Bombameglepetés: Djokovics nem csak a meccset, a világelsőségét is elbukta

Amilyen jól kezdett a három hónapos kényszerpihenője után pályára lépő Novak Djokovics, olyan gyengén játszott a cseh Jiri Vesely ellen. A veresége miatt 361 hét után nem Novak Djokovicsnak fogják hívni a világelsőt. Az orosz Danyiil Medvegyev vezeti jövő hétfőtől a világranglistát.

Magyar Nemzet
2022. 02. 24. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz Lorenzo Musetti, majd az orosz Karen Hacsanov legyőzése után nem várt nehézségekbe ütközött Novak Djokovics a dubaji ATP 500-as tenisztornán. A cseh Jiri Vesely, aki papíron a világelső első két ellenfelénél gyengébb játékerőt képvisel (a 2018-as magyar–cseh Davis-kupa-párharcban Piros Zsombor ellen vereséget szenvedő cseh), az esélytelenek nyugalmával püfölte a labdát, ütött négy ászt, és hihetetlenül jól adogatott. Djokovics nem találta a fonalat, kétszer is elveszítette a saját szervajátékát, míg a cseh csak egyszer, így nem volt kérdés, ki nyeri az első szettet 6:4-re. 

Fotó: AFP/Karim Sahib

A folytatásban Djokovics megpróbált emelni az adogatásának a színvonalán, s ez úgy tűnt, sikerül is. Az első három szervajátékában összesen egy pontot engedélyezett az őt egyszer már egyszer legyőző Veselynek. A negyedik adogatójátékában viszont váratlan nehézségei akadtak, az ATP-rangsorban 123. Vesely ki is használta a második lehetőségét, és brékelte a tehetetlen szerbet. 

Ilyen megoldásokat is mutatott a cseh versenyző:

Szett- és brékelőny. Kell ennél több? Az egész addigi meccs leghosszabb labdamenetét bréklabdát hárítva nyerte meg, majd valahogy hozta a saját adogatását. Djokovics a meccsben maradásért szervált, és ezzel nem is gyűlt meg a baja.  

A húszszoros Grand Slam-győztes 2020. február 3-a óta tartó világelsősége forgott kockán Vesely adogatásánál. Bukás esetén az orosz Danyiil Medvegyev ült volna a trónra. Djokovicsnak fogadóként két bréklabdája volt, de a cseh két bombasztikus adogatással hárította ezeket. De utána két ponttal visszajött a szerb, s végül véghez vitte az életben, a meccsben maradáshoz szükséges bréket. 

Végül rövidítésben dőlt el a meccs. Vesely 3-0-val kezdett, és innen már nem volt visszaút. 5:4-es vezetésénél Vesely kettőt szerválhatott a továbbjutásért. Az első labdájával meccslabdához jutott, a másodikkal pedig befejezte a mérkőzést.

2004 után nem Rafael Nadalnak, Roger Federernek, Novak Djokovicsnak vagy Andy Murray-nek hívják a világelsőt, hanem Danyiil Medvegyevnek.

ATP 500-as torna, Dubaj, negyeddöntő: Vesely (cseh)–Djokovics (szerb, 1.) 6:4, 7:6.

Borítókép: Novak Djokovics nemcsak a meccset, de a világelsőséget is elveszítette (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.