Alcaraz elismerte, hogy az apja kémkedett Djokovics után

A wimbledoni tenisztorna férfi egyes elődöntőit Sinner–Djokovics, Medvegyev–Alcaraz párosításban pénteken játsszák, de a többség már a reménybeli fináléra, a Djokovics–Alcaraz csatára hangol. Voltaképpen már napok óta. Minden idők legjobbja, a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes favorit a szerb sajtónak arra panaszkodott, hogy a szervezők nem biztosítanak a játékosoknak intimszférát. Mint kiderült, arra célzott, hogy Alcaraz édesapja felvette az edzését, magyarán kémkedett utána. Az ifjú trónkövetelő, a spanyol világelső elismerte, hogy az eset megtörtént, de persze cáfolja, hogy a kémkedés lett volna a cél. Mindenesetre, mint szinte mindig, ismét izzik a levegő Novak Djokovics körül.

2023. 07. 13. 9:08
Novak Djokovics, Carlos Alcaraz
Spain's Carlos Alcaraz (R) looks at Serbia's Novak Djokovic training prior to the start of the 2023 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 2, 2023. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: Glyn KIRK / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyanok a körülmények, hogy az edzéseken nem lehetünk magunk között, pedig néha több intimitásra vágyunk. Például arra, hogy legyen lehetőségünk kipróbálni bizonyos dolgokat, hogy nyíltan kommunikálhassak a csapatommal. Az a helyzet, hogy nem vagy teljes biztonságban az edzésen. Ott vannak körülötted a riválisaid, tudod, hogy mindenki azt lesi, mit csinálsz, mire készült. Minden ütést mérnek, értékelnek. Ez bizonyos elemzéseken keresztül befolyásolja az Alcaraz vagy bárki más elleni mérkőzést. A koncentráció elengedhetetlen. Nekem egy edzés olyan, mint egy meccs. Ugyanazzal az intenzitással végzem az edzéseket. Ha jól érzem magam, akkor lazább a légkör, ha viszont rosszul, akkor feszültebb. Az a lényeg, edzésen sem akarod azt a benyomást kelteni a riválisaidban, hogy gyenge vagy, hogy ideges vagy, hogy nem megy a tenisz. Mindannyian nagyon koncentrálunk – Novak Djokovics így panaszkodott a szerb sajtónak arra – miként azt a B92 portál közölte –, hogy a wimbledoni torna szervezői nem biztosítanak kellő intimitást az edzéseken. Látszólag csupán példaként elejtve Carlos Alcaraz nevét.

Novak Djokovics készül Carlos Alcaraz ellen
Novak Djokovics edzés közben. Készül a Carlos Alcaraz elleni meccsre (Fotó: AFP/Glyn Kirk) 

Nem tudhatjuk, hogy privátban mondott-e mást is, vagy a szerb sajtó ment utána a témának, mindenesetre felmerült a gyanú, Carlso Alcaraz édesapja felvette Djokovics edzését. Azt is kiderítették, erre még hétfőn kerülhetett sor, amikor Djokovics és Alcaraz két, egymás mellett lévő pályán tréningezett.

S persze a szerb sajtó ezt úgy tálalta, hogy Alcaraz kémekedett Djokovics után.

A szokásos üldözési mánia, a kitaszítottság érzete, gondolhatnánk. Djokovics korábban felvállalta a bírálatot a wimbledoni időbeosztás dolgában is, mondván, nonszensz, hogy több mérkőzés is napokon át tart a kései kezdés és a tizenegy órás zárás miatt.

 

Alcaraz cáfolja, hogy előnye származna a filmezésből

De nem, a panasz igaznak bizonyult, maga Carlos Alcaraz ismerte el szerda este, miután a vele egyidős, ugyancsak húszéves dán Holger Rune feletti győzelemmel bejutott az elődöntőbe.

– Valószínűleg igaz. Apám nagy teniszrajongó. Nem csak az én meccseimet nézi. Reggel tizenegykor már itt van a klubban és csak este tízkor távozik, annyi meccset és edzést néz meg, amennyit csak lehet. Ha már volt lehetősége élőben látni Djokovicsot, igen, valószínűleg igaz, hogy felvette az edzését – nyilatkozta Carlos Alcaraz.

Érdekes adalék, sem a torna hivatalos honlapja, sem a hiteles tájékoztatás zsinórmértékeként tisztelt, a wimbledoni tornával kiemelten foglalkozó BBC nem tartotta szükségesnek, hogy beszámoljon a sajtótájékoztatón elhangzott eme részletről. Inkább azt idézték Alcaraztól, hogy egy álom vált valóra az elődöntő elérésével. Az olvasók bizony imádják az ilyen közhelyes mondatokat.

Alcaraz aztán persze hozzátette, semmi előnye sem származik abból, hogy az édesapja felvételt készített Djokovics edzéséről.

– Rengeteg felvételem van Djokovics játékáról valamennyi borításon. Nem gondolnám, hogy a mostani videóból bármilyen előnyöm származna – jegyezte meg.

Tennis: Carlos Alcaraz VS Holger Rune
Holger Rune nem jelentett akadály Carlos Alcaraz számára (Fotó: AFP/Tecu Joko Jomiuri)

Persze szóba került a Danyiil Medvegyeve elleni elődöntő is.

– Nagyon magas, mint jól tudják. Most remekül játszik füvön. Neki is nagyszerű éve van. Az első meccset, amit itt játszottunk füvön, elvesztettem ellene, amiből tanulnom kell. Élvezni fogom az elődöntőt. Úgy gondolom, hogy most remekül játszom, nagy az önbizalmam. Szóval szerintem nagyon jó meccs lesz. Alig várom – mondta a világelső  Medvegyevet jellemezve.

Alcaraz magabiztosságért nem megy a szomszédos edzőpályára…

 

Van-e esélye Sinnernek Djokovics ellen?

Djokovics ellenfele Jannik Sinner lesz az elődöntőben. A szerb klasszis természetesen méltatta a fiatal olasz (dél-tiroli) teniszezőt, akinek, lássuk be, túl sok esélye nincs a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes ellen.

– Többnyire egy időben játszottunk, így nem nagyon volt alkalmam figyelni őt, egy szettjét azonban láttam. Nagyon magas szinten játszik, s szeret füvön teniszezni. Úgy általában kedveli a gyors felületet, mert szereti irányítani a játékot, rámenős teniszező. Jól ismerem a játékát. Még nagyon fiatal, ezért természetesen várható, hogy még fejlődik, különösen az adogatás terén, ami füvön különösen fontos. Már most kész, összetett játékos. Most először szerepel wimbledoni elődöntőben. Készen állok a kihívásra. Mindketten két napot készülhetünk a mérkőzésre. Biztos vagyok benne, hogy nagyon motivált lesz. De én is az vagyok. Meglátjuk, mi történik – így beszélt Djokovics a Jannik Sinner ellen esedékes meccséről.

Ám a teniszrajongók vágya szerint ez is csupán felvezető meccs lesz. A Djokovics–Alcaraz finálé lenne az igazi csemege.

Ma a női elődöntők következnek, a férfiak pénteken játszanak. 

Wimbledon, elődöntők

Női egyes (csütörtök):
Jelina Szvitolina (ukrán)–Marketa Vondrousova (cseh)
Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Unsz Dzsabír (tunéziai, 6.)

Férfi egyes (péntek):
Sinner (olasz, 8.)–Djokovics (szerb, 2.)
Medvegyev (orosz, 3.)–Alcaraz (spanyol, 1.)

Borítókép: Távozófélben Carlos Alcaraz figyeli Novak Djokovics edzését (Fotó: AFP/Glyn Kirk) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.