Djokovics újabb ellenséget szerzett, de döntős Wimbledonban

Novak Djokovics pályafutása során kilencedszer is bejutott a döntőbe a wimbledoni tenisztornán, miután 3-0-ra legyőzte az olasz Jannik Sinnert. Djokovics kisebb afférba keveredett a játékvezetővel, aki elvett tőle egy pontot, de a szerb klasszis szokás szerint ebből is erőt merített. Vasárnap a világelső Carlos Alcaraz lesz az ellenfele, aki a második elődöntőben ugyancsak három szettben nyert az orosz Danyiil Medvegyev.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 17:40
Djokovics, Sinner, Wimbledon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner választhatott kezdést és a fogadásra voksolt. Valószínűleg úgy gondolta, nem árt, ha kvázi tét nélkül meghosszabbítja a bemelegítést. Aztán váratlan esélyhez jutott, két bréklabdája is volt, ám egyikkel sem tudott élni. Bezzeg Novak Djokovics rögtön a következő game-ben elvette az olasz adogatását és a brékelőnnyel elgyalogolt a szettgyőzelemig (6:3). 

Djokovics, Sinner, akadályozás, hindrance
Novak Djokovics tengelyt akasztott a bíróval (Fotó: Twitter)

A mérkőzés, ha nem is legizgalmasabb, de legellentmondásosabb jelenete a második szett elején jött el. A szerb 2:1-re vezetett és adogatott, 15-15-nél alaposan nyújtózkodnia kellett egy fonák ütésért. Nagyot nyögött, a bíró úgy ítélte meg, hogy késve és túlzottan elnyújtva, csak hogy megzavarja az ellenfelét, s akadályozásért (angolul hindrance) Sinnernek adta a poént. Mondani sem kell, Djokovics látvnyosan kiakadt, újabb fővel gyarapodott az ellenségeinek a tábora. S ahogy általában az ilyen jelenetekre reagál, annál jobban összpontosított, megnyerte a játékot, végigvette a brékelőnyt, s behúzta a második szettet is (6:4).

A harmadik játszma harmadik játékában Djokovics három bréklabdát is elszalasztott, majd 5:4-es vezetésnél fogadóként két szettlabdája akadt, de egyikkel sem tudott élni, így további két játék után következett a tie-break. Ebben a műfajban pedig Djokovics szinte verhetetlen, meg is nyerte a rövidítést 7-4-re, s vele a meccset 3-0-ra.

 

A győztes labda beütése után aztán Djokovics gúnyolódott kicsit azokon a nézőkön, akik a vesztét akarták, ismét ők voltak többségben. A szerb zokogott kicsit, átérezve a fájdalmukat…

Djokovics harmadszor játszott Jannik Sinner ellen, és harmadszor is ő nyert. Egy éve, ugyanitt, Wimbledonban sokkal nagyobb küzdelemben; a negyeddöntőben Sinner már 2-0-ra vezetett, de a szerb fordított és öt szettben akkor is ő győzött. Most azt súgta oda neki a kézfogásnál, hogy ilyen harosan kell játszania, ha le akarja győzni őt.

Djokovics: Talán a tető verte vissza a hangomat…

A mérkőzés utáni interjúban a riporter (becsületére legyen mondva) rákérdezett a találkozó vitatott jelenetére.

– Pályafutásom során talán először jártam úgy, hogy akadályozás miatt elvettek tőlem egy pontot. Kétségtelen, nagyot kiáltottam, s talán a tető is visszaverte a hangomat, ezért visszhangzott olyan hosszan… – ütötte el a dolgot a címvédő humorral. Majd arról beszélt, 36 évesen is nagyon motivált és élvezi a teniszt.

Alcaraz érvényesítette a papírformát

A másik elődöntőben Carlos Alcaraz ugyancsak magabiztosan, három szettben győzött az orosz Danyiil Medvegyev ellen. (Korábban, a negyeddöntőben mindkét játékos magabiztosan győzött Holger Rune, illetve Christopher Eubanks ellen.) A harmadik játszma hektikus volt, a két teniszező összesen ötször brékelt, de ebből is Alcaraz jött ki jobban.

Djokovics a kilencedik wimbledoni döntőjére készül, a korábbi nyolcból hetet (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022) is megnyert. Carlos Alcaraz először döntős Wimbledonban, s David Ferrer, valamint után a harmadik spanyol, aki idáig jutott.

– Mit mondhatnék? Nagyon nehéz dolgom lesz, de ígérem, küzdeni fogok – mondta a Djokovics elleni fináléról az ifjú világelső.

Wimbledon, férfi egyes, elődöntő:
Novak Djokovics (szerb, 2.)–Jannik Sinner (olasz, 8.) 6:3, 6:4, 7:6 (7-4)
Carlos Alcaraz (spanyol, 1.)–Danyiil Medvegyev (orosz, 3.) 6:3, 6:3, 6:3

Borítókép: Novak Djokovics ezúttal is megköszönte az égiek segítségét (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.