Nincs újabb bravúr, az első kiemelt nyert Wimbledonban

Udvardy Luca két játszmában elvesztette a lány egyes döntőt a wimbledoni teniszbajnokságon, de így is ő volt az első magyar játékos, aki ebben a számban finálét játszhatott a füves pályás Grand Slam-tornán.

Magyar Nemzet
2022. 07. 09. 15:40
Day Thirteen: The Championships - Wimbledon 2022
Udvardy Luca
Udvardy Luca Fotó: Getty Images/Shaun Botterill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tizenhat éves Udvardy Luca hetedik kiemeltként a negyeddöntőbe jutást tűzte ki célul Wimbledonra, a junior lányok versenyére. A magyar teniszező túlteljesített: egészen a fináléig jutott, lány egyesben első magyar játékosként.

A döntőben Udvardy összehozhatta volna Magyarországnak a Grand Slamet a versenyszámban: 2000-ban Kapros Anikó az Australian Opent, 2005-ben Szávay Ágnes a Roland Garrost, míg 2015-ben Gálfi Dalma a US Opent nyerte meg.

Az esélyes azonban Udvardy ellenfele, az első helyen kiemelt amerikai Liv Hovde volt. A magyar lány a negyeddöntőben búcsúztatott önmagánál magasabban rangsorolt riválist, ezúttal azonban nem sikerült meglepetést okoznia, Hovde két játszmában érvényesítette a papírformát.

Bár a döntőt elveszítette, Udvardy Luca nagyon büszke lehet wimbledoni teljesítményére. S azt se felejtsük el, hogy olykor a juniorfinálé vesztese a felnőttek között sokkal sikeresebb karriert fut be, mint legyőzője. Wimbledont tekintve a legjobb példa az 1973-as lány egyes döntő, amikor Ann Kiyomura nyert, az aznapi vesztes, Martina Navratilova viszont a felnőttek között rekordbajnok kilenc wimbledoni trófeájával.

Borítókép: Udvardy Luca első magyarként vívhatott lány egyesben döntőt Wimbledonban (Fotó: Getty Images/Shaun Botterill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.