során többek között Danyiil Medvegyevet és Roger Federert is búcsúztatta, a svájci sztárt ráadásul három szettben, amire előzőleg még 2002-ben a horvát Mario Ancic volt képes a londoni Grand Slamen.

A csütörtöki találkozót a nyíregyházi teniszező kezdte jobban, mivel rögtön elvette 196 centis ellenfele adogatását, ám 3:1-ről a lengyel kiegyenlített. Fucsovics 5:5-nél ismét bravúrral brékelt, majd könnyedén kiszerválta a szettet, amely negyven percig tartott. A folytatásban a harmincéves magyarnak első adogatójátékában három bréklabdát kellett hárítania, ezt követően azonban egyik játékos sem jutott el fogadóelőnyig. A rövidítés 3-3-ig jól alakult Fucsovics számára, ezt követően azonban Hurkacz sorozatban három labdamenetet megnyert, innen pedig, bár a nyíregyházi teniszező négy szettlabdát hárított, már nem volt visszaút.

 

Fucsovics Márton
Barcelona Open Banc Sabadell
Fotó: AFLO/Mutsu Kawamori

A döntő szettben a magyar teniszező 3:2-nél egyetlen bréklehetőségét kihasználta, és mivel adogatóként nem adott lehetőséget riválisának, 2 óra 12 perc alatt továbbjutást ünnepelhetett. A Davis Kupa-válogatott kiválóságára a következő fordulóban a Nick Kyrgios–Nikoloz Baszilasvili találkozó továbbjutója vár.

Fucsovics tavaly már az első fordulóban kiesett Stuttgartban, így az idén pluszban gyűjtött pontokat Németországban, ami azért is fontos a számára, mert egyelőre nem döntött arról, hogy elindul-e a hónap végén rajtoló wimbledoni bajnokságon. Egy éve ugyanis negyeddöntőt vívott Londonban, ahol ezúttal – az orosz és fehérorosz játékosok kizárására válaszul – a férfisorozatot szervező ATP nem oszt majd ranglistapontokat. Ennek értelmében Fucsovics nem tudja „megvédeni” tavaly ott szerzett 360 pontját (jelenleg 990 pontja van), és akár a top 100-ból is kicsúszhat, így elképzelhető, hogy Wimbledon alatt inkább pontokat hozó kisebb challenger-tornákon vesz részt.
 

EREDMÉNYEK. ATP, Stuttgart (692 235 euró, fű), 2. forduló (a 16 közé jutásért): Fucsovics Márton–Hubert Hurkacz (lengyel, 3.) 7:5, 6:7, 6:3, Otte (német)–Shapovalov (kanadai, 4.) 7:6 (8–6), 7:6 (7–4), Sonego (olasz, 6.)–Struff (német) 7:6 (7–2), 7:6 (7–4), Murray (brit)–Bublik (kazah, 7.) 6:3, 7:6 (7–4) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.